A szívroham 3 előjele

A szívrohamot olyan jelek előzik meg, melyek teljes bizonyossággal utalnak az infarktus közeledésére. Mégsem törődünk vele, pedig érdemes odafigyelni.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mi a szívroham?

A szívroham vagy infarktus életveszélyes helyzetet hoz létre. A folyamat lényege, hogy a szívizom szöveteit ellátó artériák valamelyike hirtelen elzáródik, és a szöveti oxigénellátás megszűnik, a szívizomsejtek pusztulnak. Az elzáródás leggyakoribb oka az érelmeszesedés következtében létrejövő szűkület, illetve a szűkületben létrejövő vérrög.

A nem dohányzókhoz képest a dohányosoknál tízszer nagyobb a valószínűsége, az elhízott emberek esetében pedig ötször nagyobb az eshetőség, hogy 60 éves korukra szívbajban halnak meg.

Hogyan alakul ki a szívroham?

A szívizomzatot ellátó erek fokozatos beszűkülése, majd elzáródása a vérellátás teljes megszűnése mellett az izomzat elhalásához vezet.

Az esetek egy jelentős részében az infarktus hirtelen alakul ki, és a szűkületet okozó plakk megrepedése, ritkán bevérzése váltja ki az egész érbelsőt elzáró vérrög kialakulását.

A szívroham előjelei

A szívroham sokszor valóban konkrét előjelekkel lép fel, melyek a szívroham közeledését, illetve bekövetkezési esélyének növekedését jelzik.

Ezekre nagyon fontos lenne odafigyelni, hiszen felismerésükkel az életmód még megváltoztatható és orvosi segítséggel maga a szívroham még nagy eséllyel elkerülhető.

  • Markoló/szorító jellegű fájdalom a mellkas közepén.
  • A fájdalom kiterjedhet az egész mellkasra, a hátra, a nyakra és az állkapcsokra, illetve lefelé a karokra, különösen a bal karra.
  • A fájdalom pihenésre alábbhagy.

Amikor ezeket az előjeleket érzed, azt nevezzük anginának, mely tulajdonképpen nem jelent mást, mint szívfájdalmat.

Angina alakul ki, ha valamely erőfeszítés, stressz vagy izgalom miatt a szívizom extra vérellátást igényel, amely nem teljesíthető, mert a koszorúér artériák a zsírlerakódások miatt leszűkültek. A szívizom kevés vért kap, és fájdalomérzettel reagál. Pihenéssel a vérigény a normális szintre süllyed, és a fájdalom alábbhagy. A szívizom nem károsodik.

A szívrohamok körülbelül egyharmada azonnali halált okoz.
Amerikában minden harmadik felnőttnek magas a vérnyomása, és náluk háromszor nagyobb a valószínűsége annak, hogy szívbaj következtében halnak meg.

A szívroham tünetei

A szívroham tünetei már magát a szívrohamot jelzik. Tehát a beteg, akinek éppen infarktusa van ezeket a tüneteket észleli.

  • A fent leírthoz hasonló fájdalom, de még komolyabb és elhúzódóbb (hosszabb mint 30 perc). A fájdalom nem enyhül pihenés hatására.
  • Hideg veríték.
  • Légszomj.
  • Hányinger/hányás.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szívroham az anginánál csak egy fokkal halad tovább. Tulajdonképpen annyi a különbség, hogy a fellépő angina során az erekbe egy vérrög elzárja az utat és máris infarktusról beszélünk. Ilyenkor viszont a szívizom már károsodik. Mivel a két jelenséget éppen csak egy hajszál, vagyis egy vérrög választja el egymástól, fontos lenne, hogy több figyelmet szentelj az anginának.

Ha az amerikaiak felhagynának a dohányzással és csökkentenék a koleszterinszintjüket és a vérnyomásukat, becslések szerint a 65 éves kor előtt bekövetkező szívrohamok 82 százaléka megelőzhető lenne. Ezek az egyszerű életmód-változtatások többet jelentenének az egészség javításában, mint az összes kórház, sebészeti beavatkozás és gyógyszer együttvéve.

A keretes szövegrészek a golghota.uw.hu oldalról származnak.

OLVASD EL EZT IS!

mobil no
  • megelőzés
  • a hosszú élet titka

Mit tegyél, ha 100 évig szeretnél élni?

Ezt is szeretjük