Milyen betegségeket jeleznek a köröm elváltozásai?
A körömbetegségek súlyos következményekkel járhatnak, a háttérben szervi probléma is állhat.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget a körmön látható elváltozásnak, illetve észre sem veszik azt, mivel kis területet érint, és - legalábbis a kezdeti időkben - nem feltétlenül jár panasszal. Az elhanyagolt körömbetegségnek azonban súlyos következményei lehetnek, nem beszélve arról, hogy a jelentéktelennek látszó tünetek hátterében komolyabb szervi problémák is állhatnak.

Benőtt lábujjköröm

Elsősorban a nagylábujjon fordul elő, jellemzően szűk cipő, illetve a körmök túlzott mértékű megkurtítása okozza. Kezdetben többnyire tünetmentes, ám egy idő után fájni kezd, különösen akkor, ha nyomás éri. A köröm környéke rendszerint kipirosodik, és meleg lesz.

A benőtt lábköröm kezelés nélkül könnyen elfertőződik. Ilyenkor az érintett terület még érzékenyebbé válik, kipirosodik, megdagad. Emellett gennyes hólyagok alakulnak ki a felszínén, melyekből a genny időnként kifakad.

Az enyhén benőtt körmöt vágd le, és a szabad végét kicsit felemelve helyezz alá steril gézcsíkot, amíg a duzzanat meg nem szűnik. Ha nem tapasztalsz javulást, mindenképp fordulj orvoshoz. Ez esetben az orvos helyi érzéstelenítésben távolítja el a problémás részt. A gyulladás elmúlik, és a benövés rendszerint nem jelentkezik ismét.

Körömágygyulladás

Valójában a köröm tövében vagy oldalánál lévő bőrredők gyulladásáról van szó. A bőr kivörösödik és megduzzad, miközben a körmök gyakran barnás színűvé válnak. A veszélyeztetettek körébe tartozol, ha rossz a keringésed, vagy, ha munkád során gyakran nyúlsz vízbe, illetve mosol kezet.

Ha a rendellenesség csak egy körmön jelentkezik, nagy valószínűséggel heveny baktériumfertőzésről van szó. Több köröm érintettsége már a betegség krónikus változatára utal, amit általában egyidejű baktérium- és gombás fertőzés okoz.

A fertőzés miatt a köröm körül a bőr fájdalmassá válik, majd a gyulladás továbbterjedve egyre súlyosabb tüneteket okoz.
A körömágygyulladás kezelése történhet gombaölő hatású krémekkel és - ha baktériumfertőzés is fennáll - szájon át szedendő antibiotikumokkal.

A kezeletlen gyulladás következményei

 • A körömhártya eltűnése.
 • Fehér foltok a körmökön.
 • A körmök barnás elszíneződése.
 • A körömredők megvastagodása.
 • A körmök csúnya barázdáltsága.
 • Megvastagodott, eltorzult körmök.
 • Törékeny, felrostozódott, repedezett körmök.

Ujjvégi tályog

Többnyire baktérium okozza. Mint az elnevezés is utal rá, a tályog az ujjak - ritkán a lábujjak - végén jelenik meg, jellemzően a köröm pereme körül, de érintheti annak tövét és az ujjak ínhüvelyét is.

A beteg terület duzzadt, vörös színű, amit fájdalmas lüktetés kísér, idővel pedig genny gyűlik fel benne.

Korai stádiumban antibiotikumokkal kezelhető. Ha azonban már látható gennygyülem alakul ki, a tályogot helyi érzéstelenítésben felnyitják, majd kinyomják belőle a gennyet. Ilyenkor különös gonddal kell kezelni az ételeket, mivel a fertőzött ujjvég könnyen indíthat el gyomor- és bélhurutot. Előfordul, hogy a kezeletlen tályog a csontot megfertőzve csontvelőgyulladáshoz vezet.

Ritkábban vírus okozza a fertőzést. Ekkor folyadékkal teli hólyagok alakulnak ki, melyek igen fájdalmasak. A herpeszes tályogot nem szabad felnyitni, ez ugyanis a fertőzés továbbterjedéséhez vezethet. A fájdalom vírusölő hatóanyagot tartalmazó balzsamokkal enyhíthető, ám ezek csak akkor alkalmazhatók, ha a bőr nem sérült.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Gombás körömfertőzések

Becslések szerint egy adott pillanatban vizsgálva a lakosságnak mintegy 3%-a szenved ebben a fajta köröm-rendellenességben. Kezelés hiányában a gombás fertőzés továbbterjedhet, néha a kéz vagy a láb bőrére is, ahonnan már nehezebb kiirtani, ráadásul másokra is átterjedhet. Súlyos esetben a körömlemez torzulásával, töredezésével, esetenként leválásával jár.

Ha az orvos gombás körömfertőzésre gyanakszik, a levágott körömdarabkákat mikológiai vizsgálatra küldheti. Az egyszerűbb, csupán egy körmöt érintő fertőzések jól kezelhetők gombaölő krémmel, illetve hasonló hatóanyagot tartalmazó körömlakkal, mely egyúttal a köröm felületét is védi.

A fertőzés szájon át szedendő tablettákkal is orvosolható, de gyakran hosszú kúrára van szükség. A köröm kialakult károsodásai ugyanis már nem tüntethetők el, ráadásul a megtelepedett gombákat is igen nehéz kiirtani. Ezért a kezelés célja az újonnan növő köröm megvédése. A kezelést addig kell folytatni, amíg az utolsó fertőzött körömrész le nem nőtt, és le nem vágták. Ellenkező esetben a gomba a körömből visszaterjedhet a körömágyba, és a kúrát elölről kell kezdeni.

Plusz három elváltozás, ami nagy bajra utalhat

 • Ha a körmök érdessé válnak, és bemélyedések jelennek meg rajtuk, pikkelysömör állhat a probléma hátterében.
 • Vashiány következtében a körmök törékennyé, repedezetté, színtelenné válhatnak, súlyosabb esetben kanálszerűen meggörbülhetnek.
 • A körmök kékes elszíneződése tüdő- vagy szívbetegség jele lehet.
Cikkünk a Családi orvosi kalauz című könyv alapján készült.

A mindenki számára közérthető, gazdagon illusztrált kiadvány kiváló szakemberek tollából született, így biztonsággal fordulhatsz hozzá betegség idején. A kézikönyv segít a tünetek felismerésében, tanácsot ad arra nézve, mikor érdemes orvoshoz fordulnod, de megtalálhatod benne a válaszokat azokra a kérdésekre is, amelyeket elfelejtettél feltenni orvosodnak. A legújabb kutatási eredményekre alapozott könyv lapjait olvasva könnyebben megértheted azokat a fogalmakat, amelyeket orvosod használ, hiszen egyszerű nyelvezete segíti a szakkifejezések megértését. A vizsgálatokat követően pedig utánanézhetsz mindannak, amit meg szeretnél még tudni a betegségről.

Kiadja a Reader's Digest.
A könyv ára 9990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.

OLVASD EL EZT IS!

legkoondicionalo
 • légkondicionáló
 • tünetek és betegségek

3 súlyos betegség, amit a légkondicionáló okoz

csipkes felso nagy
 • gyógynövény
 • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Ezt is szeretjük