Milyen betegségeket jeleznek a köröm elváltozásai?
A körömbetegségek súlyos következményekkel járhatnak, a háttérben szervi probléma is állhat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget a körmön látható elváltozásnak, illetve észre sem veszik azt, mivel kis területet érint, és - legalábbis a kezdeti időkben - nem feltétlenül jár panasszal. Az elhanyagolt körömbetegségnek azonban súlyos következményei lehetnek, nem beszélve arról, hogy a jelentéktelennek látszó tünetek hátterében komolyabb szervi problémák is állhatnak.

Benőtt lábujjköröm

Elsősorban a nagylábujjon fordul elő, jellemzően szűk cipő, illetve a körmök túlzott mértékű megkurtítása okozza. Kezdetben többnyire tünetmentes, ám egy idő után fájni kezd, különösen akkor, ha nyomás éri. A köröm környéke rendszerint kipirosodik, és meleg lesz.

A benőtt lábköröm kezelés nélkül könnyen elfertőződik. Ilyenkor az érintett terület még érzékenyebbé válik, kipirosodik, megdagad. Emellett gennyes hólyagok alakulnak ki a felszínén, melyekből a genny időnként kifakad.

Az enyhén benőtt körmöt vágd le, és a szabad végét kicsit felemelve helyezz alá steril gézcsíkot, amíg a duzzanat meg nem szűnik. Ha nem tapasztalsz javulást, mindenképp fordulj orvoshoz. Ez esetben az orvos helyi érzéstelenítésben távolítja el a problémás részt. A gyulladás elmúlik, és a benövés rendszerint nem jelentkezik ismét.

Körömágygyulladás

Valójában a köröm tövében vagy oldalánál lévő bőrredők gyulladásáról van szó. A bőr kivörösödik és megduzzad, miközben a körmök gyakran barnás színűvé válnak. A veszélyeztetettek körébe tartozol, ha rossz a keringésed, vagy, ha munkád során gyakran nyúlsz vízbe, illetve mosol kezet.

Ha a rendellenesség csak egy körmön jelentkezik, nagy valószínűséggel heveny baktériumfertőzésről van szó. Több köröm érintettsége már a betegség krónikus változatára utal, amit általában egyidejű baktérium- és gombás fertőzés okoz.

A fertőzés miatt a köröm körül a bőr fájdalmassá válik, majd a gyulladás továbbterjedve egyre súlyosabb tüneteket okoz.
A körömágygyulladás kezelése történhet gombaölő hatású krémekkel és - ha baktériumfertőzés is fennáll - szájon át szedendő antibiotikumokkal.

A kezeletlen gyulladás következményei

 • A körömhártya eltűnése.
 • Fehér foltok a körmökön.
 • A körmök barnás elszíneződése.
 • A körömredők megvastagodása.
 • A körmök csúnya barázdáltsága.
 • Megvastagodott, eltorzult körmök.
 • Törékeny, felrostozódott, repedezett körmök.

Ujjvégi tályog

Többnyire baktérium okozza. Mint az elnevezés is utal rá, a tályog az ujjak - ritkán a lábujjak - végén jelenik meg, jellemzően a köröm pereme körül, de érintheti annak tövét és az ujjak ínhüvelyét is.

A beteg terület duzzadt, vörös színű, amit fájdalmas lüktetés kísér, idővel pedig genny gyűlik fel benne.

Korai stádiumban antibiotikumokkal kezelhető. Ha azonban már látható gennygyülem alakul ki, a tályogot helyi érzéstelenítésben felnyitják, majd kinyomják belőle a gennyet. Ilyenkor különös gonddal kell kezelni az ételeket, mivel a fertőzött ujjvég könnyen indíthat el gyomor- és bélhurutot. Előfordul, hogy a kezeletlen tályog a csontot megfertőzve csontvelőgyulladáshoz vezet.

Ritkábban vírus okozza a fertőzést. Ekkor folyadékkal teli hólyagok alakulnak ki, melyek igen fájdalmasak. A herpeszes tályogot nem szabad felnyitni, ez ugyanis a fertőzés továbbterjedéséhez vezethet. A fájdalom vírusölő hatóanyagot tartalmazó balzsamokkal enyhíthető, ám ezek csak akkor alkalmazhatók, ha a bőr nem sérült.

Tiszta tér, tiszta lélegzet

Az Ambiance Provenacle fertőtlenítő és frissítő hatású keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült. Összetevőinek, a kakukkfűnek, a levendulának és a rozmaringnak köszönhetően semlegesíti a teret, valamint baktérium- és vírusölő hatással bír, ami a téli időszakban kifejezetten hasznos, de az év más szakaszaiban is hatékony segítség lehet. Ajánlott mindenkinek, aki felfrissülésre vagy épp a levegő megtisztítására vágyik.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Gombás körömfertőzések

Becslések szerint egy adott pillanatban vizsgálva a lakosságnak mintegy 3%-a szenved ebben a fajta köröm-rendellenességben. Kezelés hiányában a gombás fertőzés továbbterjedhet, néha a kéz vagy a láb bőrére is, ahonnan már nehezebb kiirtani, ráadásul másokra is átterjedhet. Súlyos esetben a körömlemez torzulásával, töredezésével, esetenként leválásával jár.

Ha az orvos gombás körömfertőzésre gyanakszik, a levágott körömdarabkákat mikológiai vizsgálatra küldheti. Az egyszerűbb, csupán egy körmöt érintő fertőzések jól kezelhetők gombaölő krémmel, illetve hasonló hatóanyagot tartalmazó körömlakkal, mely egyúttal a köröm felületét is védi.

A fertőzés szájon át szedendő tablettákkal is orvosolható, de gyakran hosszú kúrára van szükség. A köröm kialakult károsodásai ugyanis már nem tüntethetők el, ráadásul a megtelepedett gombákat is igen nehéz kiirtani. Ezért a kezelés célja az újonnan növő köröm megvédése. A kezelést addig kell folytatni, amíg az utolsó fertőzött körömrész le nem nőtt, és le nem vágták. Ellenkező esetben a gomba a körömből visszaterjedhet a körömágyba, és a kúrát elölről kell kezdeni.

Plusz három elváltozás, ami nagy bajra utalhat

 • Ha a körmök érdessé válnak, és bemélyedések jelennek meg rajtuk, pikkelysömör állhat a probléma hátterében.
 • Vashiány következtében a körmök törékennyé, repedezetté, színtelenné válhatnak, súlyosabb esetben kanálszerűen meggörbülhetnek.
 • A körmök kékes elszíneződése tüdő- vagy szívbetegség jele lehet.
Cikkünk a Családi orvosi kalauz című könyv alapján készült.

A mindenki számára közérthető, gazdagon illusztrált kiadvány kiváló szakemberek tollából született, így biztonsággal fordulhatsz hozzá betegség idején. A kézikönyv segít a tünetek felismerésében, tanácsot ad arra nézve, mikor érdemes orvoshoz fordulnod, de megtalálhatod benne a válaszokat azokra a kérdésekre is, amelyeket elfelejtettél feltenni orvosodnak. A legújabb kutatási eredményekre alapozott könyv lapjait olvasva könnyebben megértheted azokat a fogalmakat, amelyeket orvosod használ, hiszen egyszerű nyelvezete segíti a szakkifejezések megértését. A vizsgálatokat követően pedig utánanézhetsz mindannak, amit meg szeretnél még tudni a betegségről.

Kiadja a Reader's Digest.
A könyv ára 9990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.

OLVASD EL EZT IS!

legkoondicionalo
 • légkondicionáló
 • tünetek és betegségek

3 súlyos betegség, amit a légkondicionáló okoz

csipkes felso nagy
 • gyógynövény
 • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Ezt is szeretjük