Évtizedek óta beteg lehetsz, és még csak nem is tudsz róla: ezt a vizsgálatot kell elvégeztetned!

Nagyon fontos lehet az eredmény.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A világon, így sajnos hazánkban is a 2-es típusú cukorbetegség népbetegségnek számít. A probléma felderítése nehézkes, mert sok időt és energiát követel, emellett nagy a hibaszázalék is.

A HbA1c érték vizsgálata azonban nagy segítséget jelent a diagnózisban és a későbbi kezelésben. A témában dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont diabetológusa fejti ki véleményét.

Cukorbetegség, a csendes gyilkos

A cukorbetegség igen alattomos kór, mivel akár évtizedekig is élhet vele a beteg úgy, hogy nem is tud a létezéséről. Gyakran semmilyen tünetet nem produkál. A panaszmentesség veszélyes, hiszen így nem lehet gátat szabni a szövődmények kialakulásának. Ezek bizonyos idő elteltével olyan méreteket ölthetnek, ami akár életveszélyes állapotot is eredményezhet.

Gyakran előfordul, hogy már csak egy súlyos szövődmény megjelenésekor szembesül a beteg a problémával, amikor az visszafordíthatatlan károkat okozott a szervezetben. A világon a becslések szerint nagyjából háromszor annyi cukorbeteg él, mint amennyit diagnosztizáltak. Ennek oka egyrészt az, hogy az emberek nem fordulnak szakemberhez, és nem ellenőriztetik értékeiket rendszeresen, másrészt viszont éppen az ellenőrzések hibaszázaléka jelenti a veszélyt.

Hogyan deríthető ki a cukorbetegség?

Akár jelentkeznek a tünetek, akár nem, a cukorbetegség a szervezetben olyan változásokat indít el, amelyeket ki lehet szűrni. Ma a legelfogadottabb lehetőség erre az éhgyomri vércukormérés - FPG -, illetve az orális glükóztolerancia-teszt - OGTT.

A gond az, hogy mindkét lehetőség igen költséges, ráadásul a pontosságukkal is komoly gondok vannak. Az FGP esetében legalább két mérésre van szükség, melyek előtt a beteg nyolc órán át nem ehet, és ez igaz az OGTT esetében is. Ez igen megterhelő, ráadásul ezek a tesztek nem olyan érzékenyek, mint várták, illetve a reprodukálhatóságukkal is gond van.

A HbA1c érték mérése nagyon fontos!

A HbA1c érték mérése kulcsfontosságú a cukorbetegség kezelésében és diagnosztizálásában is. A HbA1c meghatározás a vörösvértestekben előforduló, a vörös színt adó és az oxigénszállításért felelős hemoglobin egy változata, amelyhez cukormolekulák kötődnek. Ott is maradnak stabil molekulát alkotva, egészen a vörösvértest pusztulásáig, ami nagyjából három hónap.

A HbA1c mennyisége a vérben mérhető, és szintjének meghatározása nagy segítséget jelent a diabétesz szűrésében, mivel igen jól jelzi a cukoranyagcsere állapotát. A szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy mivel a cukorbetegek szénhidrát-anyagcseréje felborulhat, a napi többszöri vércukor-ellenőrzés is indokolt lehet. Emellett mind a szűrésben, mind pedig a diabétesz kezelésében szükség van a HbA1c értékének meghatározására is.

Ezt is szeretjük