Ilyen tényleg van? Így végezhetsz vizeletvizsgálatot okostelefonnal
Az Uchek nevű alkalmazással otthon végezhetsz vizeletvizsgálatot.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Meglehetősen futurisztikusan - és némiképp bizarrul - hangozhat, hogy vizeletvizsgálatot végezz okostelefonnal. Pedig ez már nem csak a jövő zenéje, a vizsgálatot pedig nem úgy kell elvégezni, ahogy elsőre gondolod.

Az Uchek nevű alkalmazás egyelőre csak iPhone-ra szánt változatban érhető el, de a tervek szerint hamarosan jön az androidos verzió is.

Így működik az Uchek

A vizeletvizsgálat az egyik leggyakoribb diagnosztikai eljárás az orvosi gyakorlatban - melynek nagy előnye a fájdalommentesség. Segítségével számos egészségügyi elváltozásra fény derülhet: az epeproblémáktól a húgyúti fertőzésen át az cukorbetegségig.

A jövőben akár még egyszerűbbé válhat a vizeletvizsgálat, hiszen egy új, okostelefonra letölthető alkalmazás segítségével akár otthon is elvégezheted.

Az Uchek névre hallgató app egy hagyományos, gyógyszertárban kapható vizelettesztcsíkkal 25 egészségügyi probléma diagnosztizálásában lehet segítségedre. A feltaláló, Myshkin Ingawale célja az volt az alkalmazás megalkotásával, hogy egy orvosi vizsgálatra alkalmas eszközt adjon a felhasználók kezébe.

Tíz összetevőt vizsgál

Az Uchek vizsgálja a vizeletben a glükózt, a fehérjét, a ketonokat, a fehérvérsejteket és a nitriteket. Ezen kívül megállapítható segítségével a vizelet pH-ja, fajsúlya, az urobilinogén-, illetve bilirubinszint, valamint, hogy van-e vér a vizeletben.
A használata rendkívül egyszerű, mindössze bele kell merítened a tesztcsíkot a gyűjtött vizeletmintába, majd az alkalmazáshoz adott alátétre helyezni azt. A program lefotózza a tesztcsíkot, és a színskála alapján kiszámítja, hogy észlelhető-e valamilyen vizeletmintából kimutatható elváltozás.

Hogyan érhető el?

Az Uchek nevű alkalmazás első körben iPhone 4-re, 4s-re és 5-re tölthető le. Várhatóan március végétől lesz elérhető, átszámítva körülbelül 4500 forintért. Mint a megalkotója, Myshkin Ingawale mondja, ha az alkalmazás jól teljesít, mozgó klinikákon is használni fogják - kiváltva vele a drágább berendezéseket. Ugyanakkor fontos, hogy szem előtt tartsd, ez az alkalmazás egyelőre nem helyettesíti az orvosi szűrővizsgálatot!

Ezt is szeretjük