3 nagyon egyszerű ok, amiért többet eszel a kelleténél

Ha odafigyelsz, többet nem fogsz

Előfordul, hogy nem is vagyunk éhesek, mégis eszünk.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hiába a millió fogyókúratipp, ha a külső ingerek a fogyasztásra késztetik az emberben, emiatt pedig az étkezés teljesen függetlenedik a valódi éhségérzettől. A kényszer számos érzelmi okra is visszavezethető, olykor nem is tudatosodik a káros magatartás.

Stresszevés

Stresszhelyzet alatt  a szervezetben egyfajta félelemre adott reakció játszódik le: megnövekszik az izmok glükózfelhasználása, a vérnyomás, a szívfrekvencia és a stresszhormonnak is nevezett kortizol szintje. Ez tehát egy olyan hamis energiaszükségletet mutat, ami valójában nem az éhségből ered. Amennyiben azonban feszültség esetén a nassoláshoz fordulsz, mintegy érzelmi megkönnyebbülést remélve, ez a fajta stresszevés káros függőséggé is válhat, ami jócskán növeli a zsírraktárokat.

Megoldás

Ha a stresszforrást nem is tudod megszüntetni teljesen, a válaszreakción érdemes változtatni. Jó, ha mindig van nálad egy kis tea vagy gyümölcs vészhelyzet esetére, valamint néhány perc levegőzést is beiktathatsz bármikor. De egy kiadós mozgás, közös kikapcsolódás a barátaiddal mind-mind segítségedre lehetnek.

Az evés mint pótcselekvés

Az előbbihez hasonlóan működik az érzelmi evések következő fajtája is. Az unalom és üresség érzése ugyanis hamar tehetetlenségérzéshez, ezáltal egyfajta stresszélményhez vezethet. Hogy erre ne kerüljön sor, az ember eltereli a figyelmét, húzza az időt, a viselkedés pedig gyakran nem is tudatosul benne. Ezt a pótcselekvést sokak esetében a dohányzás jelenti, míg másoknál az evésben testesül meg, a cél azonban ugyanaz.

Megoldás

Mivel gyakran valóban nem tudatos döntésről van szó, a megoldás itt is az előkészületekben keresendő. Ha már reggel átgondolod, milyen uzsonnát teszel a táskádba, jó eséllyel nem csoki kerül a kezedbe először, hanem például egy finom mandarin. Egy séta ebben az esetben is segíthet, sőt, az is, ha felhívod például egy régen látott rokonodat. Ennek bizonyára az illető is örülni fog.

Az eddig említetteken túl szabotálhatja a fogyókúrát a ciklus alatt tapasztalható éhség, amit a szerotonin hormon ingadozása okoz. Ezért van az, a menstruáció előtti napokon akár az átlagos mennyiség sokszorosát is meg tudod enni. A hűvös, téli napok szintén nem kedveznek a diétáknak. Ilyenkor az ember sokkal jobban kívánja a nehéz, laktató ételeket, mint nyáron, ennek következtében pedig szép alattomosan nő a zsírréteg.

Családi minta

És végül jöjjön az, amivel a legnehezebb megbirkózni: a családi örökség. Az elsődleges szocializáció színtere ugyanis rendkívüli módon meghatározza a világlátást, ettől pedig sajnos az étkezési szokások sem függetlenek. Ha valaki gyermekkorban hozzászokik az óriási adagokhoz, a főétkezések közti csipegetéshez vagy a gyorsan elfogyasztott ebédhez, ez a minta alapvetéssé válhat benne. Ugyanígy veszélyes a reggeli hiánya, az egyoldalú étkezés és a silány minőségű alapanyagok használata is. De ez még mind semmi: szomorú tendencia, hogy egyre kevésbé kirívó, ha a közös vasárnapi ebéd történetesen egy gyorsétteremben zajlik. 

Megoldás

Az biztos, hogy a családi minta a fentiek közül a legnehezebben befolyásolható, hiszen sokan nem is sejtik, hogy szokásuk eltér az egészségestől. Azonban semmi sem lehetetlen: a család valamelyest "nevelhető", ha valaki rászánja magát arra, hogy jobb minőségű alapanyagokat szerez be, vagy kicsit több időt tölt a konyhában. Ennek következtében nemcsak több pénz marad a zsebében, hanem azt is tudni fogja, mi kerül az asztalra. A közös főzés remek program, de ha csak vacsorára jön össze a család, az így együtt töltött idő akkor is sokkal értékesebb lesz.

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

A kép forrása: Pixabay

Ezt is szeretjük