A szójaallergia tünetei: anafilaxiás sokkot is okozhat, ha benne van az ételben
A szójaallergiát gyakran hagyományos tesztekkel ki sem lehet mutatni.
Aki valamilyen oknál fogva nem fogyaszt tejfehérjét, tejcukrot tartalmazó ételeket, gyakran helyettesíti szójából készült termékkel a joghurtot, tejet. De a szója is okozhat allergiás tüneteket, amit nem minden esetben egyszerű vizsgálattal kimutatni.
A hagyományos allergiateszt negatív eredményt adhat, miközben a panaszokat mégis a szója okozza. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogyan lehetséges ez.
A táplálékallergia kivizsgálása
Az allergiás beteg immunrendszere bizonyos külső ingerek hatására ellenanyagot termel egy-egy allergén ellen. Ez az ellenanyag az IgE, melynek szintje - táplálékallergiások egy jó részénél - megemelkedik az adott élelmiszerre jelentkező allergiás reakció során.
Az IgE-szint akkor is magas marad, ha az allergén már nincs jelen, értéke csak nagyon lassan csökken. Ezért alkalmas ez az allergia diagnosztizálására. A táplálékallergia vizsgálata során ezért a betegtől levett vérmintából az IgE mértékét vizsgálják.
Eltérő tulajdonságú komponensek
Az allergiás tüneteket okozó anyagok, az allergének - mint a szójafehérje is - rendszerint nem egyetlen molekulát takarnak, hanem több fehérjemolekula összességei. Ezek a komponensek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Előfordulhat, hogy a hagyományos vérvizsgálat során az össz-szója-IgE nem emelkedett, azonban multiplex allergiateszttel vizsgálva a szója három allergén összetevője közül az egyik - Gly m 4 - mégis emelkedett lehet, ami már elegendő ahhoz, hogy a szója fogyasztása tüneteket okozzon.
Allergiás tünetek
Allergiát jelezhet, ha a szóját tartalmazó ételek fogyasztását követően viszketés jelentkezik a szájüregben, ajakduzzanat, kiütések, hányás lép fel. Súlyos esetben életveszélyes anafilaxiás sokk is kialakulhat szójaallergia következtében.
A szójamentes diéta
Ha arra gyanakszol, hogy panaszaid összefügghetnek a szója fogyasztásával, akkor érdemes mielőbb utánajárni, hogy valóban így van-e, vagy esetleg mégis más élelmiszer miatt érzed gyakran rosszul magad. A multiplex allergiateszt elvégzésével a szükségtelen diéták elkerülhetők, mivel pontosan választ kaphatsz arra, hogy melyik élelmiszer melyik komponense okozza a tüneteidet. Dr. Hidvégi Edit arra figyelmeztet, hogy feleslegesen ne kezdj szójamentes diétába, ez ugyanis sok megszorítást igényel: szója többek közt pékáruk, hústermékek, felvágottak, konzervek, szószok és csokoládék összetevői közt is gyakran megtalálható.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Hét hétköznapi étel, ami allergiát okozhat
Sajnos nemcsak az olyan különlegesebb élelmiszerek okozhatnak allergiás tüneteket, mint a szója. A mindennaposan fogyasztott termékek között is akadnak olyanok, amelyek súlyos reakciókat válthatnak ki a rájuk érzékeny egyéneknél.
OLVASD EL EZT IS!