A trombózis legsúlyosabb szövődményei: ezért nem elég az akut terápia

A mélyvénás trombózis legtöbbször az alsó lábszárban alakul ki, és számos súlyos szövődménye lehet.

Trombózis szövődményei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mélyvénás trombózis a fokozott véralvadás miatt keletkező vérrögök miatt alakul ki, és lábdagadással, livid, lilás, nyomásra halványuló, elszíneződéssel, fájdalommal járhat. Az állapot akut ellátása kórházi beavatkozást igényel, majd utána fontos, hogy a beteg szorosan kövesse az orvos utasításait, hogy elkerülhetők legyenek az esetleges szövődmények. 

Professzor Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája a lehetséges szövődményekről és azok megelőzéséről beszélt.

Tüdőembólia

A mélyvénás trombózis legtöbbször az alsó lábszárban alakul ki, és nagy veszélye, ha a vérrög egésze vagy egy része leszakad, úgy a tüdőbe kerülve tüdőembóliát okoz. Ez a DVT, azaz mélyvénás trombózis rövid távú legsúlyosabb szövődménye, és attól függően, hogy a tüdő mely artériáját milyen mértékben zárta el a vérrög, életveszélyes is lehet.

Megelőzése a trombózis akut terápiájához tartozik, a végtagot nem szabad mozgatni, vérrög oldása, műtét, valamint, ha valakinél nem áll fenn DVT, ám fokozott a rizikó, úgy véralvadásgátló terápia szükséges prevenció gyanánt. 

Poszttrombotikus szindróma

A mélyvénás trombózis hosszú távú szövődményei közé tartozik a poszttrombotikus szindróma vagy PTS. Ez akkor alakul ki, ha a beteg nem kapja meg a megfelelő terápiát, a meghibásodott vénabillentyűk és az INR nem mozog a megengedett 2-3 között. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ekkor nagy eséllyel öt-nyolc éven belül a trombózis után fellép a PTS, mely ödémával, visszerekkel, fájdalommal, érzészavarral jár, megnő egy újabb trombózis kockázata, ráadásul a rossz vénás keringés miatt akár fekély is képződhet.  

- Hogy ez elkerülhető legyen, nagyon fontos a trombózis okának megszüntetése, a keringés helyreállítása, meghatározott ideig tartó kompressziós terápia, egészséges életmód, szükség esetén fogyás, valamint személyre szabott véralvadásgátló kezelés - mondja Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája.

Krónikus pulmonalis hypentensio

Míg a PTS gyakori szövődménye a mélyvénás végtagi, agyi és más egyéb trombózisnak, addig a krónikus pulmonalis hypertensio már jóval ritkább, ám annál veszélyesebb. Ez viszont elsősorban a tüdőembóliának a késői szövődménye.

A pulmonalis hypertensio lényegében a kis vérkör magas vérnyomása, így a tüdő artériái fokozott igénybevételnek vannak kitéve, melyek egy idő után megvastagszanak és beszűkülnek - előbb a kisebbek, később már a nagyobbak is. 

Ennek veszélye, hogy kompenzálásként a szívre nagyobb teher nehezedik, mivel fokozott munkára kényszerül, így előbb-utóbb a szív károsodása is fellép. Jellemző tünetei a nehézlégzés, szédülés, fáradékonyság, ájulás, elkékült ajkak, boka körüli ödéma, hasban felszaporodó víz. Sajnos a tünetek fokozatosan romlanak, és általában halállal végződik az állapot.

A kialakult állapotnak hatékony gyógyszeres kezelése még nincs, így az úgynevezett hordozható perfusorral lehet prosztacyclinszármazékkal kísérletezni. A végállapot megelőzésére tüdőtranszplantáció indokolt.

Csodaszép virágok a teába

Míg virágzanak, csodás ékei lehetnek a környezetednek, betakarítás után teaként elkészítve pedig az egészséget is védik: van, ami nyugtató hatása miatt kedvelt, más hatékony gyulladáscsökkentő vagy remek emésztéssegítő szer.

10 gyönyörű virág, ami rendkívüli gyógyhatással bír: így fogyaszd őket az egészségedért

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük