6 tünet, ami szívrohamot és pánikbetegséget is jelezhet: hogyan lehet eldönteni?

Nagyon fontos felismerni őket.

Szívroham vagy pánikbetegség
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Heves szívdobogás, szapora szívverés, szorító mellkasi fájdalom, légszomj, szédülés és félelemérzet. Ijesztő tünetek ezek, melyek jelezhetnek szívinfarktust, de pánikrohamot is egyben. Szívinfarktus vagy pánikroham? Hogyan lehet megkülönböztetni, és mikor kell kivizsgáltatni, hogyan kell kezelni? Ezzel kapcsolatban ad tanácsokat dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont kardiológus főorvosa.

Szívinfarktus vagy pánikbetegség?

A szívinfarktus és a pánikbetegség tünetei nagyon hasonlítanak. Fontos tudni azonban, hogy mindkét betegség más-más mechanizmussal alakul ki. A pánikbetegség esetében az agy vészjelzéseket küld a szervezetnek egy olyan szituációban, amikor az nem lenne indokolt. Ekkor adrenalin termelődik, és kialakul egy menekülési reakció.

Ezt mellkasi fájdalom, szorongás, heves szívdobogás, légszomj, pánik, félelem kíséri, és a páciens úgy érzi, hogy menekülnie kell. Kiválthatja a zárt tértől való félelem, egy megoldatlan lelki konfliktus vagy a túl sok stressz, de látszólag minden ok nélkül is kialakulhat.

Pánikroham és szívroham között a legfontosabb különbség, hogy a pánikroham percek alatt alakul ki, majd miután eléri a tetőpontját, lecseng, míg a szívroham tünetei hirtelen jelentkeznek, és nem enyhülnek. A pánikroham esetén szerteágazóak lehetnek a tünetek, melyek egy része pszichés - ilyen az erős félelemérzet, a menekülés kényszere, esetleg a halálfélelem -, míg szívinfarktusnál a nyomó, szorító, kisugárzó mellkasi fájdalom az egyik legjellemzőbb tünet.

Ez történik a szívinfarktus során

Ha valakinek szívinfarktusa van, akkor a szívet tápláló koszorúerek elzáródnak, és a szívizomzat egy területének a vérellátása megszűnik. Az oxigénhiány miatt a szívizomrész elhal, így romlik a szív pumpafunkciója, a test szövetei pedig kapnak megfelelő mennyiségű oxigént.

Jellemző a szegycsont mögött szorító, nyomó, markoló jellegű mellkasi fájdalom, mely a bal vállba is sugározhat. Eközben a szívinfarktus elszenvedője gyenge, erőtlen, fullad és verítékezik. A panaszok nem szűnnek meg idővel, és amíg a pánikroham nem veszélyezteti az életet, a szívinfarktusnak halálos kimenetelű is lehet.

Ilyenkor azonnal hívni kell a mentőt, mert a késlekedés az életet veszélyeztetheti. Fontos megjegyezni, hogy a szívinfarktus jelentkezhet fájdalom nélkül is, sőt, olyan furcsa tünettel is, mint az öklendezés.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az alapos kardiológiai kivizsgálás nagyon fontos

A pánikbetegség gyógyszeresen, illetve pszichoterápiával kezelhető. Viszont feltétlenül szükséges a pánikbeteg kardiológiai kivizsgálása annak érdekében, hogy a szívproblémákat kizárják. Különösen akkor lényeges ez, ha az illető valamilyen rizikófaktorral rendelkezik.

Ilyen a magas vérnyomás, 40 év feletti életkor, túlsúly és magas koleszterinszint, vagy ha a családjában már előfordult szív- érrendszeri megbetegedés. Ha valakinél a fenti panaszok jelentkeznek, mindenféleképpen forduljon kardiológushoz. Fizikális vizsgálatot, vérnyomásmérést és EKG-t követően az orvos meg tudja állapítani, hogy van-e szíveredetű okuk a panaszoknak.

Az állatok gyógyító ereje: így hat a testedre a közelségük

Nézegess képeket!

Elolvasom

Folyamatos utánkövetés szükséges

A szívbetegség és az arra utaló tünetek folyamatos kardiológiai követést és rendszeres ellenőrzést igényelnek. Fontos, hogy a pánikrohamra hajlamosak esetében is rendszeres legyen a szív állapotának felmérése, nehogy egy színinfarktust a megszokott pánikrohamnak gondolva elmaradjon az azonnali életmentő beavatkozás.

A kardiológiai kivizsgálás és követés során folyamatosan kontrollálni kell a szív koszorúereinek állapotát és az esetleges szűkületeket. Ugyanígy a szívbillentyűk működését, a vérnyomást és a szív összehúzódó képességét. Figyelni kell a pumpafunkciót rontani tudó szívritmuszavarokat.

A szívinfarktus megelőző kezelésben a hangsúly a szív állapotának megőrzésén, a vérellátásának biztosításán, a túlzott megterhelésének elkerülésén van. A pánikroham kezelése szintén nagyon fontos, és nem szabad elbagatellizálni, így ha a tüneteket tapasztalod, mindenképp keress fel orvost.

Ezt is szeretjük