8 friss növény, amit érdemes begyűjteni: nem csak a medvehagyma a természet kora tavaszi kincse

Néhány begyűjthető gyógyhatású növény feltölti a vitaminraktárakat kora tavasszal.

tyukhur-gyujtes

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Márciusban megkezdődik a várva várt medvehagymaszezon, rengetegen keresik fel ilyenkor az erdőket, és gyűjtenek néhány csokorral az illatos, gyógyhatású, vitaminban gazdag növényből. Érdemes szemfülesnek lenni, ugyanis nem ez az erdő egyetlen kora tavasszal begyűjthető kincse.

A medvehagyma mellett mindenféle vadon termő gyógynövény, bogyó vagy gomba gyűjtésére vonatkozóan az erdőtörvény fogalmazza meg a szabályokat. Ennek értelmében a nem védett növények állami és magántulajdonú erdőben személyenként 2 kilogrammos határértékig engedély nélkül gyűjthetők. Kereskedelmi céllal engedély birtokában szedheti az ember. A természetvédelmi területhez tartozó erdőkben, tehát nemzeti parkokban, tájvédelmi körzetekben, Natura 2000-es területen tilos az engedély nélküli gyűjtés. Fokozottan védett részeken engedély sem adható a tevékenységre.

Begyűjthető növények

Márciusban a természet új erőre kap, egyre több friss hajtás, levél bújik ki a földből, amivel az emberi szervezet vitaminraktárai is könnyűszerrel feltölthetők. Egyik-másik salátába, rántottába keverve a legfinomabb, esetleg főételekbe is tehető, van, amelyik pedig teaként igazán hatásos: ám mind-mind nagyon sok hasznos tápanyagot tartalmaznak. Ha viszont bizonytalan vagy bármelyik felismerésében, inkább hagyd az erdőn vagy mezőn az adott növényt!

(Képek: Getty Images Hungary.)

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük