Testtömegindex: téves eredményt is mutathat a népszerű BMI

A BMI nem minden esetben mutat valós eredményt, bizonyos esetekben nem alkalmazható.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A testtömegindex egy statisztikai mérőszám, mely a testmagasságot veti össze a tömeggel. Segítségével kiszámíthatod, hogy nincs-e túlsúlyod, kilóid száma az egészséges tartományban mozog-e.

A mérőszám azonban bizonyos esetekben téves eredményt hozhat, ismerd meg a BMI kritikáját.

Testtömegindex - BMI

A BMI rövidítés az angol Body Mass Index kifejezésből adódik. A testtömegindexedet úgy kapod meg, hogy a kilogrammban mért súlyodat elosztanod a méterben mért testmagasságod négyzetével.

Ha az így kapott eredmény 19 és 25 között van, úgy az egészséges tartományban mozogsz, nem vagy sem túl sovány, sem túlsúlyos. A 25 és 30 közötti BMI túlsúlyt, a 30 fölötti érték pedig elhízást jelez. A 19 alatti érték alultápláltságra utal.

A BMI kritikája

A BMI nagy hibája azonban, hogy nem tesz különbséget zsír és izomtömeg között, csupán a testtömeg és a magasság viszonyát nézi. Épp ezért előfordulhat, hogy ha a vizsgált személy testzsírszázaléka magasabb, míg az izomtömege alacsonyabb, a BMI alapján csupán túlsúlyosnak számít, ám valójában elhízott.

Ugyanez fordítva is megtörténhet, különösen sportolók esetében, akik gyakran az átlagosnál nagyobb zsírmentes izomtömeggel rendelkeznek, a BMI indokolatlanul túlsúlyt jelezhet.

Gyermekeknél: percentilis táblázat

Gyermekeknél a testtömegindex nem alkalmazható, esetükben úgynevezett percentilis táblázatot használnak. Ez azt mutatja meg, hogy az azonos életkorú és nemű gyermekek hány százalékának kisebb a testtömegindexe, mint a vizsgált gyereknek.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A 3%-osnál alacsonyabb percentilis értékek azt mutatják, hogy a gyermek fejlődése az azonos nemű és életkorú gyermekek között az alsó 3%-ba tartozik - vagyis jelentős a súlyhiánya. A 3 és 10% közötti értékek sovány gyermekre utalnak. 10 és 75% között megfelelő a gyermek tápláltsága, 75 és 90% között már túltáplált, 90% felett pedig egyértelműen túlsúlyos.

Pontos eredmény: DEXA

Mivel a BMI nem veszi figyelembe az egyéni testfelépítés-beli különbségeket, egy pontosabb vizsgálatra lehet szükséged. Az úgynevezett DEXA-készülék - Dual Energy X-ray Absorptiometry, vagyis kettős energiájú röntgensugár-elnyelődés mérő - a röntgenhez hasonlóan, ám tizedannyi sugárterhelés mellett vizsgálja át a testet.

Nem csupán a teljes testtömeget adja meg, de informál az izom-, víz-, zsír- és csonttömegről, pontos képet adva ezáltal a testfelépítésről. Teljes testösszetétel-mérésre lehetőséged nyílik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának keretén belül. Az időpontokért és a helyszínekért kattints ide!

Ezt is szeretjük