Rákellenes, koleszterincsökkentő és baktériumölő

Mi az?

A betegségek megelőzése fontos. Védekezz természetesen, gyümölcsök segítségével!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Fogyassz sok gyümölcsöt egészséged megőrzése érdekében! Előzd meg a szívrohamot, a húgyúti fertőzéseket és a mellrákot! Íme néhány könnyen beszerezhető gyümölcs, mely számos előnyös tulajdonsággal bír!

Füge

A füge fogyasztása segíthet a szív- és érrendszeri betegségek, a menstruáció előtti tünetegyüttes és az aranyér gyógyításában. Különösen sok rost, ásványi anyag és szabadgyököket semlegesítő polifenol van benne. Magas B6-vitamin tartalma erősíti a szívet, és csökkenti a menstruáció előtti kellemetlen tüneteket. A fügében bőven található mind oldható, mind nem oldható élelmi rost.

A nem oldhatók segítenek a székrekedés és aranyér esetén, míg a pektin nevű oldható rost csökkenti a vér koleszterinszintjét. A gyümölcs sok káliumot tartalmaz, mely segít a szívinfarktus és a stroke megelőzésében. A kutatások kimutatták, hogy az aszalt fügében mintegy ötvenszer több polifenol van, mint bármely más gyümölcsben vagy zöldségben. A fügéről tudni kell, hogy hamar megromlik, tehát a leszedést követő egy héten belül el kell fogyasztanod!

A citrom ismeretlen előnyei

A tápanyagtartalom szempontjából korántsem elhanyagolható citrom különösen C-vitaminban gazdag. Emellett káliumot, pektint és egy sor olyan fitovegyületet tartalmaz, amelyek kedvező hatásúak allergiás betegségek, rákos megbetegedések, szürkehályog, szív- és érrendszeri betegségek, stroke és megfázás esetén. Mivel a C-vitamin erős antioxidáns, gátolja a sejtkárosító molekulák, az úgynevezett szabadgyökök működését, és védelmet nyújt a szívbetegség ellen. Ha pedig mindez még nem volna elég, a citromhéjban és az alatta lévő fehér hártyában lévő limonén gátolja a rákos sejtek növekedését, mivel a vegyület fokozza a máj méregtelenítését és a karcinogén anyagok eltávolítását a vérből. Jelenleg is folynak olyan kutatások, melyek a limonén esetleges alkalmazását vizsgálják a daganatos megbetegedések – különösen az emlőrák – kezelésében.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Vörös áfonya

A kisméretű vörös bogyókat sok száz éve használják orvosi célokra. A vörös áfonya tulajdonképpen bármilyen jellegű bakteriális fertőzés ellen felveszi a harcot. Még a fogszuvasodás ellen is véd, mivel összetevői megakadályozzák a baktériumok megtelepedését a fogakon, így gátolják a lepedék képződését. Jótékony hatásai közül azonban a leglényegesebb a húgyúti fertőzések során mutatkozik meg. A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik. Tünete a gyakori vizelési inger és a vizelés közben jelentkező égő, csípő érzés. Ha a fertőzés a húgyvezetékre és a vesemedencére is átterjed, előfordulhat láz, derékfájás, hasgörcs. A húgyúti fertőzést a húgycsőbe került baktériumok okozzák. A kórokozók elérik a hólyagot is, annak belső falán megtelepednek, szaporodnak, és gyulladást okoznak.

A vörös áfonya tanninokat tartalmaz, amelyek megakadályozzák a baktériumok megtapadását a hólyag nyálkahártyáján, ahol szaporodásnak indulnak, és fertőzést okoznak. Ezen kívül a vörös gyümölcsben lévő C-vitamin – mindamellett, hogy erősíti az immunrendszert – növelheti a vizelet savas kémhatását, így megakadályozva a baktériumok megapadását. A vörös áfonyát fogyaszthatod gyümölcsként, folyadék formájában, de kapható gyógyszerkészítményként is.

Cikkünk az Orvosság a konyhából című könyv segítségével készült.

Egyre több táplálkozási szakértő vallja, hogy bizonyos ételek kiemelkedően jó hatással vannak az emberi szervezetre. Ez a kiadvány megmutatja, hogyan fogyaszd a mindennapi élelmiszereket - nemcsak a gyümölcsöket, zöldségeket és a halakat, hanem a húsokat és még a pompás desszerteket is -, hogy a gyakori egészségügyi problémákat kezeld, vagy éppen megelőzd.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 6990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg!

Ezt is szeretjük