3 elhallgatott dolog, amiért veszélyes a tampon

Kevesen tudják, hogy a tampon használata összefüggésbe hozható bizonyos betegségek kialakulásával.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán évek óta használsz tampont anélkül, hogy bármilyen egészségügyi problémád adódott volna belőle. Pedig az aprócska eszköz olykor komoly betegségek - például a toxikus sokk szindróma - kialakulásáért tehető felelőssé. Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy ne használj tampont, mindössze légy körültekintő az alkalmazása során!

Fertőzésveszély!

Az első menstruációk alkalmával mindenki elolvassa a tamponos dobozban lévő tájékoztatót, aztán sokan megfeledkeznek róla. Pedig nem hiába ajánlják a tampon három-hat óránkénti cseréjét és az alapos kézmosást. A tampon nem gátolja a menstruációs vér távozását a szervezetből, hiszen szivacsként működik, és amint megtelt, átfolyik rajta a többi folyadék. Ugyanakkor, ha felhelyezése előtt nem mosol elég alaposan kezet, vagy túl sokáig van fent, komoly fertőzésveszélyt jelenthet.

A hüvelyi fertőzés tünetei

 • Hüvelyfolyás.
 • Égő, viszkető érzés.
 • Fájdalmas közösülés.

Gombás fertőzés a tampon miatt?

A tampon nem csupán a menstruációs vért szívja fel, hanem nedvszívó hatása következtében könnyen kiszáríthatja a hüvelyt, amivel befolyásolhatja a természetes baktériumflórát. Ennek következtében megkönnyíti a gombás fertőzések kialakulását. Ha a fent említett tüneteket tapasztalod, mindenképpen fordulj nőgyógyászhoz, aki megfelelő gyógyszerekkel - kúpokkal, krémekkel vagy szájon át szedhető tablettákkal - kezeli a fertőzést.

Toxikus sokk szindróma - TSS

A betegséget először az Amerikai Egyesült Államokban diagnosztizálták 1978-ban. A későbbiek során állapították meg, hogy - bár a tünetegyüttes férfiak és gyerekek esetében is előfordul - nagyrészt nőket érint, és kialakulása szoros összefüggésben áll a tamponhasználattal. A diagnosztizált esetek több mint fele ugyanis menstruáló nőknél fordul elő.

A toxikus sokk szindrómát egy bizonyos Staphylococcus aureus nevű baktérium terjeszti. A kórokozófajnak csak azon példányai jelentenek veszélyt az emberre, melyek a betegséget előidéző toxint termelik. Hogy pontosan milyen módon is okoz TSS-t a tamponhasználat, az egyelőre nem tisztázott, de valószínűnek látszik, hogy a hüvelybe felhelyezve a baktériumot fokozott toxintermelésre ösztönzi. A mérgező anyag pedig a nyálkahártya apró sérülésein keresztül a véráramba jut.

Tünetek

 • Fejfájás.
 • Magas láz.
 • Izomfájdalmak.
 • Hányinger, hányás.
 • Hámló tenyér és talp.
 • A bőrön megjelenő piros foltok.

Ha a fent említett tüneteket tapasztalod, azonnal fordulj orvoshoz, a betegség ugyanis az esetek körülbelül 10%-ában halálos kimenetelű. A TSS okozhat máj-, vese- és izomkárosodást, de akár szívproblémákat is. A kezelés jellemzően antibiotikumokkal, valamint a toxinképződést gátló Clindamycinnel történik, és egy-két hetet vesz igénybe. A gyógyulást követően jobban teszed, ha nem használsz tampont. De addig mindenképpen szüneteltesd az alkalmazását, míg a laboreredményeid alapján a toxin 1 antitestszintje mérhető a szervezetedben.

Méhszájseb - méhnyakerózió

A betegség magyar neve kissé félrevezető. Valójában nem sebről van szó, hanem a védőhám hiányáról, minek következtében a méhnyak hengerhámsejtjei ránőnek a hüvelyhez kapcsolódó külső részre. A méhszájseb hátterében több ok is állhat: kialakulhat magas ösztrogénszint következtében - fogamzásgátló tabletta szedése vagy terhesség során.

Egyesek azonban a tampont is összefüggésbe hozzák a betegség kialakulásával. Ha nem a megfelelő előírások szerint történik a használata, okozhatja a méhnyak - visszatérő - gyulladását, minek következtében kialakulhat a méhszájseb. Az elképzelés egyelőre nem bizonyított, az azonban biztos, hogy amennyiben méhszájsebed van, nem szerencsés tampont használnod.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

A méhszájseb tünetei

 • Közti vérzés.
 • Fájdalmas szex.
 • Rendellenes hüvelyfolyás.

Amennyiben ezeket a tüneteket tapasztalod, mindenképp fordulj orvoshoz. A teljes gyógyulásig ne használj tampont a menstruáció alatt, a méhnyaknál pangó vér ugyanis hátráltatja a javulást. A betegség kezelése történhet ecseteléssel vagy lézeres beavatkozással is. A gyógyulás során a méhszájseb helyén normális laphámsejtes szövet nő.

Ezt is szeretjük