Rákellenes, koleszterincsökkentő és baktériumölő
Mi az?
A betegségek megelőzése fontos. Védekezz természetesen, gyümölcsök segítségével!

Ez is érdekelhet

3 ok, hogy miért legyen úti célod Hajdúszoboszló (x)

Családi programajánló: irány a Tereza, irány Mexikó! (x)

Márciustól még több kedvezmény vár: csak a PIN-kódod kell hozzá (x)

Fedezd fel a gőzállomást, mellyel a vasalás gyorsabb, mint valaha! (x)

beauty and style

Meghan Markle és Kim Kardashian ugyanarra a trükkre esküszik: ettől olyan hibátlan a bőrük »

Magyar modellre figyel a világ: a 23 éves lányról lélegzetelállító képek készültek »

3 tévhit a házasság első évéről: senkinél sem törvényszerűek »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Fogyassz sok gyümölcsöt egészséged megőrzése érdekében! Előzd meg a szívrohamot, a húgyúti fertőzéseket és a mellrákot! Íme néhány könnyen beszerezhető gyümölcs, mely számos előnyös tulajdonsággal bír!

Füge

A füge fogyasztása segíthet a szív- és érrendszeri betegségek, a menstruáció előtti tünetegyüttes és az aranyér gyógyításában. Különösen sok rost, ásványi anyag és szabadgyököket semlegesítő polifenol van benne. Magas B6-vitamin tartalma erősíti a szívet, és csökkenti a menstruáció előtti kellemetlen tüneteket. A fügében bőven található mind oldható, mind nem oldható élelmi rost.

A nem oldhatók segítenek a székrekedés és aranyér esetén, míg a pektin nevű oldható rost csökkenti a vér koleszterinszintjét. A gyümölcs sok káliumot tartalmaz, mely segít a szívinfarktus és a stroke megelőzésében. A kutatások kimutatták, hogy az aszalt fügében mintegy ötvenszer több polifenol van, mint bármely más gyümölcsben vagy zöldségben. A fügéről tudni kell, hogy hamar megromlik, tehát a leszedést követő egy héten belül el kell fogyasztanod!

A citrom ismeretlen előnyei

A tápanyagtartalom szempontjából korántsem elhanyagolható citrom különösen C-vitaminban gazdag. Emellett káliumot, pektint és egy sor olyan fitovegyületet tartalmaz, amelyek kedvező hatásúak allergiás betegségek, rákos megbetegedések, szürkehályog, szív- és érrendszeri betegségek, stroke és megfázás esetén. Mivel a C-vitamin erős antioxidáns, gátolja a sejtkárosító molekulák, az úgynevezett szabadgyökök működését, és védelmet nyújt a szívbetegség ellen. Ha pedig mindez még nem volna elég, a citromhéjban és az alatta lévő fehér hártyában lévő limonén gátolja a rákos sejtek növekedését, mivel a vegyület fokozza a máj méregtelenítését és a karcinogén anyagok eltávolítását a vérből. Jelenleg is folynak olyan kutatások, melyek a limonén esetleges alkalmazását vizsgálják a daganatos megbetegedések – különösen az emlőrák – kezelésében.

Vörös áfonya

A kisméretű vörös bogyókat sok száz éve használják orvosi célokra. A vörös áfonya tulajdonképpen bármilyen jellegű bakteriális fertőzés ellen felveszi a harcot. Még a fogszuvasodás ellen is véd, mivel összetevői megakadályozzák a baktériumok megtelepedését a fogakon, így gátolják a lepedék képződését. Jótékony hatásai közül azonban a leglényegesebb a húgyúti fertőzések során mutatkozik meg. A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik. Tünete a gyakori vizelési inger és a vizelés közben jelentkező égő, csípő érzés. Ha a fertőzés a húgyvezetékre és a vesemedencére is átterjed, előfordulhat láz, derékfájás, hasgörcs. A húgyúti fertőzést a húgycsőbe került baktériumok okozzák. A kórokozók elérik a hólyagot is, annak belső falán megtelepednek, szaporodnak, és gyulladást okoznak.

A vörös áfonya tanninokat tartalmaz, amelyek megakadályozzák a baktériumok megtapadását a hólyag nyálkahártyáján, ahol szaporodásnak indulnak, és fertőzést okoznak. Ezen kívül a vörös gyümölcsben lévő C-vitamin – mindamellett, hogy erősíti az immunrendszert – növelheti a vizelet savas kémhatását, így megakadályozva a baktériumok megapadását. A vörös áfonyát fogyaszthatod gyümölcsként, folyadék formájában, de kapható gyógyszerkészítményként is.

Cikkünk az Orvosság a konyhából című könyv segítségével készült.

Egyre több táplálkozási szakértő vallja, hogy bizonyos ételek kiemelkedően jó hatással vannak az emberi szervezetre. Ez a kiadvány megmutatja, hogyan fogyaszd a mindennapi élelmiszereket - nemcsak a gyümölcsöket, zöldségeket és a halakat, hanem a húsokat és még a pompás desszerteket is -, hogy a gyakori egészségügyi problémákat kezeld, vagy éppen megelőzd.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 6990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg!

Ezt is szeretjük