Veszélyes a szúnyogirtás? Nem véletlen, hogy be kell csukni az ablakokat
Ami nem természetes, az ellen védekezni kell.

ablak
beauty and style
Top olvasott cikkek

A káros rovarokat irtani szükséges, különösen igaz ez a szúnyoginvázió esetén. A hatékony és szervezett irtás általában kémiai anyagokkal történik, de ezek rizikóiról vagy esetleges ártalmairól nem szabad megfeledkezni.

A szúnyogirtásnak a környezetvédelmi kockázatai mellett vannak emberi szervezetre gyakorolt káros hatásai is. Ezért fontos betartani a szükséges óvintézkedéseket az irtás időszakaiban.

Veszélyes lehet az irtás

A szúnyogmentesítés hazánkban az alacsonyabb költségek és az egyszerűbb kivitelezés miatt általában idegméreggel zajlik. Ennek vannak járulékos rizikói, amelyeket lehetőség szerint minimalizálni kell. Az irtást légi permetezéssel végzik, amely után az anyag a talajra hullva ködszerűen letelepedik, és úgy hat.

Az irtás éjszaka vagy hajnalban zajlik, mert a szúnyogok akkor aktívak. Ezekben az időszakokban még a kánikula ellenére is be kell csukni az ablakot. Az irtószer segédanyaga ma már kizárólag paraffinalapú fehérolaj, ami pár éve váltotta fel a súlyosan környezetszennyező és bőrrákkeltő gázolajat.

Biológiai és vegyi irtás is van

A biológiai irtás környezetbarát és baktériumokkal történik. Oda szórják az irtó anyagot, ahol a szúnyoglárvák vannak, így kifejlett példányokra nem hat. A vegyi irtás az elterjedt forma, de az az egyéb hasznos rovarokban is kárt tesz, így a méhekben is. Még az öko vegyi irtószerekben is van deltametrin, amely egy szintetikus rovarölő vegyület, és koncentrált dózisban az emberi szervezetre is veszélyes. Ez bőrön át vagy belégzéssel is a szervezetbe kerülhet, és az arra érzékenyebbeknél mérgezéses tüneteket produkálhat.

Ezért csukd be az ablakot!

A deltametrin csak nagy dózisban okoz rossz közérzetet, így egy szimpla irtás nem okozhat problémákat. Mivel azonban egy nem természetes anyagról és idegméregről van szó, a vele való érintkezést maximálisan kerülni kell. Akár a levegőben, akár a földön történik a szúnyogmentesítés,  közben nem javasolt kimenni az utcára.

Az irtáshoz használt porlasztott méreganyag felhőjét érdemes elkerülni, és maga az anyag sem kristályos, sem por formában nem érintkezzen a bőrrel. Jelenleg a szúnyogirtásnál nincs olyan permetező anyag, amely a szigorúbb környezet- és humán egészségvédelmi előírásoknak megfelelne. Ezért nagyon fontos bezárni az ablakot, ha elkezdődik az irtás.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szervezetek informálják a lakosságot

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján tájékozódni lehet arról, hogy milyen formában és hol zajlik az éppen aktuális szúnyogirtás. A szakértők információt adnak arról is, hogy szükséges-e bármilyen óvintézkedést tenni, és ha igen, milyen formában.

Szúnyogmentesítésnél értesítik a méhészeket is, mert az irtószer a méhek halálát is okozza. A szúnyogártalmak csökkentése nagyon fontos dolog az ember komfortjának az érdekében, de amíg ez nem teljesen környezetbarát és ökológiailag lebomló anyagokkal történik, a legminimálisabb káros hatásokra is oda kell figyelni. 

Van, hogy nem külső ártalmak okoznak bajt, hanem az emberek önmaguknak ártanak. A következő röntgenek is erről tanúskodnak.

Ezt is szeretjük