7 durva tévhit a kullancsokról

Ismerd meg a kullancsokkal kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket, melyek még mindig tartják magukat a köztudatban.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kullancsok nem csak nyári estéidet vagy erdei túráidat tehetik kellemetlenné. Az apró vérszívók komolyabb betegségforrást jelentenek az emberre nézve. Az általuk terjesztett számos kór közül csak egy – a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás – előzhető meg védőoltással. Fontos tehát, hogy szem előtt tartsd az egyéni megelőzést. Ehhez azonban nélkülözhetetlen a tévhitek eloszlatása.

A kullancsok a bőrbe fúródva azonnal fertőznek

A bőrbe fúródott kullancs eltávolítására szerencsére több órád is van. A csípés utáni első órában az állat vért szív ugyan, de a fertőzésveszély ekkor még elenyésző. A kockázat négy-hat óra után nő meg ugrásszerűen: ha a kullancs fertőzött, a nyálmirigyeiben lévő kórokozók már megindulnak, és az állat fertőzött nyálával a szúrcsatornán keresztül az áldozat érrendszerbe jutnak.

A kalap védelmet nyújt a kullancsok ellen

A közhiedelemmel ellentétben a kullancsok többsége a fűszálak és a bokrok leveleinek fonákján várakozik legfeljebb egy-másfél méter magasságban. A karimás kalap tehát valóban megállítja és csapdába ejti a ráhulló kullancsokat, ám a legtöbb esetben felesleges – hiszen elsősorban alulról támadnak a vérszívók. Ugyanakkor fontos tudnod, hogy a gyerekeket leggyakrabban a fejükön éri csípés, így esetükben valóban nagy haszna lehet a kalapnak vagy vékony nyári sapkának.

Ha jól felöltözöl, nem fér hozzád a kullancs

A kullancsok kerülik a fényt, ezért a napozókra jóval kevésbé veszélyesek. A jó idő, a napsütés az egyik leghatásosabb természetes védelem a kullancsok ellen. A bő szabású ruha alatt nemcsak észrevétlenül bújhat meg az állat, de árnyékba is húzódhat – amit kifejezetten szeret. Ha nincs jó idő, és talpig beöltözve kirándulsz, próbálj meg olyan ruhát felvenni, amely sűrű szövésű, és lehetőleg egybeszabott, így nehezítheted a kullancsok dolgát. A legmegbízhatóbb védekezési módszert azonban a testre permetezhető riasztószerek nyújtják – például az S.C. Johnson Autan és OFF! termékei.

A B-vitaminok riasztják a rovarokat

A vitaminok valóban ellenállóbbá teszik a szervezetet a betegségekkel szemben, de a vérszívókra – így a kullancsokra – egyáltalán nem hatnak. A tévhit szerint a B-vitamin szedése során a bőr párolgásával erős szag távozik, ami elriasztja a kullancsokat. Emiatt kezdenek sokan vitaminkúrába kirándulások, nyaralások előtt. Ha azonban csak így védekezel a vérszívók ellen, komoly veszélynek teheted ki magad.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Vigyázz, nehogy a bőrödbe szakadjon a kullancs feje!

A kórokozók java az állat bélrendszerében és nyálmirigyeiben található, tehát a béltartalma és a nyála az, ami valójában fertőz. Ha a vérszívónak csak a feje marad a bőrödben, azt szervezeted hamarosan kilöki magából.

Kenj zsíros krémet a vérszívóra!

Súlyos tévhit, hogy a kullancs eltávolításának legbiztosabb módszere, ha zsíros krémet kensz az állatra, ettől nem fog kilökődni a bőrödből, csak a súlyosbítod vele a szituációt. Ilyenkor a vérszívó stresszhelyzetbe kerül, nem kap levegőt és fuldokolni kezd, aminek hatására beleöklendezi kórokozókat tartalmazó nyálát a szervezetedbe. A kifejlett kullancs eltávolításának egyik legbiztosabb módszere a gyógyszertárakban, állatpatikákban és a benzinkutakon is kapható kullancseltávolító kanál. Ha azonban ilyen éppen nincs kéznél, a szemöldökcsipesz a legpraktikusabb választás.

A Lyme-kór könnyen észrevehető

A Lyme-kór hetekig-hónapokig, akár évekig is lappanghat a szervezetben, ráadásul könnyen ki is újulhat. A betegség nagyon alattomos, védőoltás sem létezik ellene, ezért fontos, hogy hamar észleld a tüneteket. Dr. Nagy Katalin bőrgyógyász szerint a Lyme-kór gyakran jár fáradtságérzéssel, hidegrázással, lázzal, fejfájással, de szintén ezt a betegséget jelezheti, a tarkómerevség, valamint az izom- és ízületi fájdalom. A Lyme-kór esetén a csípés körül alakulnak ki a foltok, gyűrűk, de vándorfoltokat is találhatsz a testeden.

A betegséget minden ötödik kullancs hordozhatja. Ha időben észreveszik, antibiotikumos kezeléssel gyógyítható ugyan, de nem szabad azt hinned, hogy ez védelmet jelent az ismételt fertőzés ellen. A Lyme-kór különösen hajlamos arra, hogy visszatérjen, ezért a legjobb megoldás, ha évente legalább egy szűrővizsgálaton részt veszel, ha egyszer már elkaptad ezt a betegséget.

Tudtad?
A kullancsok által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás – kullancs-encephalitis – kórokozója elleni védőoltást érdemes már a téli időszak alatt beadatnod, hogy kora tavaszra védett legyél. Az oltás a csípés ellen nem, csupán az agyvelőgyulladást okozó vírusfertőzés ellen véd.
Ezt is szeretjük