Téli elhízást blokkoló táplálkozás
Télen hajlamosabb lehetsz az elhízásra, és ellenállóképességed is nagymértékben csökken. Tippjeinkkel átvészelheted a kritikus időszakot!
Sokan úgy gondolják, hogy télen, a hidegben többet kell enniük, és gyakran a nehezebb, zsírosabb, laktatóbb ételeket kívánják meg. Ennek eredménye, hogy a tavasz kezdetére néhány kilóval többet nyom a mérleg, sőt még fáradtnak, levertnek is érzik magukat, amit általában a téli hónapokban kialakult vitaminhiányra fognak.
Van benne igazság, de nem feltétlenül kell, hogy mindez így történjen. Egy kis odafigyeléssel csökkentheted a szervezetedet terhelő, évszakhoz kötődő kellemetlenségeket. A kiegyensúlyozott táplálkozás, a helyes életvitel, a megfelelő mennyiségű és intenzitású testmozgás nemcsak nyáron, hanem a hidegebb hónapokban is megvalósítható.
Tény, hogy a tavaszi és a nyári hónapokban sokkal több zöldség és gyümölcs érhető el és fogyasztható, azonban a megfelelő vitamin- és ásványi anyag ellátottság télen is kivitelezhető. A déligyümölcsök számos fajtája ma már Magyarországon is egész évben kapható.
Erősítsd meg szervezeted!
A citrom, mandarin, narancs, kivi, grapefruit valamint egyes zöldségfélék, a zöldpaprika, káposzta, karalábé, kelbimbó, karfiol jelentős C-vitamin források. Télen, a gyakoribb légúti fertőzések megelőzésében is fontos szerepet játszanak, mivel segítik az immunrendszer működését. Emellett antioxidáns, sejtvédő és a sebgyógyulást elősegítő hatásuk sem elhanyagolható. A felnőttek napi C-vitamin szükséglete 60 mg, amit megfelelő zöldség- és gyümölcsfogyasztással nem nehéz fedezni.
Mivel a C-vitamin hiánya fáradékonyságot és a fertőzésekkel szembeni ellenállóképesség csökkenését okozza, fontos, hogy télen is megfelelő mennyiségben jusson a szervezetedbe, lehetőleg nyers zöldségek, gyümölcsök formájában.
Ennek azért nagy a jelentősége, mert a C-vitamin hő hatására bomlik, és a készételben kevesebb lesz, mint a nyersben. A zöldpaprikából, káposztából azonban finom saláták is készíthetők hőkezelés nélkül, illetve kevés hőkezeléssel. Ha étrendedben naponta szerepel változatosan zöldség, gyümölcs, teljes őrlésű pékáru, gabonatermék, hús és húskészítmény, tej és tejtermék, valamint hetente halétel, száraz hüvelyes, olajos magvak és heti három-négy tojás, akkor vitaminkészítmények nélkül is biztosítani tudod szervezeted vitamin- és ásványi anyag szükségletét.
Folyadék, folyadék, folyadék…
A megfelelő zöldség- és gyümölcsfogyasztással számos mikrotápanyagot juttathatsz a szervezetedbe. Magas víztartalmuk révén a folyadékszükséglet biztosításában is fontos szerepet játszanak.
Egy felnőtt szervezetnek napi 1,5- 2 liter folyadékra van szüksége, ami a sportolás, testmozgás függvényében jelentősen megnövekedhet.
A megfelelő folyadékfogyasztás szükséges a szervezet sejtjeinek működéséhez, a fizikai erőnléthez, kevés folyadék fogyasztása esetén ugyanis fáradékonyság, fejfájás léphet fel. Nyáron általában több folyadékot fogyasztasz a hőség miatt, de nem szabad megfeledkezned róla, hogy a szervezetnek télen is működnie kell, amihez a megfelelő mennyiségű folyadék nélkülözhetetlen.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Vitaminok bőröd szépségéért
A téli hideg levegő és a szél bőrödet is kiszárítja, ami különösen az arcon és a kézfejen érezhető. Folyadék, A- és E-vitamin hiányában ezek a tünetek még erősebbek lehetnek. Az A-vitamin lassítja a ráncképződést, és segíti a bőrsejtek megújulását, míg az E-vitamin a káros ultraibolya sugaraktól véd, és segít megőrizni a bőr nedvességtartalmát. Ahhoz, hogy bőröd télen is szép maradjon, étrendedből ne hagyd ki az A-vitamin forrásnak számító tejtermékeket, húsféléket, tojást, a jelentős E-vitamin tartalmú olajos magvakat, száraz hüvelyeseket, növényi olajokat, és emellett igyál naponta 1,5-2 liter folyadékot is.
Cikkünk az Ideál Magazin írása alapján készült.
OLVASD EL EZT IS!
- villámdiéták
- villámdiéta mintaétrend
Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!
- c-vitamin
- fogyasztó praktikák