Thai masszázs: mennyi köze van a szexhez? A szakember válaszol
Feövenyessy Krisztina elmondja, milyen panaszokra is jó tulajdonképpen a thai masszázs.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Neked mi jut eszedbe a masszázs szó hallatán? Egy fehér köpenyes, tagbaszakadt figura valamelyik hazai gyógyfürdőből vagy wellnessközpontból?

Esetleg egy rendkívül diszkrét masszázsszalon aprócska és igen szolgálatkész távol-keleti alkalmazottja? Feövenyessy Krisztina alternatív mozgás és masszázsterapeuta, Dorn gerincterapeuta elmondja, miről is szól valójában a thai masszázs.

A svéd- és a gyógymasszázson túl

Legtöbben, ha egészségmegőrzésre, mozgásszervi problémák kezelésére vagy frissítő, relaxáló kényeztetésre vágynak, kizárólag a svéd- vagy gyógymasszázsban gondolkoznak.

Ha valakinek netán halványan dereng a thai masszázs kifejezés, azt többnyire szexuális szolgáltatásokkal - happy finish és társai - kapcsolja össze, holott a kép ennél szerencsére jóval árnyaltabb.

Az elmúlt évek során számtalan irányzat - yumeiho, shiatsu, ma-uri, ájurvédikus, Breuss-porckorongmasszázs - jelent meg hazánkban, és a szakértők ma már azzal is tisztában vannak, hogy némelyik még a közismert gyógymasszázsnál is jóval hatékonyabb az egészség megőrzése, egyes mozgásszervi, keringési vagy pszichés betegségek megelőzése vagy kezelése terén.

Thai masszázs

Az Európában sajnálatos módon sok helyütt szexuális árnyalattal gazdagított, több mint ezeréves thai masszázs valójában egyike a legszemérmesebb masszázsoknak. A hagyományos orvoslás egyenrangú részeként eredetileg kizárólag kolostorokban végezték, szigorúan ruhában. A gyógyítók hosszú éveken, évtizedeken át tanulták különleges fogásait, mire beteg közelébe kerülhettek. A thai masszázs ma is az egyik leghatékonyabb egészségmegőrző kezelés, ha szakképzett terapeuta végzi.

Művészi kimozgatásos technika

A thai masszázs különösen alkalmas az európai életstílus, az ülőmunka és a mozgáshiány okozta problémák enyhítésére. Legfőbb jellegzetessége a már-már művészi nyújtó-, illetve kimozgatásos - mobilizációs - technika. E kettő kombinációja oldja az izmok, ízületek fájdalmas merevségét és feszültségét, növeli a test rugalmasságát, hajlékonyságát, és jótékonyan hat a csontozatra, valamint a keringési szervek működésére.

Nem véletlenül nevezik passzív jógának, a thai masszázs során gyakorlatilag jógagyakorlatokat végzése történik, fizikai erő kifejtése nélkül. A kezelés mindemellett remek stresszoldó, hatékony segítség a mozgásszervi, keringési, vegetatív zavarok, illetve pszichoszomatikus betegségek enyhítése, illetve az életminőség javítása terén.

Beindítja az öngyógyító folyamatokat

A masszázst matracon, könnyű ruhában végzik, krémek és olajok használata nélkül. A terapeuta a már említett nyújtás és kimozgatás mellett az akupunktúrás pontokra, illetve az izmokra gyakorolt nyomással egészíti ki a kezelést, serkentve a méregtelenítést, illetve a szervezet öngyógyító mechanizmusainak beindulását.

Nem csupán a kezét, de alkarját, lábát és térdét is használja. Mindazonáltal nincs ok a félelemre, a masszázs nem okoz fájdalmat.

A thai masszázs ellenjavallatai
Láz, fertőző betegségek, heveny gyulladások, súlyos és kiterjedt bőrbetegségek, elmebetegség, limfómák, friss szívinfarktus, szívelégtelenség, trombózis, veszélyeztetett terhesség, súlyos csontritkulás.

Kinek ajánlott a thai masszázs?

Gyakorlatilag mindenkinek, nemtől és életkortól függetlenül. Ülő- vagy állómunkát végzőknek, mozgásszervi - hát-, derék- és nyakfájdalmak, porckorongsérv, gerincferdülés, ízületi panaszok -, keringési - magas vagy alacsony vérnyomás, gyakori fejfájás, migrén - és pszichés - vegetatív és pszichoszomatikus panaszok - problémákkal küzdőknek szinte kötelező, de érdemes legalább havonta egyszer betegségmegelőző, életminőség-javító célzattal is igénybe venni. És mielőtt még lemondóan sóhajtanál: a luxusszalonok által nyújtott szolgáltatásoktól eltekintve egy 60 perces terápia általában nem kerül többe, mint két popcornnal és üdítővel ízesített mozilátogatás.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Ezt is szeretjük