Cukorbetegként utazni: ezekre a dolgokra nagyon oda kell figyelni
A helyi ügyelet ismerete, a megfelelő mennyiségű tesztcsík vagy a megkapott védőoltás életmentő lehet a cukorbetegnek utazáskor.

cukorbeteg - utazás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár az egészséges ember is felkészül az adott ország látnivalóiból, gasztronómiájából, egészségügyi ellátásából, közlekedési lehetőségeiből, egy krónikus betegnek erre kiemelten figyelnie kell.

Manapság már nincs arra szükség, hogy a cukorbetegek az ételkínálat alapján válasszanak úti célt, ám a megfelelő mennyiségű és minőségű étkezés, a diéta biztosítása gyógyszeres kezelés mellett is fontos, akárhol is tartózkodik a beteg.

Cukorbetegként még fontosabb az úti cél ismerete

A cukorbeteg speciális diétája miatt nem árt előre tanulmányozni az adott ország ételeinek összetevőit és szénhidráttartalmát. Azt is biztosítani kell, hogy a megfelelő folyadékbevitelt milyen formában lehet megoldani. Érdemes előre megnézni, hol van a közelben orvosi ellátás, és a turista milyen módon veheti azt igénybe.

Fontos lehet az időeltolódás figyelembe vétele, erre is előzetesen fel kell készülni. Utána kell nézni, hogy milyen védőoltásokat érdemes kérni, különösen akkor, ha valamely egzotikus országba utazik a beteg.

A gyógyszerek és a tesztcsíkok kerüljenek a bőröndbe!

Igen fontos az orvos által felírt gyógyszerek, továbbá a vércukormérő tesztcsík megfelelő tárolása és szállítása. Az inzulin például nem fagyhat meg, ezért nem lehet repülőraktérben tárolni, és megvan a pontos ideje annak is, hogy felbontás után szobahőmérsékleten meddig használható fel. A tengerszint feletti magasság csak extrém esetben befolyásolja a vércukormérő pontosságát, de arra ügyelni kell, hogy a tesztcsík nedvességmentesen legyen tárolva.

A nem megfelelő tárolás is torz mérési eredményeket okozhat. Minden esetben gondoskodni kell arról, hogy elegendő mennyiségű gyógyszer és tesztcsík legyen a betegnél, beleszámítva egy bizonyos biztonsági tartalékot is. Legcélszerűbb, ha az utazás előtt a beteg felkeresi kezelőorvosát, és az utazás helyszínét és időtartamát átbeszélve kér tanácsot orvosától.

A cikk az ajánló után folytatódik

Így nyújts segítséget cukorbetegnek!

A rosszullét leggyakoribb oka a vércukorszint hirtelen csökkenése, a hypoglikémia, mely az inzulin túladagolásából vagy a rendszertelen étkezésből adódik. A segítséget nyújtónak elsőként azt kell felismerni, hogy diabéteszes betegről van-e szó, mert sok esetben a rosszullét tünetei más betegségre is utalhatnak. Ezt jó esetben a beteg még tudja jelezni a segítségnyújtónak, de mindenképp tudatni kell a kiérkező szaksegítséggel is.

Sokan nem gondolják, hogy őket is elérheti a cukorbetegség. Ezt pedig a legelső figyelmeztető jeleknél jó lenne észrevenni. 

Ha eszméletlen a beteg, akkor elsőként a közvetlen életveszélyt kell elhárítani, és biztonságos testhelyzetbe kell helyezni. Akkor sem szabad magára hagyni, amikor eszméleténél van, mert bármelyik percben romolhat az állapota. Sok betegnél van valamilyen jelzés arra vonatkozóan, hogy cukorbetegségben szenved. Ilyen lehet az igazolványába helyezett, erre vonatkozó információ, vagy, ha tart magánál olyan gyors felszívódású élelmiszert, mint a szőlőcukor, mely rövid időn belül segíthet állapota javulásában.

Ezt is szeretjük