Nem minden tojás- és tejallergiás gyereknek kell szigorú diéta – Mutatjuk, mitől függ
Hiába diagnosztizáltak a gyereknél tojás vagy tejallergiát, nem biztos, hogy teljes mértékben száműzni kell az étrendjéből.

tojásallergia tejallergia nyitó egészség
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a kisgyermeknél allergiás tünetek jelentkeznek, az esetek nagy részében a tojás vagy a tej fogyasztása okozza a panaszokat. Ilyenkor a problémás élelmiszert ki kell zárni az étkezésből, ám nem biztos, hogy minden formában.

Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergiaspecialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen esetben fogyaszthatja a gyermek például süteménybe sütve a tojást vagy a tejet. 

Részletesebb vizsgálat, pontosabb diagnózis

A hagyományos IgE-alapú allergiavizsgálatokkal azt lehet megállapítani, hogy a gyermek allergiás-e a tejre vagy a tojásra, vagy sem. Akár alkaros bőrpróba, azaz Prick-teszt, akár allergia-vérvizsgálatra került sor, akkor erről lehet információt kapni. Pozitív eredmény esetén a gyermek étrendjéből teljesen mellőzni kellett az adott allergént, a tejet vagy a tojást tartalmazó élelmiszereket.

tojásallergia, tejallergia 1 egészség
Fotó: fotostorm / Getty Images Hungary

- Egy ideje már elérhető egy ennél részletesebb vizsgálat is, a molekuláris allergiadiagnosztika vagy komponensalapú allergiavizsgálat néven is hallhattunk róla. Ez a vizsgálat nemcsak azt képes megmutatni, hogy a gyermek allergiás-e jelen esetben a tejre vagy a tojásra, hanem azt is kideríthetjük a segítségével, hogy pontosan melyik összetevőjére - vagy más néven komponensére - allergiás.

Miért fontos a komponenseket is vizsgálni?

A molekuláris allergiadiagnosztika segítségével feltérképezhetővé válik, hogy az allergének, amelyeket korábban egésznek véltek a szakértők, valójában több komponensből állnak. Ennek azért van különös jelentősége, mert az is kiderült, hogy ezek az összetevők eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. 

tojásallergia, tejallergia 2 egészség
Fotó: robertprzybysz / Getty Images Hungary

- Míg korábban csak azt láttuk, hogy a gyermek IgE-értéke emelkedett a tojás allergén fehérjéivel szemben, ma már azt is pontosan vizsgálni tudjuk, hogy melyik fehérjével szemben. A tojás allergénje ugyanis több összetevőből áll. Ha az ovomucoid komponens emelkedett, akkor nagyon szigorú diétára van szükség, és kevés rá az esély, hogy a gyermek ki fogja nőni a tojásallergiát. Ha azonban az ovalbumin komponens értéke magasabb, akkor - mivel ez hőérzékeny allergén - például a süteményekbe sütött tojást fogyaszthatja, sőt ez esetben az is valószínű, hogy a diétát sem kell élethosszig tartani, mivel nagyobb eséllyel fogja kinőni a tojásallergiát.

A tejallergiások is fellélegezhetnek?

- Igen, a komponensek vizsgálata a tejallergiások esetében is megkönnyítheti a diétát. A tej allergén összetevői között megtaláljuk a kazeint, az α-lakalbumint és a β-laktoglobulint. Közülük egyedül a kazein nem hőérzékeny, így ha ez az érték emelkedett, akkor kevés rá az esély, hogy a gyermek kinövi a tejallergiát, és nagyon szigorú diétára van szükség. Az utóbbi két allergénkomponens azonban hőérzékeny, így ugyanaz a helyzet, mint a tojásallergia/emelkedett ovalbumin esetén, süteménybe sütve fogyasztható, és jó esély van rá, hogy kinövi a tejallergiát. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Tej- és tojásallergia diagnózisa esetén érdemes tehát részletesebb, molekuláris allergiavizsgálatot végeztetni. Az allergénkomponensek vizsgálatával felesleges korlátozások nélküli, pontos, személyre szabott kezelést kaphat gyermekünk. A teszt elvégzéséhez vérvizsgálatra van szükség. A vizsgálat gyermekeknél csecsemőkortól végezhető el.

Nem mindegy, hol viszket - Mik állnak a 8 leggyakoribb allergiás bőrreakció hátterében?

Nem véletlen, hogy az allergológus első kérdései között szerepel, hogy pontosan hol viszket, vagy hol keletkezett a kellemetlen tünetekkel járó bőrreakció: az információ rengeteget elárul a probléma hátteréről.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük