Mi derül ki a vizeletvizsgálatból? 4 érték, ami előjelzi a betegségeket

A vizeletvizsgálat számos betegséget megmutathat.

GettyImages-1128374245

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A laborvizsgálatban a vérminta levétele mellett a vizelet is rengeteget számít, számos betegség gyanúját felvetheti vagy megerősítheti egy-egy érték, ezért időnként érdemes a rutinszűrés részeként kérni ezt az elemet is.

A vizeletvizsgálat akkor ad igazán pontos eredményt, ha a mintát az ember a reggeli első, középsugaras vizeletből veszi le fertőtlenített, steril pohárba, tisztálkodást követően. A mennyisége maximum fél-egy deciliter, amelyet tesztcsíkokkal, kémiai reagensekkel vizsgálnak meg a laborban. A visszakapott lelet értelmezése a házi- vagy kezelőorvos feladata, de érdekességképpen jó tudni a legfontosabb értékek normál tartományát is.

Glükóz

Ha a vizeletben megjelenik a cukor, azaz a glükózszint emelkedett, a cukorbetegség gyanúja merülhet fel, ez ugyanis akkor jellemző, ha a magas vércukorszint miatt a vese nem tud hatékonyan működni. A rosszul beállított cukorbetegségnél is előfordul. A cukor kóros ürülése miatt a fajsúly is megemelkedhet.

Ha más értékek nem utalnak a diabéteszre, vesebetegség vagy gyógyszerszedés esetén is lehet magasabb a szint. A normálérték itt 0 mmol/l, azaz egészséges esetben nem szabadna visszamaradt cukornak lennie a vizeletben.

Bilirubin

Az epebetegségek és májproblémák jelzője a bilirubinszint megváltozása a vérben és a vizeletben egyaránt, utóbbinál 7-8 mmol/l-ig normális, alatta egyszerűen negatívként jelzik a leleteken. A vörösvérsejtek magas szintje húgyúti és vesebetegségeket is jelezhetnek, ezért további vizsgálatokat tesz szükségessé a rossz érték.

Fehérje

Amennyiben fehérje kimutatható mennyiségben van jelen a vizeletben, ugyancsak további vizsgálatokat javasolhat a kezelőorvos. Ez ugyanis többféle betegséget jelezhet a húgyúti fertőzésektől kezdve a vesegyulladáson át az immunrendszer elégtelen működéséig, de láz esetén is megemelkedhet a szintje.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Cukorbetegség későbbi fázisaiban is előfordulhat a jelenléte a vizeletben, ekkor a kezelés már rendkívül fontos, és nem tűr halasztást. Terhes kismamáknál toxikózisra is utalhat.

Urobilinogén

Az urobilinogén alapvetően megtalálható a vizeletben, nagyjából 3,3 mmol/l és 17 mmol/l között normális a szintje. Emelkedett koncentráció esetén felmerülhet az epét, májat vagy a vérképzőszerveket érintő betegség gyanúja. Az urobilinogén egészséges esetben a bélfalon át felszívódva a vérkeringésbe jut vissza, majd vagy bilirubinná alakul megint, vagy a máj és a vese kiválasztja. Ha szintje túl alacsony, epeúti probléma vagy egyes májbetegségek állhatnak a háttérben.

Pajzsmirigybetegek meséltek

A pajzsmirigybetegséget nem mindig könnyű felismerni az orvosoknak sem. Néhány betegnek kimondottan sokat kell szenvednie sajnos, míg elér a diagnózisig és a megkönnyebbülést hozó kezelésig.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük