Fejfájás, kábultság, kipirult bőr: a szén-monoxid-mérgezés tünetei

Vedd észre időben, ha otthonodban szén-monoxid-szivárgás van!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A téli hónapokban egyre több hírt olvashatsz szén-monoxid-mérgezést szenvedett családokról, illetve a mérgezés következtében elhunyt emberekről.

Az esetek mögött rendszerint nem ellenőrzött kémények vagy rosszul működő kályhák állnak, melyekben a gáz elégtelen égése következtében szén-monoxid keletkezik.

A szén-monoxid hatása a szervezetre

A szén-monoxid - CO - színtelen, szagtalan, ízetlen, a levegőnél valamivel könnyebb gáz. Belélegzését követően a véráramba kerül, ahol a hemoglobinhoz kapcsolódik.

A szén-monoxid és a hemoglobin együtt karboxi-hemoglobinná alakul, amely megakadályozza az oxigénszállítást, így a sejtek és a szövetek oxigénhiányos állapotba kerülnek, és végül bekövetkezik a fulladás.

A szén-monoxid-mérgezés tünetei

  • Hányás.
  • Kipirult bőr.
  • Csökkent reflexek.
  • Fejfájás, kábultság.
  • Izomgörcsök, bénulás.
  • Eszméletvesztés, fulladás.

Mivel a tünetek kezdetben nem elég specifikusak, sokan nem is gondolnak szén-monoxid-mérgezésre. A későbbiekben azonban már hányás, izomgörcsök, bénulás is jelentkezhet, végül pedig eszméletvesztés és fulladás következhet be.

Veszélyes helyiségek

A szén-monoxid-mérgezés legtöbbször szellőzetlen helyiségekben, zárt garázsokban, konyhákban, fürdőszobákban, kazánházakban fordul elő. Amennyiben ezekben a helyiségekben járva több családtag is tapasztalja a fent említett tüneteket, mindenképpen ellenőriztesd a kéményt, illetve a lakásban működő fűtési berendezéseket szakemberrel. Ezt egyébként minden fűtési szezon kezdete előtt meg kellene tenned.

Szén-monoxid-mérgezés: képeken az okok és a tünetek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Szén-monoxid-érzékelő

Ezen kívül vásárolhatsz szén-monoxid-érzékelő készüléket is. Ez az eszköz a kritikus szén-monoxid-szint felett hangjelzéssel figyelmeztet a mérgezés veszélyére. Szén-monoxid-jelző készülékhez bármelyik barkácsáruházban hozzájuthatsz, az ár 5-30 ezer forint között mozog.

Hüvelyszárazság enyhítése hormon nélkül!

Az égő, feszülő érzéssel, nehézkes együttlétekkel járó hüvelyszárazság a változókornál korábban is kialakulhat. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segít enyhíteni a panaszokat. A kozmetológiából jól ismert hialuronsav mellett gyógynövények kivonatát tartalmazza. A Cikatridina használata a menopauzában tartósan ajánlott, a terhesség és szoptatás alatt pedig az orvos ajánlása szerint.

A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

Mi a teendő szén-monoxid-mérgezés esetén?

Ha szén-monoxid-mérgezésre gyanakszol, az érintett személyt azonnal el kell távolítani a mérgezés helyéről, lehetőleg friss levegőre kell vinni. Fontos, hogy a helyiségben ne vegyél levegőt, és minél gyorsabban cselekedj.

Akkor is hívd ki a mentőket, ha az érintett személy eszméleténél van - mivel nem tudhatod, hogy a belélegzett anyag mekkora károsodást okoz a szervezetben.

Cikkünk megírásában az Alexandra kiadó Elsősegély című könyve segített.

Ezt is szeretjük