Töredező körmök, elszíneződés, csomók
Miről árulkodik a kezed?
A kéz egyes részei más szervekkel vannak összeköttetésben. Vedd észre, ha gond van!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kezed, ujjaid és körmeid formája megmutatja egészségi állapotodat, és a különféle betegségekre való hajlamot is jelzi. A kézen látható elváltozások sokszor még jóval azelőtt megjelennek, hogy az egészségügyi probléma diagnosztizálható lenne, épp ezért érdemes megvizsgálnod őket.

Az ujjak jelzései

Hüvelykujj - tüdőkapacitás

Ha a hüvelykujjadat lazán ráhelyezed a mutatóujjadra, a kéz belső felén keletkezik az úgynevezett Vénusz-domb. Tenyered ezen területe szexualitásodra és vitalitásodra enged következtetni. Domborulatának nagysága a tüdő erősségének mértékét mutatja. Minél nagyobb, annál kevésbé kell tartanod egészségügyi - elsősorban tüdőt érintő - problémáktól.

Mutatóujj - lép, máj és tüdő

A bal kéz mutatóujjának első ujjperce a léppel van kapcsolatban, a jobb kéz mutatóujjának első ujjperce pedig a májjal. Mindkét kéz második ujjperce a tüdővel áll összeköttetésben. Az ezeken a területeken észlelt csomók, bőrelváltozások az említett szervek betegségéről tanúskodnak.

Középső ujj - emésztési zavarok

Mindkét kéz középső ujjának első ujjperce a vakbéllel áll kapcsolatban, a második pedig a béllel és az emésztéssel.

A középső ujj második és harmadik ujjperce közötti ízületben található megvastagodott csomó emésztési zavarokra, bélterhelésre utal. Ha ilyet találsz a kezeden, érdemes beiktatnod egy tisztítókúrát.

Gyűrűsujj - vese és tüdő

A gyűrűsujj első ujjperce a veséhez, a második perc pedig a szívhez kötődik. Az ezen az ujjon észlelt elváltozások - behúzódások, bőrelszíneződések vagy csomók - tehát az említett szervek megbetegedéseire utalhatnak.

Kisujj - nemi szervek betegségei

A kisujj első ujjperce szoros összeköttetésben áll a nemi szervekkel. Az első ujjperc elhajlása, kifelé görbülése nők esetében méhsüllyedést, férfiaknál a nemi szervek gyengeségét - például az impotenciát - szimbolizálja.

A körmök jelzései

Körömholdak - keringési zavarok

Vizsgáld meg az úgynevezett körömholdakat a kezeden! Ezt a félhold alakú fehéres területet a köröm kiindulás pontjánál találhatod meg. A jól látható körömhold minden ujjon jó életerőt és vérkeringést jelent. A nagyon nagy körömhold azonban túl erős szíverőt és szívinfarktusra való hajlamot sejtet. Amennyiben túl kicsi a körömholdad, vagy egyáltalán nem látható, az szívgyengeséget és keringési zavarokat tükröz. Ha a körömholdat egy vízszintes vonal határolja el a köröm többi részétől, az cukorbetegségre enged következtetni.

Fehér foltok, barázdák, töredezés, behúzódás

Az esetenként előforduló fehér foltok a körmökön vashiányra utalnak. Ha azonban állandó jelleggel tapasztalod őket, úgy krónikus máj- vagy vesebetegségre, esetleg a nyirokrendszer problémáira figyelmeztetnek.
A körmeiden látható hosszanti, vastag barázdák általános emésztési zavarokra utalnak. Ugyanezt a problémát jelzi, ha a körmeid hajlamosak a hosszirányú beszakadásra. A töredezett körmök szinte mindig ásványianyag-, illetve vitaminhiányra utalnak.

Amennyiben pont alakú bemélyedéseket látsz a körmeiden - mint egy gyűszűn -, úgy reumára és más mozgásszervi problémákra kell felkészülnöd.

Görbület, vastagodás és forma

Ha a körmök begörbülnek, sötétebbé válnak, és könnyen töredeznek, az leggyakrabban valamilyen gombás, esetleg bakteriális fertőzésre utal. A megvastagodott körömlemez keringési elégtelenséget jelezhet.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

A hosszú, keskeny és ívelt körmök vesebetegségről tanúskodnak. Többnyire a kisujjon kezdődik ez az átalakulás, még jóval azelőtt, hogy klinikailag megállapítható lenne a betegség. A fokozott folyadékfogyasztás javíthat az állapoton.

Cikkünk Kurt Tepperwein Betegségünk tükrei - Az arcolvasás művészete című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük