Vény nélkül kapható, de nem játék: mire kell nagyon figyelni a gyógyszereknél?

Biztosan te is használod, de nem biztos, hogy jól.

Vény nélküli készítmények veszélyei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyógyszereknek, akár vénykötelesek akár nem, szinte mindig van valamilyen mellékhatása, sőt olyan készítményeknek is, amikről az ember nem gondolná, mert nem gyógyszerként azonosítja őket. Az egyik ilyen jellegű gyakori panasz például a nyálkahártya-lohasztó orrcseppek által kiváltott orrszárazság.

Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy ha a betegek az előírt időn túl is használják az ilyen típusú orrcseppet, akkor az orrszárazság fokozódik, a nyálkahártya érzékenysége miatt pedig gyakori orrvérzések jelentkezhetnek.

Nem csak az antibiotikumok jelentenek veszélyt

Az elmúlt időszakban egyre több felhívás figyelmeztet a rezisztens baktériumok megjelenésére. Az is egyre inkább kezd elterjedni a köztudatban, hogy az antibiotikumok szedését nem szabad túlzásba vinni.

Ezzel párhuzamosan a recept nélkül kapható készítményekre mintha kezdenénk ártalmatlan, kevesebb kockázattal járó alternatívaként tekinteni. Valójában azonban akár receptre, akár recept nélkül szedett gyógyszerről van szó, a készítményeket csakis az orvos előírása szerint vagy a betegtájékoztatóban leírt módon és ideig szabad alkalmazni.

A vény nélküli gyógyszerekkel vigyázni kell

Mostanában elterjedt gyakorlat mindent nagyobb kiszerelésben értékesíteni. Ez a jelenség megfigyelhető a gyógyszereknél is. A legtöbb készítmény kapható 12 és 24 darabos változatban is, ám ez megint tévútra viheti a laikus szemlélőt.

A betegek számára megtévesztő lehet, mert azt a látszatot keltheti, hogy a csomagok tartalma nagyobb mennyiségben is teljesen veszélytelen. Különösen a teára emlékeztető, gőzölgő poharakban ábrázolt, tasakos forró italokról gondolják sokan, hogy ártalmatlan készítmények.

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Mivel a bennük lévő hatóanyagok jól enyhítik a náthás tüneteket, fejfájást, rossz közérzetet, sokan hajlamosak akár tea helyett is fogyasztani a forró italporokat. Az előírt napi mennyiségen és használati időn túl nem ügyelnek arra sem, hogy elegendő folyadékot is fogyasszanak a készítmények mellé.

Mindezek hatására egyre többen fordulnak orvoshoz erősödő fülzúgás, száj- és bőrszárazság, állandósult orrdugulás vagy ismétlődő orrvérzés miatt. Van, amikor már nem is az alapbetegséget, hanem a nem megfelelően szedett recept nélküli készítmények szövődményeit kell kezelni.

Mivel veszed be a gyógyszert? Ezzel 4 itallal tilos!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Pár nap lábadozás után jöhet az orvos

Főleg a légúti tüneteknél érdemes első körben ágynyugalommal, bőséges folyadékfogyasztással, fej- és torokfájás esetén fájdalomcsillapító hatóanyagú készítmények szedésével megpróbálni javulást elérni. Az orrjáratok szellőzését is fenn kell tartani, mivel egy bedugult, náthás orr olyan komolyabb szövődményeket okozhat, mint az arcüreggyulladás és középfülgyulladás.

A nyálkahártya duzzanatát csökkentő, lohasztó orrcseppek tehát hasznosak ebben az időszakban. A szakorvos azt tanácsolja, hogy ha a tüneteket illetően ennek ellenére sincs három-négy napon belül javulás, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz. A doktor személyre szabott kezelést fog javasolni, amivel a szövődmények is elkerülhetőek.

Ezt is szeretjük