2 dolog, ami 5 évvel megrövidíti az életedet
És nem is hinnéd!
A korán kezdett iskola vagy a túlzott optimizmus káros lehet amerikai kutatók szerint.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Azzal valószínűleg tisztában vagy, hogy a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás vagy a mozgásszegény életmód mind olyan krónikus egészségügyi problémákat eredményeznek, melyek idő előtti halálhoz vezethetnek.

A Kaliforniai Egyetem szakemberei szerint azonban vannak más, élettartamot rövidítő tényezők is, melyekkel valószínűleg nem számolsz. Akár öt évvel is megrövidíthetik életedet az alábbiak.

Túlzott optimizmus

Joggal hihetnéd, hogy az optimizmus, a humor és a vidámság meghosszabbítja az emberi életet. Bár valóban igaz, hogy az élethez való stresszmentesebb, pozitív hozzáállás jótékonyan hat az egészségre, azért vannak fokozatok.

A Kaliforniai Egyetem szakemberei, Howard S. Friedman és Leslie R. Martin kutatásaik eredményeit a The Longevity Project - vagyis Hosszú élet projekt - című könyvükben publikálták. Ebben tesznek említést arról, hogy a rózsaszín szemüvegen át nézett élet sajnos sokszor azzal jár, hogy nem veszed észre a rád leselkedő veszélyeket.

Az óvatos, kitartó, alapvetően pozitív személyiségek hosszabb életre számíthatnak, mint azok az emberek, akik igyekeznek napjaikat gondtalanul élni, és csupán a pozitívumokat veszik észre. A boldogság ugyanis nem kiváltó oka az egészségnek, bár gyökereik közösek.

Terman-tanulmány

A megállapítást a Kaliforniai Egyetem szakemberei a Terman-tanulmányra alapozták, melyet Lewis Terman indított még 1920-ban. A kutatás során 1500 személy életét követték nyomon születésüktől egészen a halálukig. Friedman és Martin ezeket az adatokat újra elemezték modern kutatási szempontok alapján.

Korán kezdett iskola

Hazánkban jelenleg azok a gyerekek számítanak tankötelezettnek, akik az adott év május 31-éig betöltötték a hatodik életévüket. Az iskolaérettség azonban a tankötelezettségtől független fogalom, számtalan tényező befolyásolja, hogy a gyermek alkalmas-e az iskolakezdésre. Bár sok szülő inkább sürgetné gyermeke iskolába lépését annak érdekében, hogy gyorsabban fejlődjön, és nehogy lemaradjon a társaihoz képest, ez nem feltétlenül szerencsés.

Szociális éretlenség

A Kaliforniai Egyetem szakemberei szerint azok a gyerekek, akik túl korán, hatéves koruk előtt kezdték meg tanulmányaikat, szociális értelemben nem elég fejlettek. Friedman és Martin - a már említett Terman-tanulmány adatai alapján - arra következtettek, hogy ezeket a gyerekeket sok esetben kiközösítik társaik, ami a későbbiekben egész életen át tartó érzelmi problémákhoz és végső soron rövidebb élettartamhoz vezethet. Akár öt évvel is megrövidíthetik az életet azok a lelki problémák, melyek a túlságosan korai iskolakezdésben gyökereznek.

Ezt is szeretjük