10 tünet, ami problémát jelezhet a szívben: van különbség a bal és a jobb oldali szívelégtelenség között

Bizonyos tünetek szívelégtelenségre figyelmeztetnek, ezeket nem érdemes félvállról venni.

GettyImages-1350784328

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szívelégtelenség súlyos betegség, amelynek jellemzője, hogy a szív – romló pumpafunkciója miatt - nem képes elég vért és oxigént juttatni a testbe.

Ez szerteágazó és sokszor komoly tüneteket okoz, az egyes típusokra jellemző jellegzetességekkel. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta az alapvető tudnivalókat magyarázta el, és felhívta a figyelmet a felismerés kiemelt jelentőségére.

Szívelégtelenség tünetei és hajlamosító tényezői

Azok a betegségek, amelyek képesek károsítani a szívet, mindenképp nagy rizikófaktort jelentenek. Ezért az érintetteknek mindenképpen fontos résen lenniük, és tünetek esetén mihamarabb orvoshoz fordulni. A szívet veszélyeztető betegségek többek közt tehát a magas vérnyomás, az alvási apnoé, a cukorbetegség, a szívkoszorúér-betegség, a szívbillentyűhibák, a vérszegénység, a pajzsmirigybetegségek és a tüdőtágulás.

GettyImages-1490276950
Fotó: monticelllo / Getty Images Hungary

Ugyanakkor az életmód is tartogathat e tekintetben kockázati tényezőket, hiszen nagyobb a kockázata a szívelégtelenségnek azoknál, akik dohányoznak, telített zsírsavakban gazdag étrendet folytatnak, mozgásszegény az életmódjuk, túlsúllyal vagy elhízással küzdenek. Nekik érdemes néhány évente kardiológiai kivizsgáláson részt venni, akár tünet nélkül is. Az alábbi tünetek esetén pedig mindenkinek nagyon ajánlott a kardiológiai kontroll:

  • fáradtság,
  • hirtelen fogyás,
  • étvágytalanság,
  • folyamatos köhögés,
  • szabálytalan szívverés,
  • hasi ödéma, bokán és lábon megjelenő ödéma,
  • légszomj,
  • fizikai terhelés jelentős csökkenése,
  • lefekvéskor mutatkozó nehézlégzés,
  • megvastagodott nyaki vénák. 

Ezek a szívelégtelenség különböző típusai

A szívelégtelenség érintheti a bal és a jobb oldali szívfelet, valamint lehetséges diasztolés és szisztolés szívelégtelenség is. Sztancsik doktornő az alábbiakban vázolja a különbségeket. 

GettyImages-483285464

Bal oldali szívelégtelenség

Ez a leggyakoribb típus. A szív bal alsó részén található a bal kamra, amely oxigénben gazdag vért pumpál a test többi részébe. Amikor ezt már nem tudja hatékonyan tenni, akkor alakul ki a szívelégtelenség, ami nyilván azt jelenti, hogy nem jut elég vér a szervekhez. Ehelyett a vér a tüdőbe áramlik vissza, ami a légszomjat és a folyadék felszaporodását, az ödémák megjelenését okozza.  

Jobb oldali szívelégtelenség

A jobb kamra felelős azért, hogy vért pumpáljon a tüdőbe. Ha azonban nem tudja megfelelően ellátni ezt a feladatot, szívelégtelenség alakul ki, ami általában a bal oldali szívelégtelenségből ered. Ugyanis az utóbbi miatt vér halmozódik fel a tüdőben, ami megnehezíti a jobb kamra munkáját, így manifesztálódik a probléma. Ugyanakkor más okok is állhatnak a jelenség mögött, mint például tüdő- vagy szívbillentyű-betegség. A jobb oldali szívelégtelenség tipikus tünete a lábon, lábfejen, hason mutatkozó ödéma. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Diasztolés szívelégtelenség

A diasztolés diszfunkciónak is nevezett jelenség azért alakul ki, mert a szív izmai merevebbé válnak, mint egészséges esetben. Ez a merevség, amelyet általában szívbetegség okoz, azt jelenti, hogy a szív nem tud olyan könnyen megtelni vérrel, ami a test többi szervéhez irányuló vér áramlását is jelentősen megnehezíti. Ez a típus nőknél gyakoribb. 

Szisztolés szívelégtelenség

A szisztolés szívelégtelenség vagy diszfunkció azzal jár, hogy a szív izmai elvesztik az összehúzódásra való képességüket. Az összehúzódás nehézsége pedig a vér pumpálását is elégtelenné teszi. Ez jellemzően a gyenge, megnagyobbodott szívnél fordul elő, és férfiaknál gyakoribb probléma. 

Mind a szisztolés, mind a diasztolés szívelégtelenség előfordulhat jobb és bal oldalon is, és időnként mindkét oldalt érintik a problémák.  

Ilyen vizsgálatok szükségesek

- Ha valaki a fenti tünetekkel vagy akár csak ennél enyhébb panaszokkal fordul orvoshoz, és a kikérdezés, a fizikális vizsgálatok során felmerül a szívelégtelenség gyanúja, további vizsgálatokra van szükség, hogy kizárjuk vagy beigazoljuk ezt a diagnózist - ismerteti dr. Sztancsik Ilona.

GettyImages-1622641493
Fotó: Igor Barilo / Getty Images Hungary

- Szükséges lehet a laborvizsgálat, a mellkasröntgen, az EKG, a szívultrahang, esetleg a 7 napos Holter EKG, a terheléses EKG és a terheléses szívultrahang is. Amennyiben pedig az eredmények alapján megszületik a szívelégtelenség diagnózisa, meg kell kezdeni a gyógyszerekre és a megfelelő életmód felépítésére irányuló kezelést.  

Olvass tovább: megelőzhető a szívbetegség kialakulása ezzel az étrenddel

A szívbarát étrend követésével súlyos szív- és érrendszeri problémák előzhetők meg a szakértők szerint.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük