5 ok, amitől hirtelen leállhatnak a vesék: évekig is tünetmentes lehet a veseelégtelenség

Bizonyos dolgok kárt tehetnek a vesék működésében, amivel lassú, vagy akár gyors lefolyású veseelégtelenség is kialakulhat.

Veseelégtelenség okai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A veseelégtelenség a vesebetegség legsúlyosabb stádiuma, mely egy vagy mindkét vesének a nem megfelelő működését takarja. Átmeneti, gyors lefolyású és krónikus változata is ismert, utóbbi lassan alakul ki, és az érintettek gyakran semmilyen tünetet nem tapasztalnak a korai szakaszában, akár évekig is tünetmentes lehet.

A veseelégtelenség okai

A vesék a test fontos kiválasztószervei, kettő található belőlük az emberi testben. A legtöbbeknek két működő veséjük van, de egy vesével is teljes értékű életet lehet élni. Több feladatot is ellátnak, az egyik a méreganyagok eltávolítása a szervezetből, mindezt úgy, hogy megszűrik a vért, és a salakanyagok vizelet formájában kiürülnek. Azonban, ha nem működnek jól, akkor ezek a méreganyagok felhalmozódnak a szervezetben, ami kezeletlenül végzetes is lehet - itt olvashatsz olyan élelmiszerekről, amik támogatják a méregtelenítési folyamatokat. 

Veseelégtelenség okai 2
Fotó: Sebastian Kaulitzki / Getty Images Hungary

Bárkit érinthet a veseelégtelenség, de a családi halmozódás mellett nagyobb a kockázata azoknál, akik cukorbetegek, magas vérnyomásban szenvednek, szívbetegek, 60 év felettiek vagy régóta szednek fájdalomcsillapítókat, beleértve a vény nélkül kapható nem szteroid gyulladáscsökkentőket.

A veseelégtelenség tünetei

Ahogy már korábban írtuk, sokan a veseelégtelenség kezdeti stádiumában tünetmentesek, de krónikus vesebetegség esetén még akkor is károsodhat a szerv, ha az érintett jól érzi magát. Eltérő tünetek jelentkeznek, a lassú lefolyású változatra az alábbi jelek figyelmeztethetnek:

 • extrém fáradtság,
 • hányás, hányinger,
 • koncentrálási nehézség, zavartság,
 • ödéma megjelenése a kéz, boka vagy az arc területén,
 • gyakori vizelési inger,
 • izomgörcsök,
 • száraz, viszkető bőr,
 • fémes ízű lehelet, rossz étvágy.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Leggyakoribb okai közé tartoznak a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a vesebetegség. Kezeletlen cukorbetegség esetén a magas vércukorszint károsíthatja a veséket és más szerveket - a vércukorszint stabilan tartásáról korábban írtunk -, magas vérnyomásnál pedig a vesék környékén található  erek is roncsolódhatnak. 

Akut veseelégtelenség esetén a vese hirtelen válik működőképtelenné, ez órákon vagy napokon belül bekövetkezhet. Okai az alábbiak lehetnek:

 • bizonyos gyógyszerek,
 • súlyos kiszáradás,
 • húgyúti elzáródás,
 • autoimmun vesebetegségek,
 • keltezetlen szív- vagy májbetegség. 

A diagnózis során vérvételt, vizeletvizsgálatot kérhet a szakorvos, és képalkotó vizsgálatokat is végezhetnek, amivel megfigyelik a szervet és azt azt körülvevő területet, idetartozik a veseultrahang, a CT-urográfiára és az MRI. 

A kezelés során rendszeres vérvizsgálat és vérnyomás-ellenőrzés történik, és gyógyszerekkel segíthetnek a problémát megoldani. Súlyos esetekben dialízisre lehet szükség, amivel segítik a vér szűrését, vagy akár veseátültetésre is sor kerülhet. Megfelelő kezeléssel azonban lehetséges a gyógyulás, de előfordulhat, hogy egy életen át tartó terápiára van szükség. 

Veseelégtelenség okai
Fotó: MedicalArtInc / Getty Images Hungary

Ahogy minden betegséget, ezt is jobb megelőzni, abbahagyni a dohányzást, mellőzni a magas sótartalmú ételeket, vesebetegség esetén kerülni a magas fehérjetartalmú ételeket, cukorbetegség esetén normális tartományban tartani a vércukrot. Mindenki saját maga figyelemmel tudja kísérni a veséinek a működését a vizelet ellenőrzésével, hiszen a színe sok mindenről árulkodhat.

Milyen az egészséges vizelet színe? Sokat elárulhat az egészségi állapotról az árnyalata

Magyarországon minden tizedik ember érintett valamelyik vesebetegségben, ezért fontos gyakran figyelni a vizelet színét.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük