A vérszegénység tünetei és természetes kezelése

Komoly következményei lehetnek a vashiányos vérszegénységnek, ha nem orvoslod időben. Előzd meg a bajt!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vérszegénység meglehetősen gyakori betegség. Akkor alakul ki, ha szervezeted nem jut elegendő vashoz, amely nélkülözhetetlen a hemoglobin termeléséhez. Ez a vért szállító fehérje a vörösvértestek képződéséhez is szükséges, az oxigén pedig csak megfelelő vörösvértestszám esetén jut el szerveidhez és szöveteidhez.

Ha sejtjeid nem jutnak elegendő oxigénhez, fáradtnak és gyengének érezheted magad. Ezek a vashiányos vérszegénység jellemző tünetei, amelyek azonban megfelelő kezelés hatására elmúlnak. Bár előfordulásuk jóval ritkább, a vérszegénységnek más formái is léteznek, például a vészes vérszegénység, a sarlósejtes anémia és a leukémia.

A vérszegénység okai

A vashiányos vérszegénység különösen gyakori a vegetariánusok körében. Ez azzal magyarázható, hogy hús hiányában szervezetük jóval kevesebb vashoz jut a természetes táplálékokból, bár vasban gazdag zöldségek fogyasztásával mindez ellensúlyozható. Vérszegénységet okozhatnak emellett egyes bélbetegségek is, melyek hatására a vas nem képes megfelelő módon felszívódni, de a nők kivétel nélkül fokozott vérveszteségnek vannak kitéve a menstruáció révén, ami szintén anémiához vezethet. A vashiányos anémia leggyakrabban a gyerekeknél és a fogamzóképes korban lévő nőknél lép fel, azonban a terhes nők is jobban ki vannak téve a vashiányos vérszegénység kockázatának, mivel a magzat a fejlődéshez szükséges vasat az anya szervezetéből vonja el.

A vérszegénység tünetei

  • Fáradékonyság
  • letargia, lehangoltság
  • gyengeség, szédülés
  • koncentrálóképesség hiánya, feledékenység
  • gyakori megfázás.

Segítő élelmiszerek

A vörösvértestek előállításához szervezetednek többek között vasra, folsavra és B12-vitaminra van szüksége. Vashoz bizonyos állati vagy növényi táplálékok fogyasztása révén juthatsz hozzá.

A tenger gyümölcsei kimondottan magas arányban tartalmazzák ezt az ásványi anyagot, de a kagyló és az osztriga mellet az amerikai rizs és a tofu is igen gazdag vasban. Az állati eredetű táplálékokban található hemvas jobban felszívódik, mint a növényi táplálékokban lévő. A kétféle táplálék egyszerre való fogyasztása azonban kimondottan hatékony lehet, mivel az állati eredetű vas elősegíti a növényi felszívódását. Súlyos vérszegénység esetén nem ajánlott a vegetariánus étrend, vagy ügyelj a fokozottabb C-vitamin bevitelre, mivel ez szintén segíti a növényi eredetű vas felszívódását.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A C-vitamin emellett a folsav felszívódását is megkönnyíti. Ez különösen előnyös a vészes vérszegénység esetén. Szervezetednek az aminosav-anyagcseréhez és a vörösvértestek képzéséhez van szüksége folsavra. Ez vízben oldódó vitamin, ezért nem árt, ha minél több folsav tartalmú ételt fogyasztasz, mivel szervezeted csak rövid ideig képes raktározni.

A vegetáriánusok fokozottan ki vannak téve a vészes vérszegénység kockázatának, mivel étrendjük rendkívül kevés B12-vitamint tartalmaz. Ha tehát növényi étrenden élsz, fogyassz minél több béta-karotinban gazdag élelmiszert, mert ez a festékanyag szervezeted szükségletének megfelelően A-vitaminná alakul, és ez utóbbi képes a máj vastartalékait mozgósítani. Előnyős lehet azonban, ha minél több B6-vitaminban gazdag élelmiszert is fogyasztasz, ami szintén elősegíti a hemoglobinképződést.

Káros ételek

Ha vérszegénységben szenvedsz, mindenképp kerülj bizonyos vegyületeket, amelyek megakadályozzák a vas felszívódását. Ilyenek a teában lévő csersavak, a tejtermékekben lévő kalcium-foszfát, a spenótban, a rebarbarában, a mángoldban és a csokoládéban lévő oxalátok, illetve a korpában, a zöldborsóban, a magvakban és a szójababban található fito-vegyületek. Ezen táplálékok mellett azonban az élelmi rostokban gazdag étrend is a vas felszívódása ellen hathat! A diétával és a szükséges étrend kialakításával kapcsolatban tehát feltétlenül kérd ki orvosod véleményét is, ugyanis minden esetben a személyre szabott étrend lehet csak hatásos.

Cikkünk a Reader's Digest Kiadó gondozásában megjelent Orvosság a konyhából című könyv alapján készült.

Egyre több táplálkozási szakértő vallja, hogy bizonyos ételek jó hatással vannak az emberi szervezetre. Ez a kiadvány megmutatja, hogyan fogyaszd a mindennapi élelmiszereket - nemcsak a gyümölcsöket, zöldségeket és a halakat, hanem a húsokat és még a pompás desszerteket is -, hogy a gyakori egészségügyi problémákat kezeld, vagy éppen megelőzd.

A könyvet itt rendelheted meg!

OLVASD EL EZT IS!

no tanul
  • tanulás
  • táplálkozás

Ezeket edd vizsgaidőszakban!

Ezt is szeretjük