Ez a veserák 6 első tünete: a dohányzásnak is igen komoly köze lehet hozzá
Tudományos kutatások bizonyítják az összefüggést.

nagykep?cikkid=169143&kep=dohanyzo-no-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Van összefüggés a dohányzás és az urológiai daganatok között, ami különösen a nőkre veszélyes. Dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa az urológiai szűrés jelentőségére hívta fel a figyelmet. A dohányzás jelentősen növeli ugyanis a komoly urológiai karcinóma kialakulásának kockázatát, sőt, emeli az emiatt történő halálozás valószínűségét is.

Kutatások bizonyítják az összefüggést

A Weill Medical College of Cornell University és a New York-i Presbiteriánus Kórház közös kutatása során 864 pácienst vizsgáltak. Az 553 férfi és 311 nő mindegyike részt vett már urológiai daganat miatti műtéten. Kiderült, hogy a cigarettázó nőknél jóval nagyobb a rák kiújulásának veszélye, mint a férfiaknál.

A kemény dohányosok között ugyanis a nőknek 70%-kal nagyobb volt az esélyük arra, hogy kiújuljon a betegségük, és kétszer annyian is haltak bele a rákba, mint a férfiak. Mindkét nemnél bebizonyosodott, hogy azoknál, akik több mint tíz éve felhagytak a dohányzással, ugyanakkorára csökkent a rák veszélye, mint a nem dohányzóknál.

Ezek veserákra utaló tünetek is lehetnek

Többek közt figyelmeztető jel lehet a gyakori vizelési inger, a fájdalmas vizelés, a hólyagtáji fájdalom. Jellemző az alhasi diszkomfort, a vizelet-visszatartási nehézség és a nem mozgásszervi eredetű derékfájdalom. Ezek nemcsak a veserák, de más urológiai daganatoknak első tünetei is lehetnek.

Noha nem ismertek a nemek szerint esetlegesen eltérő biológiai mechanizmusok, úgy tűnik, a nőknél ezekkel a tünetekkel különösen hangsúlyos a dohányzásról való leszokás, illetve a prevenció. Így jóval nagyobb eséllyel kivédhetik a halálos kimenetű húgyhólyag-, húgyvezeték- és vesemedence-daganatot.

Nem csak felfázáskor fontos az urológiai szűrés

Ezek a tünetek hasonlóak a felfázás tüneteihez, és sok nő csak az emiatt fordul urológushoz. Ez tulajdonképpen érthető is, hiszen a nők közel 80%-a élete során legalább egyszer átesik a hólyaghurutos tüneteken, vagyis a görcsös vizelési ingeren, amely azonban nem jár vizelettel. Előfordulhat, hogy csak pár csepp ürül, erős égő és szúró fájdalom kíséretében. Előrehaladott állapotban időnként vérvizelés is lehetséges.

Vesekárosodás?

Ha a vesék megfelelően működnek, az albumin szintje ki sem mutatható a vizeletben, vagy 10 mg/L alatt van. Amennyiben mégis pozitív lesz a teszt, mindenképp keresd fel háziorvosodat!

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Rengeteg súlyos szövődmény lehetséges

Ha a fertőzés felszálló gyulladásként a vesét is érinti, akkor láz és nagyfokú elesettség is jelentkezik. Így mindenképpen ajánlatos idejében orvoshoz fordulni, hangsúlyozza az urológus szakorvos. Az urológia tehát nem csak a prosztatabetegségek felismerésére és kezelésére szolgáló szakterület.

Ezt a szakrendelést kell keresni, ha vese-, hólyag- és hereproblémákkal, gyulladásokkal, kövekkel vagy akár inkontinenciával küzd valaki. A visszatérő, krónikus fájdalmakat és a szokatlan tüneteket feltétlenül érdemes kivizsgáltatni, hiszen kezeletlenül ezek akár komolyabb következményekkel is járhatnak.

Ezt is szeretjük