Szálka kiszedése: így távolítsd el szakszerűen
4 lépésben
Még az olyan banális dologból, mint egy szálka az ujjadban, is lehet komolyabb egészségügyi probléma.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Nyáron valószínűleg több szálkával találkozol, mint a három másik évszakban együttvéve. Mindez köszönhető az ilyenkor szokásos szabadtéri programoknak - fesztiváloknak, szalonnasütéseknek, strandolásnak.

Ha nem szeretnéd, hogy a bőrödbe fúródott apró szálkából komolyabb probléma legyen, és elfertőződjön a seb, érdemes szakszerűen eltávolítanod.

Így távolítsd el a szálkát szakszerűen!

Tisztítsd meg a területet!

Fontos, hogy ne hirtelen felindulásból cselekedj. Első lépésben tisztítsd meg azt a bőrfelületet, ahová a szálka befúródott. Erre a célra alkalmas lehet pár csepp arcszesz vagy szappanos víz.

Fertőtlenítsd az eszközt!

Ezt követően meg kell tisztítanod azt az eszközt is, melyet a szálka eltávolítására szemeltél ki. A legegyszerűbb, ha a csipeszt vagy tűt körülbelül öt másodpercig lángba tartod. Ezt követően azonban várj egy percet, míg a fém kihűl, nehogy megégesd vele a sérült területet.

Távolítsd el a szálkát!

Ha a szálka vége kiáll a bőrödből, könnyebb dolgod van. Ebben az esetben csak meg kell állapítanod, milyen szögben fúródott bele, és azzal megegyező irányban óvatosan ki kell húznod.

Ha nincs ilyen szerencséd, szükséged lesz a tűre is ahhoz, hogy kipiszkáld a sebből. Ezt a műveletet segítheted úgy, hogy közben két oldalról finoman nyomást gyakorolsz a szálkára a bőrön keresztül. Ha már sikerült annyira kiszedned, hogy a szálka vége kilógjon, folytathatod csipesszel.

Fertőtlenítsd a sebet!

Ellenőrizd a sebet, hogy valóban sikerült-e eltávolítanod az egész szálkát. Amennyiben igen, jöhet a fertőtlenítés alkohollal vagy Betadinnal.

Ha nagyobb a seb, és biztosra akarsz menni, a fertőtlenítés után ragaszd le sebtapasszal, így elkerülheted a későbbi fertőzést.

Bennmaradt a szálka?

Előfordulhat, hogy minden igyekezeted ellenére sem sikerül eltávolítanod bőrödből a szálkát, mert túl mélyre fúródott, esetleg egy része bennszakadt. Ilyenkor sem kell megijedned, a seb vélhetően a következő napokban kicsit begyullad majd, és a termelődő gennynek köszönhetően felszínre kerül a bűnös.

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Fordulj orvoshoz!

Ha a szálka néhány nap múlva még mindig benned van, fordulj orvoshoz. Ha nagyon begyulladt a seb, és nem jön ki belőle a szálka, akkor is keresd fel az orvosodat. Súlyos esetben akár vérmérgezés is kialakulhat a szálkán tanyázó baktériumok miatt, ezért fontos, hogy odafigyelj tested jelzéseire. Ha a vérmérgezést jelző piros csík elindul a gennyes sebtől a szíved irányába, haladéktalanul menj az ügyeletre.

Ezt is szeretjük