Mi derül ki a vizeletvizsgálatból? 4 érték, ami előjelzi a betegségeket
A vizeletvizsgálat számos betegséget megmutathat.

GettyImages-1128374245
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A laborvizsgálatban a vérminta levétele mellett a vizelet is rengeteget számít, számos betegség gyanúját felvetheti vagy megerősítheti egy-egy érték, ezért időnként érdemes a rutinszűrés részeként kérni ezt az elemet is.

A vizeletvizsgálat akkor ad igazán pontos eredményt, ha a mintát az ember a reggeli első, középsugaras vizeletből veszi le fertőtlenített, steril pohárba, tisztálkodást követően. A mennyisége maximum fél-egy deciliter, amelyet tesztcsíkokkal, kémiai reagensekkel vizsgálnak meg a laborban. A visszakapott lelet értelmezése a házi- vagy kezelőorvos feladata, de érdekességképpen jó tudni a legfontosabb értékek normál tartományát is.

Glükóz

Ha a vizeletben megjelenik a cukor, azaz a glükózszint emelkedett, a cukorbetegség gyanúja merülhet fel, ez ugyanis akkor jellemző, ha a magas vércukorszint miatt a vese nem tud hatékonyan működni. A rosszul beállított cukorbetegségnél is előfordul. A cukor kóros ürülése miatt a fajsúly is megemelkedhet.

Ha más értékek nem utalnak a diabéteszre, vesebetegség vagy gyógyszerszedés esetén is lehet magasabb a szint. A normálérték itt 0 mmol/l, azaz egészséges esetben nem szabadna visszamaradt cukornak lennie a vizeletben.

Bilirubin

Az epebetegségek és májproblémák jelzője a bilirubinszint megváltozása a vérben és a vizeletben egyaránt, utóbbinál 7-8 mmol/l-ig normális, alatta egyszerűen negatívként jelzik a leleteken. A vörösvérsejtek magas szintje húgyúti és vesebetegségeket is jelezhetnek, ezért további vizsgálatokat tesz szükségessé a rossz érték.

Fehérje

Amennyiben fehérje kimutatható mennyiségben van jelen a vizeletben, ugyancsak további vizsgálatokat javasolhat a kezelőorvos. Ez ugyanis többféle betegséget jelezhet a húgyúti fertőzésektől kezdve a vesegyulladáson át az immunrendszer elégtelen működéséig, de láz esetén is megemelkedhet a szintje.

A cikk az ajánló után folytatódik

Cukorbetegség későbbi fázisaiban is előfordulhat a jelenléte a vizeletben, ekkor a kezelés már rendkívül fontos, és nem tűr halasztást. Terhes kismamáknál toxikózisra is utalhat.

Urobilinogén

Az urobilinogén alapvetően megtalálható a vizeletben, nagyjából 3,3 mmol/l és 17 mmol/l között normális a szintje. Emelkedett koncentráció esetén felmerülhet az epét, májat vagy a vérképzőszerveket érintő betegség gyanúja. Az urobilinogén egészséges esetben a bélfalon át felszívódva a vérkeringésbe jut vissza, majd vagy bilirubinná alakul megint, vagy a máj és a vese kiválasztja. Ha szintje túl alacsony, epeúti probléma vagy egyes májbetegségek állhatnak a háttérben.

Pajzsmirigybetegek meséltek

A pajzsmirigybetegséget nem mindig könnyű felismerni az orvosoknak sem. Néhány betegnek kimondottan sokat kell szenvednie sajnos, míg elér a diagnózisig és a megkönnyebbülést hozó kezelésig.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük