Áttörés az Alzheimer-kór kutatásban! Egy mobilos játékot használnak hozzá
A térbeli tájékozódást vizsgálja a játék, amit te is kipróbálhatsz. Teszteld, mennyire vagy ügyes! (x)

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Sea Hero Quest nevű, nemzetközi összefogással megvalósult mobiljátékot, amely az agyban zajló, a térbeli tájékozódásért felelős folyamatok feltérképezésével segíti a demenciakutatást, a Deutsche Telekom Csoport nemzeti vállalatai - így a Magyar Telekom is - május elején mutatták be. Alig néhány percnyi játékkal jelentősen hozzájárulhatsz te is ahhoz, hogy ezt a ma még gyógyíthatatlan betegséget és kialakulásának folyamatát még pontosabban megismerjék a szakemberek.

Hogy tájékozódsz térben?

A mobiljáték segítségével a tudósok névtelen adathalmazhoz jutnak minden egyes játékos térbeli tájékozódási viselkedésével és képességével kapcsolatban. A játékosok szigetek és jéghegyek közötti lavírozásának minden másodperce hasznos tudományos adattá konvertálható.

A Sea Hero Questet eddig - az előzetes várakozásokat messze felülmúlva - több mint egymillióan töltötték le. A globális számokból a magyarok részesedése több mint százezer letöltés. A Sea Hero Quest játékosai által eddig előállított navigációs adatokat a tudósok több mint 1500 év alatt tudták volna csak létrehozni laboratóriumi körülmények között.

Sok, demenciával élő ember számára az első tapasztalt tünet a térbeli tájékozódási képesség elvesztése, akár az általuk jól ismert helyszíneken és környezetben is. Egy nemzetközi, globális alapszint meghatározása tájékozódási képességünk vonatkozásában elismerten az egyik legfontosabb lépés a demenciát okozó betegségek diagnosztizálását célzó tesztek kifejlesztése során.

Ahhoz, hogy az emberek térbeli navigációs képességének alapszintjét meg lehessen határozni, fontos, hogy a különböző országokban élő, különböző korú és nemű játékosok a lehető legnagyobb számban vegyenek részt a játékban.

A demencia globális hatását vizsgáló jelentés szerint a betegség 2050-re világszerte 135 millió embert érint majd. A hatás igen komoly: a demenciával küzdők nemcsak a tájékozódási képességüket vesztik el, a kór megakadályozza az új emlékek kialakulását, gyakran elszigetelve és összezavarva az érintetteket.

A demencia és leggyakoribb formája, az Alzheimer-kór Magyarországon is súlyos problémát jelent: mintegy 250 ezerre becsülik a közvetlenül érintettek számát, de mivel ez a betegségcsoport a páciensek környezetére is jelentős hatással van, így - becslések szerint - akár egymillió magyar életében is jelen lehet a demencia.

A Deutsche Telekom Csoport a Sea Hero Quest játékot az Alzheimer's Research, University College London, a University of East Anglia intézményekkel és a Glitchers játékfejlesztő céggel folytatott szoros együttműködésben fejlesztette. A Sea Hero Quest világszerte elérhető iOS és Android eszközökön, ingyenesen letölthető az App Store és Google Play áruházakból.

További információ a kutatási projektről és a játékról: www.seaheroquest.com

Ezt is szeretjük