Így hat a szervezetre a túlórázás: a kutatók megvizsgálták, okozhat-e egészségügyi problémát

A túlórázás a stroke és a szívbetegségek kockázatát is megnöveli a kutatók szerint.

Túlóra hatása az egészségre
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A túl sok túlóra a koszorúér-betegség és a stroke kockázatát is jelentősen növeli a kutatók vizsgálatai szerint. A témát azért is érdemes körbejárni, mivel a parlamenti többség szerdán megszavazta a módosítást, mely lehetővé teszi a munkáltató számára éves szinten akár 400 túlóra elrendelését is.

A szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálokok közé tartoznak a világban, amelyhez számos tényező hozzájárulhat: a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozási szokások, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a jelentős túlsúly mellett a kutatók rámutattak, hogy a túlórázás is mérhetően növeli a kockázatot.

A túlórázás káros hatásai

A túlórázás nemcsak lelkileg megterhelő a munkavállaló számára, de túlzásba véve az egészségre is káros hatással van. A Whitehall II tanulmány részeként végzett kutatás során hatezer, 39 és 61 év közötti szellemi munkavállaló egészségét vizsgálták meg, az eredményeket pedig a European Heart Journal című lapban tették közzé.

A publikációból kiderül, hogy azok körében, akik a napi munkaidőn felül 3 vagy több órát dolgoztak, 60%-kal magasabb a koszorúér-betegség és a szívroham kockázata. A kutatók egyébként napi mindössze 7-8 órás munkaidővel számoltak, tehát a napi 10-11 órás munkát már károsnak ítélték meg.

A lehetséges magyarázatok egyikeként említették a kutatók, hogy az alvás, illetve az alvás előtti pihenőidő hiánya rövid úton szorongáshoz, depresszióhoz hasonló egészségügyi károkhoz vezet, a rossz egészségügyi állapotban végzett túlmunka pedig a vérnyomást is emeli.

Más magyarázat szerint a túl sok munka gyakran kedvezőtlen életmóddal jár együtt, a krónikus, több órával megnövekedő stresszhatás pedig az anyagcsere-folyamatokat befolyásolhatja hátrányosan.

Szívbetegséget okozhat

Dr. John Challenor, az amerikai Society of Occupational Medicine foglalkozás-egészségügyi szakértője a tanulmány kapcsán elmondta, hogy a munka és a magánélet egysége szerepet játszik a jó egészség, a jó közérzet fenntartásában, és mind a munkavállalónak, mind a munkáltatónak érdemes szem előtt tartani a túlóra azon aspektusát, mely szerint potenciálisan árthat a szív egészségének.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hasonló eredményekre jutott az American Journal of Industrial Medicine című szaklapban megjelent tanulmány is, mely azonban jóval több túlórával számolta az egészségügyi károkat: a tanulmányuk szerint a heti 61 és 70 munkaórát dolgozók körében legalább 42%-kal, míg a heti 71-80 órázók körében 63%-kal, efölött pedig 94%-kal gyakoribb a szívkoszorúér-betegség kockázata.

Egy, a The Lancetben közzétett tanulmány pedig arra mutatott rá, hogy a túlórázók körében magasabb a stroke aránya is a normál munkaidőben dolgozókhoz képest.

Más betegségekben is szerepe lehet

Az Ohiói Állami Egyetem kutatása szerint ráadásul a túlmunka több más egészségügyi problémában is felelőssé tehető. A több mint három évtizeden keresztül zajló kutatásukban 7500, 30-40 éves korú nőt és férfit vizsgáltak. Az eredményeik szerint a heti 60 órát meghaladó munkaidő legalább háromszorosára növeli az ízületi gyulladás kockázatát, de a cukorbetegség, a rák és a szívbetegség is gyakoribb ilyenkor.

Különösen a nők körében mértek drasztikus romlást a növekvő számú túlórával, amelyben úgy vélik, a nemi szerepeknek, az anyai felelősségérzetnek és az otthoni helytállás miatt érzett feszültségnek is szerepe lehet. A túlóra kapcsán ezért mindenképpen mérlegelni kell a hosszabb távú következményeket is.

A 10 legveszélyesebb munkakör, ahol állandó a rák kockázata: felelősségre vonható a munkáltató

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük