Rákot okoz, és a magyarok 65%-át érinti: 17 ráktípus kialakulását segíti elő
A kutatások szerint egyértelmű a kapcsolat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Egészségügyi Világszervezet - WHO - adatai szerint az 1980-as évekhez képest az elhízás gyakorisága háromszorosára nőtt Európában, a Magyar Elhízástudományi Társaság egy közleménye szerint pedig a világ lakosságának 65%-a él olyan országban, ahol többen halnak meg az elhízás, illetve a túlsúly következményei miatt, mint az alultápláltságból kifolyóan.

Szintén 65% Magyarországon azon felnőttek aránya, akik túlsúlyosnak vagy elhízottnak számítanak, legalábbis az országos táplálkozási és tápláltsági állapotvizsgálat szerint. Nem véletlen tehát, hogy a túlsúlyt és az elhízást a 21. század egyik legnagyobb egészségügyi kihívásának tartják, különös tekintettel arra, hogy számos súlyos betegség kialakulásának kockázatát fokozza, legyen szó a 2. típusú cukorbetegségről, a szív- és érrendszeri betegségekről, nem utolsósorban pedig a daganatos megbetegedésekről.

Rák és túlsúly: komoly az összefüggés

Egy, a Londoni Közegészségügyi és Trópusi Orvostani Intézet kutatói által néhány éve elvégzett vizsgálat szerint a túlsúly és az elhízás, valamint a rákos megbetegedések kialakulása között szoros összefüggés van, előbbiek képesek ugyanis elősegíteni a tíz leggyakoribb rosszindulatú daganatféleség kialakulását.

Az eddigi egyik legátfogóbb követéses vizsgálatnak számító kutatás során ötmillió 16 éven felüli brit lakos adatait gyűjtötték össze, akiknek állapotát hét éven át figyelték. A kutatás alanyai közül 166 955 személynél alakult ki daganat, a vizsgált 22 daganattípus közül pedig 17-nél mutattak ki összefüggést a kór és a túlsúly között.

Az eredmények és adatok alapján a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy évente 12 ezer új rákos megbetegedés kialakulásához járulhat hozzá a túlsúly és az elhízás, ami, amennyiben nem sikerül visszaszorítani előbbiek terjedését, 3700-zal is növekedhet évente.

Ezeknél a ráktípusoknál egyértelmű a kapcsolat

A kutatás egyik konklúziója szerint minden 13-16 kilogrammnyi túlsúly egyértelműen növelte az olyan ráktípusok kialakulásának kockázatát, mint a méhtestrák, az epehólyag-, a vese-, a méhnyak- és a pajzsmirigydaganatok, valamint a leukémia.

A magasabb testtömegindex, vagyis BMI továbbá a májrák, a vastagbél- és petefészekrák, valamint a változókori mellrák kockázatát is növeli, utóbbi négy daganattípusnál azonban kevésbé volt egyértelmű az összefüggés, ugyanis egyéni tényezők is közrejátszhattak.

Ezt is szeretjük