5 ok, amitől hirtelen leállhatnak a vesék: évekig is tünetmentes lehet a veseelégtelenség

Bizonyos dolgok kárt tehetnek a vesék működésében, amivel lassú, vagy akár gyors lefolyású veseelégtelenség is kialakulhat.

Veseelégtelenség okai nyitó
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A veseelégtelenség a vesebetegség legsúlyosabb stádiuma, mely egy vagy mindkét vesének a nem megfelelő működését takarja. Átmeneti, gyors lefolyású és krónikus változata is ismert, utóbbi lassan alakul ki, és az érintettek gyakran semmilyen tünetet nem tapasztalnak a korai szakaszában, akár évekig is tünetmentes lehet.

A veseelégtelenség okai

A vesék a test fontos kiválasztószervei, kettő található belőlük az emberi testben. A legtöbbeknek két működő veséjük van, de egy vesével is teljes értékű életet lehet élni. Több feladatot is ellátnak, az egyik a méreganyagok eltávolítása a szervezetből, mindezt úgy, hogy megszűrik a vért, és a salakanyagok vizelet formájában kiürülnek. Azonban, ha nem működnek jól, akkor ezek a méreganyagok felhalmozódnak a szervezetben, ami kezeletlenül végzetes is lehet - itt olvashatsz olyan élelmiszerekről, amik támogatják a méregtelenítési folyamatokat. 

Veseelégtelenség okai 2
Fotó: Sebastian Kaulitzki / Getty Images Hungary

Bárkit érinthet a veseelégtelenség, de a családi halmozódás mellett nagyobb a kockázata azoknál, akik cukorbetegek, magas vérnyomásban szenvednek, szívbetegek, 60 év felettiek vagy régóta szednek fájdalomcsillapítókat, beleértve a vény nélkül kapható nem szteroid gyulladáscsökkentőket.

A veseelégtelenség tünetei

Ahogy már korábban írtuk, sokan a veseelégtelenség kezdeti stádiumában tünetmentesek, de krónikus vesebetegség esetén még akkor is károsodhat a szerv, ha az érintett jól érzi magát. Eltérő tünetek jelentkeznek, a lassú lefolyású változatra az alábbi jelek figyelmeztethetnek:

 • extrém fáradtság,
 • hányás, hányinger,
 • koncentrálási nehézség, zavartság,
 • ödéma megjelenése a kéz, boka vagy az arc területén,
 • gyakori vizelési inger,
 • izomgörcsök,
 • száraz, viszkető bőr,
 • fémes ízű lehelet, rossz étvágy.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Leggyakoribb okai közé tartoznak a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a vesebetegség. Kezeletlen cukorbetegség esetén a magas vércukorszint károsíthatja a veséket és más szerveket - a vércukorszint stabilan tartásáról korábban írtunk -, magas vérnyomásnál pedig a vesék környékén található  erek is roncsolódhatnak. 

Akut veseelégtelenség esetén a vese hirtelen válik működőképtelenné, ez órákon vagy napokon belül bekövetkezhet. Okai az alábbiak lehetnek:

 • bizonyos gyógyszerek,
 • súlyos kiszáradás,
 • húgyúti elzáródás,
 • autoimmun vesebetegségek,
 • keltezetlen szív- vagy májbetegség. 

A diagnózis során vérvételt, vizeletvizsgálatot kérhet a szakorvos, és képalkotó vizsgálatokat is végezhetnek, amivel megfigyelik a szervet és azt azt körülvevő területet, idetartozik a veseultrahang, a CT-urográfiára és az MRI. 

A kezelés során rendszeres vérvizsgálat és vérnyomás-ellenőrzés történik, és gyógyszerekkel segíthetnek a problémát megoldani. Súlyos esetekben dialízisre lehet szükség, amivel segítik a vér szűrését, vagy akár veseátültetésre is sor kerülhet. Megfelelő kezeléssel azonban lehetséges a gyógyulás, de előfordulhat, hogy egy életen át tartó terápiára van szükség. 

Veseelégtelenség okai
Fotó: MedicalArtInc / Getty Images Hungary

Ahogy minden betegséget, ezt is jobb megelőzni, abbahagyni a dohányzást, mellőzni a magas sótartalmú ételeket, vesebetegség esetén kerülni a magas fehérjetartalmú ételeket, cukorbetegség esetén normális tartományban tartani a vércukrot. Mindenki saját maga figyelemmel tudja kísérni a veséinek a működését a vizelet ellenőrzésével, hiszen a színe sok mindenről árulkodhat.

Milyen az egészséges vizelet színe? Sokat elárulhat az egészségi állapotról az árnyalata

Magyarországon minden tizedik ember érintett valamelyik vesebetegségben, ezért fontos gyakran figyelni a vizelet színét.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük