Nálad mi okozza a súlyfelesleget? Így tartsd kordában az étkezési személyiségedet

Sokkal jobb eredményt érhetsz el, ha felderíted az okokat!

kover no fankkal cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A személyiséged jellemzői viselkedéseden keresztül számos hétköznapi szokásodat alakítják, így például azt is, milyen mintákat követsz az étkezésben. A jellemző szokások alapján számos típus jól körülírható, melyek megismerése segít abban, hogy felfedezd, mi vezet nálad hízáshoz.

Ráadásul az okok feltárása azt is lehetővé teszi, hogy megtaláld a számodra megfelelő diétát. A fogyókúra során ugyanis nincs egyetlen olyan megoldás, mely mindenki számára működik. Csakis az vezet sikerre, ha személyes igényeidet is figyelembe veszed.

Az étkezési személyiségek

Ha olyan étrendet találsz, mely jól illik hozzád, nem lesz problémád azzal, hogy az egészséges szokásokat folyamatosan kövesd, és az életmódváltással látványos eredményeket és végleges fogyást érj el.

Mutatjuk, milyen főbb étkezési személyiségeket ismerhetsz fel magadban.

 • Az érzelmi evők különösen akkor esznek sokat, amikor valamilyen erős emóció hatása alatt állnak. Ez azonban nemcsak szomorúság, fáradtság vagy unalom lehet, sokan az örömükben, jutalomként is falatoznak. Az érzelmi evés egy típusa az is, amikor valaki a stresszt vezeti le ilyen módon.
 • A figyelmetlenül étkezők abszolút nem vagy alig foglalkoznak azzal, mi kerül a tányérjukra, ráadásul evés közben sokszor tévéznek, olvasnak, így adagok felett is könnyen elveszítik a kontrollt.
 • Az éjszaka eszegetők gyakran szintén nincsenek tudatába annak, hogy mikor és mennyit esznek, így előfordul, hogy reggeltől délutánig csak a napi kalóriáik 50%-át viszik be, aztán az esti időszakban pár óra alatt jól bevacsoráznak, sőt, még utána is csipegetnek, nassolnak.
 • A maradék ellen harcoló típusba sok anyuka tartozik, akik utálnak bármilyen ételt kidobni. Ha csakis akkor vagy elégedett, ha üres a tányér, nem hagyod abba az evést akkor sem, ha jóllaktál, sőt, mások maradékát is összegyűjtöd, akkor valószínűleg ebbe a típusba tartozol.
 • A zugevők nagyon gyakran csak látszatként tartják magukat az egészséges táplálkozáshoz, ám itt-ott elrejtett ételtartalékaik vannak, melyeket folyton előkapnak, ha éppen senki se látja.
 • A kampányszerűen diétázók nagyon gyakran hétközben odafigyelnek magukra, ám hétvégén szinte dőzsölnek a családdal elfogyasztott finomságok közt, bepótolva ezzel minden hétközben kihagyott kalóriát.
 • Akadnak, akik a nagyon adagok rajongói, és szeretik, ha jókora porció van a tányérjukon minden étkezésnél.
 • A kényelmi evők jellemzője, hogy állandóan sietnek, így sohasem érnek rá leülni és enni. Éppen ezért kalóriadús, előrecsomagolt vagy fagyasztott készételeket fogyasztanak folyamatosan.
 • Akik rendszeresen kihagyogatják az étkezéseket, és nincsen fix napirendjük, könnyen azonnal túleszik magukat, amint az asztalhoz ülnek.
 • A hús-krumpli-rajongókként emlegetett csoport tagjai ki nem állhatják a zöldségeket, gyümölcsöket, ám a húsokat és a keményítőben, szénhidrátban gazdag köreteket annál jobban szeretik. Sok nagyon válogatós ember is ebbe a kategóriába tartozik.
 • Meglepő módon az egészséges ételek fanatikusai is könnyen elhízhatnak, ha elfeledkeznek arról a fontos szabályról, hogy a glutén-, laktóz-, cukormentes, organikus vagy éppen vegán címkék korántsem jelentik azt, hogy az étel kalóriamentes, és felelőtlenül sokat esznek.

A kategóriák közül nemcsak egyben, de akár többen is magadra ismerhetsz.

Így vedd fel a harcot a kilókkal

A tudatosítás csak az első dolog. Válaszd ki azt a néhány típust, amit a legjellemzőbbnek tartasz magadra, így könnyebben meghatározhatod, számodra mi a következők közül megfelelő lépés a túlsúly ellen.

 • Az érzelmi evők számára a legfontosabb, hogy felismerjék, mikor okozzák az éhséget az emóciók, és kitalálják, hogyan vészelhetik át plusz kalóriák nélkül ezt az időszakot.
 • A figyelmetleneknek sajnos rá kell szoktatniuk magukat az étkezés szertartására, amibe nem fér bele a tévézés, és megtanulják szórakoztatás nélkül is élvezni az evést.
 • Az éjszaka eszegetők számára olyan diéta való, mely nagy hangsúlyt helyez egy kiadós vacsorára, és egészséges esti nassolnivalókat kell találniuk.
 • A maradékpusztítóknak a családjuk és saját viselkedésükön is alakítaniuk kell, hogy a felesleges falatok ne hozzájuk vándoroljanak. Érdemes emellett az adagokra is jobban odafigyelniük.
 • A zugevőknek olyan diéta ajánlott, mely napi többszöri nassolást tesz lehetővé, és érdemes az ízlésüknek megfelelő, kalóriaszegény rágcsálnivalókat megismerniük.
 • A kampányszerűen diétázók számára érdemes olyan étrendet választani, melyben előre beiktatott csalós napok vannak.
 • A nagy adagok rajongóinak egy rostban gazdag étrend ajánlott, amelynél kalóriaszegény ételekből tényleg komoly mennyiségeket lehet enni.
 • A kényelmi evők számára ajánlott, hogy tanuljanak meg egyszerű, percek alatt elkészíthető, diétás ételeket főzni, amikor pedig csak útközben kapnak be valamit, válasszanak nyers gyümölcsöt, zöldséget.
 • Az étkezéseket kihagyók számára különösen fontos, hogy legalább a reggelit rendszeressé tegyék, így a nap hátralévő részében is egyenletesen alakulhat a vércukorszintjük, ami segít abban, hogy ne egyék túl magukat.
 • A hús-krumpli-rajongóknak érdemes megismerkedni a kedvenceiket helyettesítő kalóriaszegényebb változatokkal, például a teljes kiőrlésű gabonafélékkel és burgonyát, rizst helyettesítő köretekkel.
 • Az egészség fanatikusainak fontos, hogy megbízható forrásokból tájékozódjanak, és ne tegyenek egyenlőségjelet az egészséges, márkás dolgok és a diétás ételek között.

Ha következetes teszel a rossz étkezései szokásaid ellen, néhány hónap alatt újak, jók alakulnak majd ki, melyeket egy idő után már nem lesz nehéz betartani, különösen, ha azokat a személyiségedet tudatosan figyelembe véve alakítod ki. 

Ezt is szeretjük