A szívroham 3 előjele

A szívrohamot olyan jelek előzik meg, melyek teljes bizonyossággal utalnak az infarktus közeledésére. Mégsem törődünk vele, pedig érdemes odafigyelni.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mi a szívroham?

A szívroham vagy infarktus életveszélyes helyzetet hoz létre. A folyamat lényege, hogy a szívizom szöveteit ellátó artériák valamelyike hirtelen elzáródik, és a szöveti oxigénellátás megszűnik, a szívizomsejtek pusztulnak. Az elzáródás leggyakoribb oka az érelmeszesedés következtében létrejövő szűkület, illetve a szűkületben létrejövő vérrög.

A nem dohányzókhoz képest a dohányosoknál tízszer nagyobb a valószínűsége, az elhízott emberek esetében pedig ötször nagyobb az eshetőség, hogy 60 éves korukra szívbajban halnak meg.

Hogyan alakul ki a szívroham?

A szívizomzatot ellátó erek fokozatos beszűkülése, majd elzáródása a vérellátás teljes megszűnése mellett az izomzat elhalásához vezet.

Az esetek egy jelentős részében az infarktus hirtelen alakul ki, és a szűkületet okozó plakk megrepedése, ritkán bevérzése váltja ki az egész érbelsőt elzáró vérrög kialakulását.

A szívroham előjelei

A szívroham sokszor valóban konkrét előjelekkel lép fel, melyek a szívroham közeledését, illetve bekövetkezési esélyének növekedését jelzik.

Ezekre nagyon fontos lenne odafigyelni, hiszen felismerésükkel az életmód még megváltoztatható és orvosi segítséggel maga a szívroham még nagy eséllyel elkerülhető.

  • Markoló/szorító jellegű fájdalom a mellkas közepén.
  • A fájdalom kiterjedhet az egész mellkasra, a hátra, a nyakra és az állkapcsokra, illetve lefelé a karokra, különösen a bal karra.
  • A fájdalom pihenésre alábbhagy.

Amikor ezeket az előjeleket érzed, azt nevezzük anginának, mely tulajdonképpen nem jelent mást, mint szívfájdalmat.

Angina alakul ki, ha valamely erőfeszítés, stressz vagy izgalom miatt a szívizom extra vérellátást igényel, amely nem teljesíthető, mert a koszorúér artériák a zsírlerakódások miatt leszűkültek. A szívizom kevés vért kap, és fájdalomérzettel reagál. Pihenéssel a vérigény a normális szintre süllyed, és a fájdalom alábbhagy. A szívizom nem károsodik.

A szívrohamok körülbelül egyharmada azonnali halált okoz.
Amerikában minden harmadik felnőttnek magas a vérnyomása, és náluk háromszor nagyobb a valószínűsége annak, hogy szívbaj következtében halnak meg.

A szívroham tünetei

A szívroham tünetei már magát a szívrohamot jelzik. Tehát a beteg, akinek éppen infarktusa van ezeket a tüneteket észleli.

  • A fent leírthoz hasonló fájdalom, de még komolyabb és elhúzódóbb (hosszabb mint 30 perc). A fájdalom nem enyhül pihenés hatására.
  • Hideg veríték.
  • Légszomj.
  • Hányinger/hányás.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szívroham az anginánál csak egy fokkal halad tovább. Tulajdonképpen annyi a különbség, hogy a fellépő angina során az erekbe egy vérrög elzárja az utat és máris infarktusról beszélünk. Ilyenkor viszont a szívizom már károsodik. Mivel a két jelenséget éppen csak egy hajszál, vagyis egy vérrög választja el egymástól, fontos lenne, hogy több figyelmet szentelj az anginának.

Ha az amerikaiak felhagynának a dohányzással és csökkentenék a koleszterinszintjüket és a vérnyomásukat, becslések szerint a 65 éves kor előtt bekövetkező szívrohamok 82 százaléka megelőzhető lenne. Ezek az egyszerű életmód-változtatások többet jelentenének az egészség javításában, mint az összes kórház, sebészeti beavatkozás és gyógyszer együttvéve.

A keretes szövegrészek a golghota.uw.hu oldalról származnak.

OLVASD EL EZT IS!

mobil no
  • megelőzés
  • a hosszú élet titka

Mit tegyél, ha 100 évig szeretnél élni?

Ezt is szeretjük