Öt éven belül az érintettek fele meghal a betegségben: lábdagadás és fáradékonyság is jelezheti a szívelégtelenséget

A szívelégtelenség egy gyakori és rossz prognózisú, valamint jelentősen aluldiagnosztizált betegség.

GettyImages-476963397
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nemzetközi kutatás szerint több mint 10 százalék a szívelégtelenségben szenvedők egyéves halálozási aránya - veszélyesebb, mint néhány gyakoribb ráktípus.

Február a szívtudatosság hónapja, február 12. és 18. között pedig a Szívelégtelenség Hetét tartjuk, így érdemes ilyenkor kiemelten foglalkozni a témával. 

Itthon 200 ezer embert érint a szívelégtelenség

Éves szinten a szívelégtelenségben szenvedő betegek 13 százaléka hal meg - derült ki abból a 11 ország 600 ezer szívelégtelenségben szenvedő beteg adatait értékelő tanulmányból, amely a héten jelent meg a British Medical Journal szaklapban. Magyarországon körülbelül 200 ezer ember érintett szívelégtelenségben, a betegség előfordulási gyakorisága a 70 év feletti lakosság körében a 10 százalékot is meghaladja. A kórkép a kórházi felvétel egyik vezető oka, amely így jelentős gazdasági terhet ró az egészségügyi ellátásra - hangsúlyozza a Szívelégtelenség Hete kapcsán dr. Borbély Attila, a Magyar Kardiológusok Társasága Szívelégtelenség és Szívizombetegségek Munkacsoportjának vezetője.

A szívelégtelenség hátterében a szív pumpafunkciójának károsodása áll. A szív egy rendszeres, ritmusos összehúzódás és elernyedés révén biztosítja a vérkeringést, ezáltal oxigénben és tápanyagban dús vérrel látja el a szervezet különböző szerveit és szöveteit. Amikor a szív összehúzódásában vagy elernyedésében elégtelenség lép fel, akkor nem tudja ellátni feladatát, nem képes a szervezet számára megfelelő mennyiségű vért pumpálni. Ezt az állapotot nevezik szívelégtelenségnek.

A szívelégtelenség a felnőtt népesség két százalékánál jelentkezik, ennek megfelelően világszerte hozzávetőlegesen 64 millió, az Európai Unióban 15 millió, hazánkban pedig 200 ezer embert érint. A betegség előfordulási gyakorisága a 70 év feletti lakosság körében a 10 százalékot is meghaladja. A szívelégtelenség tehát egy gyakori és rossz prognózisú, valamint jelentősen aluldiagnosztizált betegség, mivel a tünetek és panaszok gyakran nem specifikusak, és egyéb betegségekkel is átfedést mutatnak. A kórképekhez gyakran társulnak egyéb betegségek is, például a szívkoszorúér-megbetegedés, az elhízás, a diabétesz, a tartós magas vérnyomás és az idült vesebetegség (CKD). 

Fáradékonyság, lábdagadás is jelezheti

- A szívelégtelenség legismertebb tünetei a fáradékonyság és a nehézlégzés megjelenése - először csak terhelésre, később nyugalmi állapotban is. Jellegzetes tünet még a lábdagadás, az étvágytalanság, esetleg a szívritmuszavar. A betegnek ezen tünetek jelentkezésekor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnia - hangsúlyozza dr. Borbély Attila, a Magyar Kardiológusok Társasága Szívelégtelenség és Szívizombetegségek Munkacsoportjának vezetője. 

A betegségnek három típusa létezik: a csökkent ejekciós frakcióval járó szívelégtelenség, a kismértékben csökkent pumpafunkció és végül a megtartott ejekciós frakcióval járó szívelégtelenség. A neves British Medical Journal orvosi szaklapban most közzétett kutatás szerint a megtartott és enyhén csökkent ejekciós frakcióval járó szívelégtelenségben szenvedő betegek az összes szívelégtelen beteg 60 százalékát teszik ki, ami több, mint a korábban becsült arány.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tanulmány arra is rámutatott, hogy éves szinten a szívelégtelenségben szenvedő betegek 13 százaléka hal meg, öt éven belül pedig az érintettek fele. A szívelégtelenség túlélési aránya - nemre való tekintet nélkül - sajnos rosszabb, mint a férfiak esetében például a prosztataráké, vagy nők esetén az emlőráké - teszi hozzá dr. Borbély Attila. 

A szívelégtelenség egyben a kórházi felvétel egyik vezető oka, amely így jelentős gazdasági terhet ró az egészségügyi ellátásra. A nemzetközi kutatás ismét rámutatott, hogy sürgősen javítani kell a szívelégtelenségben szenvedő betegek kockázatkezelését a betegség terheinek csökkentése érdekében. 

Ha ennél hűvösebb a lakás, nő a szívbetegségek kockázata

Az otthon ideális hőmérsékletének beállítása kulcsfontosságú kérdés, amelyről gyakran késhegyre menő viták folynak. Idén a rezsiárak emelkedése miatt különösen sokszor kerül előtérbe a téma, a családok többek között azzal próbálnak meg spórolni, hogy a korábbinál néhány fokkal alacsonyabbra fűtik fel a lakásukat. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük