Szívproblémák és magas vérnyomás ellen
Hatásos gyógynövények
Ezek a gyógynövények enyhítik szíved panaszait, rendbe hozzák vérnyomásodat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gondolj a szívedre is néha

Ne várd meg, amíg kénytelen lesz figyelmeztetni, hogy megfeledkeztél róla, és amiből bizony baj is lehet. Ébren vagy, vagy az igazak álmát alszod, a szíved dolgozik szorgalmasan, megállás nélkül, szakadatlan, néha megerőltetve. Csoda-e, ha öregségedre elfárad, esetleg gyógyításra szorul, vagy ha nem is betegszik meg, ráfér a gondosabb karbantartás.

A 21. században igencsak gyakoriak a szív- és érrendszeri panaszok az egészségtelen életmód miatt, melyek sokszor súlyos, nehezen gyógyítható betegségekben öltenek formát. Amikor már valamelyik fontos ütőér 70-80%-os beszűkülése miatt kényszerülsz orvosi segítséget kérni, akkor sejtheted, hogy ezt a veszélyes állapotot már nem tudod gyógyteákkal megszüntetni.

Szíved segítői a gyógynövények

Vannak azonban olyan gyógynövények, amelyeknek hatóanyagait a gyógyszeripar is felhasználja, és amelyeket magad is kipróbálhatsz, ha konzultáltál orvosoddal. Mindenek előtt a galagonyára gondolunk, aminek virágát és levelét május elején gyűjtheted, pirosló bogyótermését pedig ilyenkor, szeptember végén, október elején. Szintén a szív- és érrendszer zavartalan működését segíti a rozmaring leveléből készített tea.

A galagonya csodálatos hatásai

A galagonya jótékony hatásáról az utóbbi évtizedekben igen széleskörű kutatások folytak, ezek megerősítették a korábbi ismereteket, melyek szerint a galagonya – mindenekelőtt a benne lévő flavonoknak köszönhetően – fokozza a szívizom teherbírását, igen jótékonyan hat az elmeszesedő vérerek, így a koszorúér áteresztő képességének javítására, a szívritmuszavarok megszüntetésére, a magas vérnyomás csökkentésére, és több neurotikus eredetű szívpanaszt is megszüntet.

Rozmaring, a szíved védőpajzsa

A rozmaring, mint díszítő félcserje napos teraszodon is helyet kaphat. Levelei gazdagok hatóanyagokban, a leveléből készített tea normalizálja az alacsony vérnyomást, kedvezően befolyásolja a vérkeringést, javítja az erek, így a kapillárisok áteresztőképességét. Ennek köszönhetően sikeresen alkalmazható az öregkori feledékenység, a fáradtsággal járó kedvetlenség megszüntetésére. Egyes vélemények szerint az agyműködést serkentő hatása a világszerte felkapott, nagy sikerű gingko bilobánál is jobb. A rozmaring ugyancsak hatékony az emésztési problémák és a felső légúti fertőzések esetén.

Javítja a vérkeringést a fehér fagyöngy

A szívpanaszok kezelésében hatékony lehet még a fehér fagyöngy leveles hajtása. Csökkenti a vérnyomást, javítja a vérkeringést, esetleges káros mellékhatásai miatt azonban orvosi felügyelet nélkül nem szabad használni. A fehér fagyöngy hatóanyagainak tumor ellenes hatását is kimutatták, hatékony rákgyógyszerré azonban nem sikerült kifejleszteni.

Általános jó tanácsok szíved egészségéért

A szív és keringési panaszokat leginkább az érelmeszesedés okozza. Az érfalakra, az aortára, a billentyűkre lerakódó, majd kalcifikálódó vérzsírsejtek beszűkítik az ereket, az érfal elveszti rugalmasságát, a deformálódott szívbillentyű nem zár jól, és így a szív nem tudja biztosítani a zavartalan vérkeringést. Ennek megelőzésére az orvosok mindenekelőtt az állati zsírokban szegény étrendet ajánlják. Az újabb kutatások azonban kiderítették, hogy a vérzsírszint alakulása 80%-ban a génektől függ, és csak 20%-ban befolyásolja a táplálkozás. Ha így is van, ez olyan fontos dolog, hogy meg kell próbálnod legalább azt a 20 százalékot befolyásolni. Vagyis: egyél minél kevesebb zsíros húst, magas zsírtartalmú tejterméket, és fogyassz inkább sok zöldségfélét, gyümölcsöt. Mozogj, gyalogolj néhány kilométert naponta. Ez legyen olyan napiparancs, ami alól nem adhatsz felmentést magadnak. Tartozol ennyivel a szívednek!

Ezt is szeretjük