Fontosak a védőoltások időskorban (x)
A koronavírus elleni küzdelem is rávilágított arra, hogy a védőoltással megelőzhető betegségek esetében a vakcináció hatékony eszköz a megelőzésben.

femina cover 2100x1400 px
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Jelentősen nő a betegségekre, a fertőzésekre fogékony idősek aránya a társadalomban, ami a megelőzésre kell, hogy irányítsa a figyelmet.

A 65 év feletti korosztályban ugyanis mind a betegségek felismerése, mind azok gyógyítása még a hatékony orvosi ellátás mellett is nehézkes lehet. A koronavírus elleni küzdelem is rávilágított arra, hogy a védőoltással megelőzhető betegségek esetében a vakcináció hatékony eszköz lehet a megelőzésben.

Ezért fontosak a védőoltások időskorban

Felnőttkorban a szakmai ajánlások szerint javasolt a szezonális influenza és a bakteriális tüdőgyulladás elleni védőoltás.1 Ez utóbbi segítségével megelőzhetőek a vakcinában található típusok által okozott súlyos megbetegedések, mint például a kórházi ellátást igénylő bakteriális tüdőgyulladás és a magas halálozással járó vérmérgezés. A fertőzés szempontjából kiemelt rizikótényező az időskor, valamint a krónikus betegségek jelenléte.1,2

femina 840x560 px

Az idős korosztály egészségi állapota önmagában is rizikótényező a fertőző betegségek szempontjából. Nem szabad elfelednünk, hogy a 65 évnél idősebbek egy része egy vagy több krónikus betegséggel is küzd, melyek kórházi kezeléseket is eredményezhetnek.

femina 840x560 px (2)

Ebben a korosztályban találkozunk az immunöregedés jelenségével is, mely az életkor előrehaladtával az immunrendszer korfüggő elöregedését jelenti, és az idős emberek fertőző betegségek iránti megnövekedett fogékonyságáért felelős, ami kiemelten igaz a pneumococcus-fertőzésekre.3 Fontos kiemelni, hogy egy pneumococcus-fertőzésen átesett beteg hosszú hetekig legyöngült, elesett állapotban lehet, mely újabb betegségekre is fogékonnyá teheti. Az idős betegek influenza, valamint bakteriális tüdőgyulladás elleni oltása szignifikáns mértékben csökkentheti a súlyos influenza vagy pneumococcus okozta tüdőgyulladás miatti kórházi kezelés szükségességét, valamint a halálozást.2 Koronavírus-járvány idején az idős korosztály influenza- és pneumococcus-betegségek elleni védelmének szükségességére a WHO is figyelmeztet.4

femina 840x560 px (3)

A pandémia idején különösen fontos, hogy a magas kockázatot jelentő alap- és társbetegségeket megfelelő kezeléssel egyensúlyban tartsák, illetve a további potenciális védőoltással megelőzhető fertőzéseket, mint amilyen az influenza vagy akár annak talaján is kialakuló pneumococcus okozta másodlagos bakteriális tüdőgyulladás, védőoltással megelőzzék.1,2 Figyeljünk az esendő idősekre! A fertőző betegségek megelőzésében nagy jelentősége van a védőoltásoknak a járvány után is.

Referenciák:

1. Ludwig Pneumococcusinfekciók és társbetegségek – fontosabb, mint gondolnánk!
HTSZ 2015; 20(3):63-67
2. NNK Módszertani levele a 2020 évi védőoltásokról. Elérhető: https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/modszertani_levelek Utolsó megtekintés: 2021. április 26.
3. Torres A, Blasi F, Dartois N, et al. Which individuals are at increased risk of pneumococcal disease and why? Thorax 2015;70:984–989.
4. World Health Organization. (2020d). Infection Prevention and Control guidance for Long-Term Care Facilities in the context of COVID-19. Interim guidance 8. January 2021. https://www.who.int/publications/i/item/WHO-2019-nCoV-IPC_long_term_care-2021.1
PP-PNA-HUN-0100
OGYÉI engedélyszám: OGYÉI/28032-2/2021
Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 53. MOM Park, “A” épület Tel.: 06-1-488-3700, https://www.pfizer.hu/
Anyag lezárás dátuma: 2021. április 29.
 
A cikk megjelenését a Pfizer Kft. támogatta.

Ezt is szeretjük