Mire jó a tojás?
Tények a tojásról
A tojás olcsó, finom és változatosan elkészíthető. Tárolása könnyű, nem igényel különleges körülményeket és főzési eljárásokat.

Nyereményjáték

Nyerj egyhetes nyaralást Máltára szállással, repülőjeggyel és reggelivel! (x)

Nyerj páros belépőt Dr. Buda László: Testünk jelzései című előadására, a márciusi Femina Klubra! (x)

Nyerj szórakoztató, képes útikönyvet, és ismerd meg a világ csodáit! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Akár egyetlen hormonon is múlhat a gyermekáldás – Kata története (x)

Mitől alakulnak ki az influenzaszövődmények? Elmondjuk, mire kell figyelni (x)

A leghatékonyabb edzésformák nyáron több zsírt égetnek, mint a futás! Ezeket űzd helyette

A legerősebb ránctalanítókat csak kevesen ismerik: ezeket az antioxidánsokat keresd!

beauty and style

Ezek az alapszínek legyenek ott a szekrényedben! Mindent egyszerűbbé tesznek »

Széles a csípője, és mer öltözködni: szuper divattippek egy plus size modelltől »

Ez a minta még a kockásnál is divatosabb lesz tavasszal: így viseld! »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Mit tartalmaz a tojás?

Egy átlagos tyúktojás 50-65 gramm, melynek 10 százaléka héj, 60 százaléka fehérje és 30 százaléka sárgája. Átlagos tápanyagtartalma:

  • 68 kcal
  • 5,4 gramm fehérje
  • 4,8 gramm zsír
  • 0,3 gramm szénhidrát

Vitamintartalma szintén jelentős, hiszen gyakorlatilag az összes létfontosságú vitamin megtalálható benne: pédául C-, A-, D-, E-, B-vitaminok, folsav, pantoténsav.
Benne található ásványi anyagok:

  • foszfor
  • vas
  • cink
  • kalcium
  • kálium
  • nátrium
  • szelén
  • magnézium.

A tojást elsőrendű fehérjeforrásként tartjuk számon, hiszen a szervezet működéséhez szükséges esszenciális aminosavakat is tartalmazza. Egy tojás a napi fehérje szükségletünk 12 százalékát fedezi, ráadásul könnyen emészthető formában.

Mit takar a jelzés a tojáson?

2004. május 1-jétől a tojásokat kötelező jelölni. Fontos, hogy amikor tojást vásárolsz, figyeld a héján található regisztrációs számot, mely mindig egy egyjegyű arab számmal kezdődik és a következőket jelenti:

0: biotojást
1: szabadtartásos, kifutós tartási rendszert,
2: különböző istállózott, de nem ketreces tartást
3: ketreces tartási módot.

Nagyon fontos az utána következő betűjelzés, mely a származási országot jelenti. Magyarországon termelt tojás esetében ezt HU betűkkel jelzik. Az utána következő számsor annak az állattartó telepnek az azonosítására szolgál, ahol a tojást termelték. A tojás csomagolóanyagán található regisztrációs szám minden esetben a csomagolásra és a fogyaszthatóságra vonatkozik. Jelöli a csomagolás helyét, a szavatosságot és – nem kötelezően – a tojás dátumát is.

Mitől egészséges?

A tojásban található vitaminok és aminosavak rengeteg biokémiai folyamatban játszanak szerepet és nagymértékben hozzájárulnak a szervezet zavartalan működéséhez.

  • A-vitamin: szerepet játszik a növekedésben, a csontok, a fogak, az íny, a bőr és a haj egészségének megőrzésében.
  • D-vitamin: szabályozz a kalcium és foszfor felszívódását, befolyásolja a csontképződést.
  • E-vitamin: akadályozza a vérrögképződést, segít a szív és érrendszer egészségének megőrzésében.
  • B-vitamin csoport tagjai: szabályozzák a fehérje-zsír-szénhidrát anyagcserét, biztosítják az idegrendszer megfelelő működését.
  • Foszfor: építőanyagot biztosít a csontok és a fogak számára.
  • Vas: nélkülözhetetlen a hemoglobinképződéshez.
  • Cink: számos enzim alkotórésze, serkenti az immunrendszer működését.
  • Kalcium: lehetővé teszi az izmok összehúzódását, szilárdítja a fogakat és a csontokat.

Koleszterin és tojás

A tojás egyetlen szépséghibája, hogy sárgája 190 milligramm koleszterint tartalmaz, mely sokakat óvatosságra int, holott a koleszterin minden állati és emberi szervezet számára nélkülözhetetlen vegyület. Egészséges emberben még az extrém nagy koleszterin-bevitel sem eredményezi a vérszint kóros emelkedését, mert a már föl nem használt és így fölöslegben maradó mennyiségtől megszabadítja a szervezetet az elimináció. Az elimináció a szervezet hatékony mechanizmusa, mely eltávolítja a már fölös koleszterint.

Általában az ételekben levő anyagmennyiségeket 100 g nyers élelmiszerre vonatkoztatják, így mindig érdemes figyelni erre a tojás kapcsán: a héj nélküli tojás súlya körülbelül 52 g, azaz teljes tojás esetében a 100 g-ra vonatkozó adatok gyakorlatilag 2 db tojásnak felelnek meg.

A tojás viszonylagosan magas koleszterintartalmából fakasztott tojásellenes hisztéria egyes túlbuzgói gyakorta csúsztatták az 1 db tojás mellé a 100 g-ra vonatkozó koleszterin mennyiségét.

Tehát az alkalmankénti - akár másnaponta - nagyobb koleszterinfogyasztás, legyen az belsőség vagy soktojásos rántotta, nem vezet a vérszint emelkedéséhez. Ráadásul mindkét eledel hatékonyan beindítja és működteti az emésztés folyamatát, mely hozzájárul az elimináció fokozódásához is.

OLVASD EL EZT IS!

no tanul
  • tanulás
  • táplálkozás

Ezeket edd vizsgaidőszakban!

Blog.hu ajánló