Így hat a szemaglutid azokra, akik nem cukorbetegek: 4 éven át tartó kutatás eredményét közölték

A szemaglutid hatóanyagú szereket eredetileg cukorbetegeknek fejlesztették ki, de megvizsgálták azt is, milyen hatása van azokra, akik nem szenvednek ebben a betegségben.

Szemaglutid hatása cukorbetegség nélkül
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A szemaglutid, egy GLP-1-receptor-agonista (glükagonszerű peptid-1), hosszú évek óta ismert és használt gyógyszer a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében. Az utóbbi években a kutatók elkezdték vizsgálni a hatását nem cukorbetegeknél is, különösen a testsúlycsökkentés és a kardiovaszkuláris egészség terén - erről jelent meg nemrég egy átfogó tanulmány.

Szemaglutid hatása cukorbetegség jelenléte nélkül

A kutatást 3500 résztvevő bevonásával végezték a világ különböző részein. A cél az volt, hogy megértsék, milyen mértékben és milyen mechanizmusokon keresztül befolyásolja a szemaglutid a testsúlyt, az anyagcserét és az általános egészségi állapotot olyanok körében, akik nem szenvednek cukorbetegségben. A vizsgálat különös figyelmet fordított a hosszú távú hatásokra, beleértve a gyógyszer biztonságosságát és a lehetséges mellékhatásokat. Hamisítják is már ezt a gyógyszert, erről bővebben itt olvashatsz!

Szemaglutid hatása cukorbetegség nélkül 1
Fotó: NurPhoto / Getty Images Hungary

A kutatás során a résztvevőket két csoportra osztották: az egyik csoport heti 2,4 mg szemaglutidot kapott, míg a másik placebót. A résztvevők életmódjukban és étrendjükben nem kaptak különösebb változtatási javaslatokat, hogy a gyógyszer tiszta hatásait lehessen mérni. A kutatók rendszeresen ellenőrizték a résztvevők testsúlyát, testtömegindexét (BMI), vérnyomását, vércukorszintjét és egyéb egészségi mutatóit.

A szemaglutidot szedő csoport jelentős testsúlycsökkenést tapasztalt a négy év során. Az átlagos testsúlycsökkenés meghaladta a 10%-ot, ami lényegesen nagyobb, mint amit a placebocsoportban megfigyeltek. Ezt a hatást a GLP-1-receptor-agonisták étvágycsökkentő és anyagcsere-fokozó tulajdonságainak tulajdonították.

Az anyagcsere-mutatók szintén javulást mutattak a szemaglutidot szedő csoportban. A résztvevők vérnyomása, koleszterinszintje és inzulinérzékenysége is pozitív irányba változott. Különösen fontos megemlíteni, hogy a szemaglutidot szedőknél csökkent a szív- és érrendszeri események kockázata is, ami hosszú távon jelentős előnyökkel járhat az általános egészségi állapot szempontjából.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Biztonságosság és mellékhatások

A kutatás során a szemaglutid biztonságosságát is alaposan megfigyelték. A leggyakoribb mellékhatások közé tartoztak az enyhe gyomor-bélrendszeri panaszok, mint például a hányinger és a hasmenés, de ezek általában átmenetiek voltak, és nem vezettek a kezelés megszakításához. Súlyos mellékhatásokat csak ritkán észleltek, és ezek aránya nem volt magasabb, mint a placebocsoportban. Korábban írtunk a liraglutid kapcsán a cukorbetegeknek készült szerekről, melyeket fogyasztószerként is használnak egyesek.

A részvevők többségének a testtömegindexe (BMI) 30 vagy annál magasabb volt, így a kutatás szerint azok számára lehet ajánlott a használata. Azoknál, akiknek magas a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, a szemaglutid csökkentheti a szívroham vagy a stroke előfordulásának esélyét. Akik inzulinrezisztenciában szenvednek, azoknál a szemaglutid javíthatja az inzulinérzékenységet és a vércukorszint szabályozását. Külön érdekessége a kutatásnak, hogy azt is pedzegeti, hogy a szemaglutid segíthet fogyni azoknak is, akik a diéta és a testmozgás ellenére sem képesek jelentős testsúlycsökkentést elérni.

Azonban nem minősül fogyókúrás csodaszernek, erről bővebben itt írtunk!

Szemaglutid hatása cukorbetegség nélkül 2
Fotó: Iuliia Burmistrova / Getty Images Hungary

A négyéves kutatás eredményei alapján a szemaglutid ígéretes lehetőségnek tűnik nem cukorbetegek számára is, különösen azoknak, akik testsúlycsökkentést és anyagcsere-javulást keresnek. Az eredmények alátámasztják a szemaglutid hatékonyságát és biztonságosságát hosszú távon is, ami új perspektívákat nyithat a gyógyszer alkalmazásában.

Bár további kutatások szükségesek a hosszú távú hatások és a potenciális mellékhatások teljes megértéséhez, a jelenlegi eredmények biztatóak. 

A fogyasztószer használata után durva tünetei lettek a sztárfeleségnek: hírességek, akik csak így tudtak fogyni

Olyan hírességeket mutatunk, akik nyíltan felvállalták, hogy fogyasztószerekkel lettek karcsúbbak.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük