Ezek a tünetek előzik meg a szívhalált: azonnal hívj orvost, ha tapasztalod!

Az enyhe tünetek is nagy bajt jelezhetnek.

nagykep?cikkid=167898&kep=ekg-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szívet oxigénnel ellátó koszorúerek elmeszesedése lassan és fokozatosan alakul ki, és sokáig nem okoz tüneteket. Ám ha az erek szűkülete olyan mértékűvé válik, hogy a vérkeringés jelentős zavart szenved, az érintett terület oxigénellátása megszűnik.

Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa arról beszélt, hogy az érelmeszesedésnek milyen hatása van a szív egészségére nézve. Komoly következményekkel kell számolnia annak, aki nem vesz részt rendszeres időközönként kardiológiai szűrésen, és nem fordít kellő figyelmet a megfelelő életmódra.

Az érelmeszesedés drámai következménye lehet a szívhalál

Az érelmeszesedés - ateroszklerózis - legfontosabb kockázati tényezője a magas vérzsírszint. Ezáltal az erek falán zsírt és koleszterint tartalmazó plakkok kezdenek lerakódni. Ennek következtében az erek keresztmetszete beszűkül, az érfal elveszíti rugalmasságát, és merevvé, keménnyé válik. Emiatt lassul a véráramlás, és csökken az életfontosságú szervek vér- és oxigénellátása.

Az így kialakult oxigénellátási zavar szívizom-károsodással nem járó mellkasi fájdalmat - angina pectoris - okoz. Emellett szívritmuszavart, szívelégtelenséget is előidéz, de ennél jóval súlyosabb problémákat is kiválthat. Legrosszabb esetben szívizomelhalással járó szívinfarktus, illetve hirtelen szívhalál lehet a következménye. A szív koszorúerein kívül még az agyalapi és a veseartériák is érintettek lehetnek.

Ezek az tünetek, de van, hogy nem okoz panaszt

Az érelmeszesedés csendesen, alattomosan alakul ki, és addig nem okoz panaszokat, amíg az erek szűkülete olyan mértékű nem lesz, hogy jelentősen károsodik a vérkeringési funkció és az oxigénellátás. Ilyenkor nehézlégzést, heves szívdobogásérzést, mellkasi fájdalmat tapasztal a beteg.

Ezek először terhelésre, majd az elváltozás súlyosságának előrehaladásával nyugalomban is jelentkeznek. A koszorúér-betegség első, már komoly tünete az esetek felénél az angina pectoris, negyed arányban a szívinfarktus, és az esetek egy ötödében hirtelen szívhalál jelentkezik.

Ezért is van kiemelt jelentősége a magas kockázatú, panaszmentes páciensek rendszeres kardiológiai kivizsgálásának és a betegség kiszűrésének. A megfelelő időben elkezdett terápiával a súlyos egészségkárosodások, illetve az életet veszélyeztető állapotok elkerülhetőek.

Melyek a rizikófaktorok?

Az érelmeszesedés kockázata az életkor előrehaladtával növekszik. A férfiaknál gyorsabban, a nőknél lassabban megy végbe, majd a hölgyeknél a változókor beköszöntével ezek a különbségek kiegyenlítődnek. A koszorúér-betegségre hajlamosító tényezők között az életkor és a zsíranyagcsere-zavarok az elsők, ilyen a magas koleszterin- és trigliceridszint.

Emellett rizikófaktor lehet az örökletes hajlam, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az elhízás, a dohányzás, a mozgáshiány és a folyamatos stressz is. Az érelmeszesedés megelőzésében tehát alapvető szerepe van a megfelelő életmódnak, a zsír- és sószegény táplálkozásnak, a rendszeres testmozgásnak és a mindennapi feszültség megfelelő kezelésének.

Ezt is szeretjük