Bírnád egy hónapig alkohol nélkül? A Száraz November idén az iskolásokat célozza meg

Idén is elstartol a Száraz November társadalmi öngondoskodó program, az idei aktivitás fókuszában a középiskolai és egyetemi ivás problémája áll.

Száraz November 2019
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Régóta közismert, hogy az alkoholfogyasztás tekintetében Magyarország évről évre a világ tíz legrosszabb statisztikájú országa között végez: a WHO adatai szerint minden 15 év fölötti magyar átlagosan több mint egy litert fogyaszt belőle havonta.

Az alkohol egészségre gyakorolt kedvezőtlen hatásait számos kutatás bizonyította már: kis mennyiség is elég ahhoz, hogy rontsa az alvás minőségét, vagy hatástalanná tegye a fogyókúrát, de hosszabb távon növeli a cukorbetegség, sőt a rákos megbetegedések kockázatát is. 

Meddig bírod alkohol nélkül?

A kockázatokkal sokan tisztában vannak, ennek ellenére az ország lakosságának több mint 30%-a bevallottan legalább heti rendszerességgel iszik alkoholt. A problémák pedig már fiatalkorban, egészen az iskolapadban elkezdődnek.

Bár a kutatók rámutattak, hogy már egy pohár ital is több kárral jár, mint haszonnal, heti 14 egységnyi alkoholban határozták meg az alkoholfogyasztás határértékét, aminek átlépése már súlyos egészségügyi kockázatokhoz vezethet.

A Kék Pont Alapítvány által negyedik alkalommal megszervezett Száraz November kampány idei témája a kockázatos egyetemi ivás. A társadalmi kampány célja, hogy az érintett felnőtt lakosságon túl minél több fiatalt bevonjon az egy hónapos önmegtartóztatási kihívásba.

Ital a padban: az egyetemisták ivási szokásai

Magyarországon 64 felsőoktatási intézményben 202 ezer hallgató tanul nappali képzésben. Egy hazai kutatási adat szerint a megkérdezettek 3,9%-a válaszolta azt, hogy gyakran részeg. Magyarországon a felsőoktatásban tanulók között az alkoholt soha nem fogyasztók aránya 10%, ami jóval kevesebb, mint a 15-29 éves korosztályt érintő, általános ifjúsági kutatásokban megjelenő 32%. 

Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy a magyar egyetemisták és főiskolások többet isznak, mint a hasonló korú átlagnépesség. Ezenfelül Magyarországon a fiatalok - 15-29 évesek - alkoholfogyasztása 2000 és 2016 között kismértékben nőtt, az absztinensek aránya pedig nagyobb mértékben csökkent, mely ellentétes az USA-ban vagy a Nyugat-Európában megfigyelt tendenciákkal. 

A fiatalkori kiugró alkoholfogyasztás az esetek nagyobb részében az életkor előrehaladtával csökken, viszont a 9-10-11. évfolyamban, illetve az egyetemi és főiskolás tanulmányok első éveiben megfigyelt, nagyobb alkoholhasználattal jellemezhető csoportok problémaivása később is fennmarad. Ezért a fiatalkori alkoholprevenció szerepe kiemelt jelentőségű a későbbi mértéktelen ivás, illetve az alkoholhoz kapcsolható testi és mentális betegségek szempontjából.

A Száraz November kampány célja

A Kék Pont Alapítvány által szervezett Száraz November kampány azért jött létre, hogy a programban részt vevők számára segítse elkerülni a problémás, kontrollvesztett ivás kialakulását, és a mértékletes alkoholfogyasztás értékét hangsúlyozza.

A cikk az ajánló után folytatódik

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Noha a súlyos alkoholizmussal küzdők esetében nélkülözhetetlen a fokozatosság és az orvosi segítség, valójában a társadalmi öngondoskodó program elsődleges célcsoportja a kockázati ivók, akik napi rendszerességgel vagy hetente többször isznak kisebb mennyiségű alkoholt, de a fogyasztásuk még nem kontrollvesztett. 

A Száraz November kampány résztvevői az egy hónapos kihívás során számtalan olyan helyzettel küzdenek meg, amelyben fokozottan jelentkezik az ivás iránti sóvárgás, és amelynek ismételt leküzdése fontos tapasztalatokkal gazdagítja az egyént, és megerősíti az alkoholfogyasztása feletti kontrollt. 

Mit tesz egy hónap absztinencia a szervezettel?

Akik végigkísérték a programot, azok között általános tapasztalat a jobb alvás, a tisztább gondolkodás, a motiváltabb és vitálisabb hétköznapi működés, valamint a nemet mondás képességének felbukkanása olyan helyzetekben, ahol ezt megelőzően a rutinszerű ivás volt a meghatározó.

Az Egyesült Királyságban már korábban futó hasonló kampányok - Sober October, Dry January - nagyobbrészt az alkoholfogyasztás egészségügyi és belgyógyászati következményeit helyezik a középpontba, és a hozzájuk kapcsolódó civil szervezetek ezek megoldására gyűjtenek pénzadományokat.

A Kék Pont Alapítvány Száraz November kampánya a fent említett egészségmegőrző szerepen túl viszont arra is nagy figyelmet fordít, hogy a harmincnapos önként vállalt józansággal a mértékletes, tudatos és tervezett alkoholfogyasztás fontosságára hívják fel a figyelmet.

A Száraz November kampányról

A négy évvel ezelőtt indított Száraz November elérése mára milliós, az abban részt vevők száma tízezres nagyságrendű, és évről évre nő a 30 napos kihívásban részt vevők száma. A kampányban a Kék Pont Alapítvány szakmai partnere az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara. 

A Száraz November 2019 kihívás általános leírása a Facebook-eseményben olvasható. A szervezők 2019-től minden évben megnyitják majd a Száraz Kasszát is, és arra biztatnak mindenkit, hogy segítse adományokkal a Kék Pont Alapítvány munkáját.

Inspiráló emberek a Száraz Novemberhez

Bár a botrányok hangja messzire hallatszik, a világsztárok közül sem mindenki alkohol- és drogproblémáiról vált közismertté. Néhány híresség büszkén hirdeti antialkoholizmusát, vagy csak nagyobb alkalmanként koccint egy-egy pohárkával.

12 híresség, aki soha nem iszik alkoholt: el is mondják, miért

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük