A lábon kihordott tüdőgyulladás veszélyei
A tüdőgyulladás a fejlődő országokban a 10. helyen áll a halálos betegségek listáján. Súlyos következményekkel jár, ha lábon hordod ki!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mi az a tüdőgyulladás?

A tüdőgyulladás a tüdőszövet gyulladása, melyet kiegészíthet a hörgők, a léghólyag vagy akár a légcső gyulladása is. Érinthet tüdőegységeket, megbetegíthet tüdőlebenyeket, de kiterjedhet akár mindkét tüdőre is.

Nem új keletű betegség, így kezelése nem igényel hosszabb időt, mint két-három hét, ennek ellenére sok esetben kezeletlen marad, és akár halállal is végződhet.

Mitől kaphatsz tüdőgyulladást?

Elsősorban vírusok, baktériumok, ritkább esetben pedig gombák okozzák. Idősebb és gyermekkorban pedig nagyon gyakori a felsőlégúti megbetegedések tüdőre húzódása, de komolyan veszélyeztetettek ebben a legyengült immunrendszerű - például AIDS-es -, illetve a fekvőbetegek.

Tünetek

 • Száraz vagy váladékos köhögés - az utóbbi esetében a váladék sűrű, sárgás, barnás, esetleg véres is lehet.
 • Mellkasi fájdalom.
 • Légzési nehézség.
 • Végtagfájdalom.
 • Magas láz, de lehet hosszan tartó alacsony láz, hőemelkedés is.
 • Különösen súlyos esetekben szédülés.
 • Fejfájás, légzésre hátfájás.

Annak ellenére, hogy a tünetek szemmel láthatóan egyértelműek, vagy legalábbis mindenképpen gyanút keltőek, sokan nem veszik észre, hogy betegek. Könnyedén ráhúzzák, hogy csak egy könnyed kis megfázásról van szó, és még véletlenül sem bújnak ágyba. Ezt nevezzük lábon kihordott tüdőgyulladásnak.

A tüdőgyulladásnak 4 fajtáját különböztetjük meg:
 1. Lábon kihordott, mely az esetek nagy részében a legveszélytelenebb és akár magától is lemúlhat.
 2. Közösségben szerzett tüdőgyulladás, mellyel a legtöbben fordulnak orvoshoz. A mindennapi élet részeinek tekinthető baktériumok és vírusok okozzák, szezonalitása igen magas. Ez a leggyakoribb típus.
 3. Kórházi tüdőgyulladás, melyet a beteg a több napos kórházi tartózkodása során szerez. Ellenállóbbak az antibiotikumokkal szemben.
 4. Mesterséges lélegeztetés során szerzett tüdőgyulladás, mely a legellenállóbb és a leggyakoribb halállal végződő fajtája a betegségnek.

A lábon kihordott tüdőgyulladás

Az orvosilag is gyakran lábon kihordott tüdőgyulladásnak nevezett esetben a tünetek nem feltűnőek, a betegség gyenge lefolyású. Egyre gyakrabban találkozni azonban olyan betegekkel is, akik állapota kifejezetten fekvést igényel, de akkor fordulnak orvoshoz, amikor kezelésük már csak kórházban oldható meg. Ha az „otthon majd kifekszem” stratégiát választod, és egyedül próbálsz kilábalni a tüdőgyulladásból, akkor a gyógyulás hetekig, sőt akár hónapokig is eltarthat, és súlyos következményekkel is számolnod kell.

Amennyiben tüdőgyulladásra utaló jeleket észlelsz magadon, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulnod, mert a legenyhébb kezdetű betegség is végződhet halállal.

Kezelés vagy önálló gyógyulás?

A tüdőgyulladás gyógyszeres – legtöbb esetben antibiotikumos – kezelése mindig addig tart, amíg a tünetek elmúlnak. Ez azonban még nem jelenti a gyógyulást. Van, hogy a betegeket hetek, vagy akár hónapok múlva is visszahívják egy tüdőröntgen felvételre, hiszen a tüdő teljes gyógyulása hosszú folyamat.

Ha azonban kezelésben egyáltalán nem részesülsz, mert úgymond lábon hordod ki, akkor a betegség visszatérte szinte biztos. A baj ezzel csak az, hogy minden alkalommal súlyosabb formájában jelenik meg, melynek vége szinte biztosan a kórház.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

A legnagyobb tévedés

Sokszor hallani, hogy a dohányzás segíti felköhögni a köpetet, ezzel pedig jót tesz a tüdőgyulladásnak. Nos, ez nem igaz. Sőt! A dohányzás önmagában is kiválthat hörgőgyulladást, és jelentősen lassítja a gyógyulást. Már egyetlen cigaretta megbénítja annyira a hörgők tisztítórendszerét, hogy akár napokkal meghosszabbíthatja a betegséget.

Hasznos linkek:
Minden tüdővel, tüdőbetegséggel kapcsolatos kérdésre találsz választ a Budai Tüdőközpont oldalán. Információt találhatsz a kezelésekről, a tünetekről, a tévhitekről, és sok hasznos tudnivalóra tehetsz szert, ha ide kattintasz!

Ezt is szeretjük