Márciusban megkezdődik a várva várt medvehagymaszezon, rengetegen keresik fel ilyenkor az erdőket, és gyűjtenek néhány csokorral az illatos, gyógyhatású, vitaminban gazdag növényből. Érdemes szemfülesnek lenni, ugyanis nem ez az erdő egyetlen kora tavasszal begyűjthető kincse.
A medvehagyma mellett mindenféle vadon termő gyógynövény, bogyó vagy gomba gyűjtésére vonatkozóan az erdőtörvény fogalmazza meg a szabályokat. Ennek értelmében a nem védett növények állami és magántulajdonú erdőben személyenként 2 kilogrammos határértékig engedély nélkül gyűjthetők. Kereskedelmi céllal engedély birtokában szedheti az ember. A természetvédelmi területhez tartozó erdőkben, tehát nemzeti parkokban, tájvédelmi körzetekben, Natura 2000-es területen tilos az engedély nélküli gyűjtés. Fokozottan védett részeken engedély sem adható a tevékenységre.
Begyűjthető növények
Márciusban a természet új erőre kap, egyre több friss hajtás, levél bújik ki a földből, amivel az emberi szervezet vitaminraktárai is könnyűszerrel feltölthetők. Egyik-másik salátába, rántottába keverve a legfinomabb, esetleg főételekbe is tehető, van, amelyik pedig teaként igazán hatásos: ám mind-mind nagyon sok hasznos tápanyagot tartalmaznak. Ha viszont bizonytalan vagy bármelyik felismerésében, inkább hagyd az erdőn vagy mezőn az adott növényt!

A tyúkhúr már február végétől zöldell a réteken és a kertekben. Friss íze illik a tavaszi zöld salátákba, de krémleves is készíthető belőle kis burgonyával, fokhagymával, esetleg medvehagymával, tetszés szerint ízesítve. C- és E-vitaminban gazdag, segíti az epeműködést, enyhe vízhajtó, koleszterincsökkentő, teaként is fogyasztható. A friss leveleket javasolt gyűjteni.
Fotó: Stefan Rotter / Getty Images Hungary

A fehér árvacsalán az erdő mélyén is gyakran feltűnik. Húgyúti és emésztési problémákra, savcsökkentésre használja a népi gyógyászat virágos hajtásait. Gyulladáscsökkentő, vérzéscsillapító, és fehérfolyás ellen is bevethető. Turmixokba, salátákba tehető vagy teaként is alkalmazható. Hajöblítőként viszkető fejbőrre javasolt. A lila bársonyos árvacsalán ugyancsak ehető, vasban gazdag.
Fotó: css0101 / Getty Images Hungary

A pitypang az epe- és májproblémák gyógyítója, főleg a benne levő cseranyagok, nyálka, tarakszacin és keserűanyag-kaucsuk miatt. B2- és C-vitamint is tartalmaz. Levelét virágzás előtt gyűjtik enyhébb íze miatt, zöld salátákba, főzelékekbe, rántottákba ideális. Virágából szörp készülhet.
Fotó: meteo021 / Getty Images Hungary

A zamatos turbolya virágzó, leveles hajtásai is márciustól gyűjthetők az erdőszéleken. Illata jellegzetes, ánizsos, a francia konyha népszerű fűszere. A-, C-vitamint, metilkavikolt, flavon-glikozidokat tartalmaz, teáját vese- és emésztőrendszeri panaszokra ajánlják. Fűszerként és szörpökhöz is használható.
Fotó: Hana Richterova / Getty Images Hungary

A mezei sóska fiatal levelei tartalmaznak A-, C-vitamint, vasat, magnéziumot, polifenolokat is, vízhajtó, immunerősítő hatásúak. A növény főzelékekbe, salátákba, tésztákba keverhető ízesítőként. Oxálsavtartalma magas, ezért vesebetegeknek nem javasolt fogyasztása. Kissé megpárolva csökken az anyag.
Fotó: Animaflora / Getty Images Hungary

A kányazsombor zsenge levelei fokhagymaszagúak, ízük kissé mustárra emlékeztető. Mustárolaj-glikozidokat, A- és C-vitamint tartalmaz. Ízesítőként használható ételekbe, pesztókba, salátákba. A népi gyógyászat légúti tisztítóként, emésztésjavítóként is számon tartja.
Fotó: Peter Fleming / Getty Images Hungary

A podagrafű A- és C-vitaminban gazdag leveleit zsengén, virágzás előtt gyűjtik. Salátákba, főzelékekbe is tehető, gyulladáscsökkentő, anyagcsere-serkentő hatású. Levelei később petrezselyemízűek, fűszerként használhatók. Külsőleg rovarcsípések, köszvényes panaszok esetén borogatásként alkalmazható.
Fotó: css0101 / Getty Images Hungary

A salátaboglárka is az első gyűjthető vadnövények között van tavasszal, levelei nyersen csakis virágzás előtt fogyaszthatók, később károsanyag-tartalma megemelkedik. A nevéhez híven salátákba jól illik, bővelkedik C-vitaminban, ám csak akkor javasolt szedése, ha az ember biztosan meg tudja különböztetni más boglárkafajoktól.
Fotó: Nahhan / Getty Images Hungary
(Képek: Getty Images Hungary.)