Szálka kiszedése: így távolítsd el szakszerűen
4 lépésben
Még az olyan banális dologból, mint egy szálka az ujjadban, is lehet komolyabb egészségügyi probléma.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nyáron valószínűleg több szálkával találkozol, mint a három másik évszakban együttvéve. Mindez köszönhető az ilyenkor szokásos szabadtéri programoknak - fesztiváloknak, szalonnasütéseknek, strandolásnak.

Ha nem szeretnéd, hogy a bőrödbe fúródott apró szálkából komolyabb probléma legyen, és elfertőződjön a seb, érdemes szakszerűen eltávolítanod.

Így távolítsd el a szálkát szakszerűen!

Tisztítsd meg a területet!

Fontos, hogy ne hirtelen felindulásból cselekedj. Első lépésben tisztítsd meg azt a bőrfelületet, ahová a szálka befúródott. Erre a célra alkalmas lehet pár csepp arcszesz vagy szappanos víz.

Fertőtlenítsd az eszközt!

Ezt követően meg kell tisztítanod azt az eszközt is, melyet a szálka eltávolítására szemeltél ki. A legegyszerűbb, ha a csipeszt vagy tűt körülbelül öt másodpercig lángba tartod. Ezt követően azonban várj egy percet, míg a fém kihűl, nehogy megégesd vele a sérült területet.

Távolítsd el a szálkát!

Ha a szálka vége kiáll a bőrödből, könnyebb dolgod van. Ebben az esetben csak meg kell állapítanod, milyen szögben fúródott bele, és azzal megegyező irányban óvatosan ki kell húznod.

Ha nincs ilyen szerencséd, szükséged lesz a tűre is ahhoz, hogy kipiszkáld a sebből. Ezt a műveletet segítheted úgy, hogy közben két oldalról finoman nyomást gyakorolsz a szálkára a bőrön keresztül. Ha már sikerült annyira kiszedned, hogy a szálka vége kilógjon, folytathatod csipesszel.

Fertőtlenítsd a sebet!

Ellenőrizd a sebet, hogy valóban sikerült-e eltávolítanod az egész szálkát. Amennyiben igen, jöhet a fertőtlenítés alkohollal vagy Betadinnal.

Ha nagyobb a seb, és biztosra akarsz menni, a fertőtlenítés után ragaszd le sebtapasszal, így elkerülheted a későbbi fertőzést.

Bennmaradt a szálka?

Előfordulhat, hogy minden igyekezeted ellenére sem sikerül eltávolítanod bőrödből a szálkát, mert túl mélyre fúródott, esetleg egy része bennszakadt. Ilyenkor sem kell megijedned, a seb vélhetően a következő napokban kicsit begyullad majd, és a termelődő gennynek köszönhetően felszínre kerül a bűnös.

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Fordulj orvoshoz!

Ha a szálka néhány nap múlva még mindig benned van, fordulj orvoshoz. Ha nagyon begyulladt a seb, és nem jön ki belőle a szálka, akkor is keresd fel az orvosodat. Súlyos esetben akár vérmérgezés is kialakulhat a szálkán tanyázó baktériumok miatt, ezért fontos, hogy odafigyelj tested jelzéseire. Ha a vérmérgezést jelző piros csík elindul a gennyes sebtől a szíved irányába, haladéktalanul menj az ügyeletre.

Ezt is szeretjük