A szájrák 6 típusa és tünetei
Előzd meg a bajt!
A szájüregi ráknak rengeteg fajtája van. Mindegyikre más tünet és más túlélési esély jellemző. Ismerd meg, és ismerd fel időben őket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mi az a szájrák?

Szájrák orvosi értelemben nincs, hiszen a szájüregen belül több szervet is érinthet a daganatos megbetegedés – így beszélhetünk nyelvrákról, garatrákról, szájpadrákról vagy állkapocsrákról is. Tehát amikor azt mondjuk, hogy szájrák, akkor tulajdonképpen a szájüregi rák gyüjtőnevét használjuk, mely magában foglalja az előbb felsorolt betegségek összességét.

Előfordulása

Amerikában 2005-ben évente 30.000 új – általában 40 év feletti – szájrákos beteget diagnosztizáltak, melyek közül nagyjából 8.000 egy éven belül meghalt.

A szájrák a rákos megbetegedések 2,5 %-át teszi ki, mely rengeteg ahhoz képest, hogy a szájüreg milyen kis része a testnek – a bőrhöz, a tüdőhöz vagy akár a belekhez is hasonlítva.

Megdöbbentő magyarországi adatokkal szolgál a WHO is, melyek bár közvetlenül nem, de közvetetten nagyon is összefüggésben állnak a szájüregi rák kialakulásával.

  • A 65 év feletti emberek közül minden másodiknak hiányzik a teljes fogsora.
  • A 12-13 éves gyerekeknek átlagosan 3 rossz foguk van.
  • A lakosságnak pedig közel 7 %-a saját bevallása szerint soha nem mos fogat.
  • És mindössze 16 %-uk látogatja rendszeresen – évente – a fogorvost.

De mi köze mindennek a daganatokhoz? Természetesen nem a rossz fogak okozzák a rákos elfajulást, de az adatok sokat elárulnak arról, hogy milyen szájhigiéniás igényekkel és kultúrával rendelkezünk. A fogorvosi vizsgálatok során ugyanis az orvos megvizsgálja az egész szájüreget, és könnyedén fény derülhetne minden problémára is. Így pedig a halálozási arány drasztikusan csökkenthető lehetne, hiszen a szájrák fajtái korai stádiumban nagyon jó arányban gyógyíthatóak.

Néhány megdöbbentő statisztika

Magyarországon diagnosztizálják a legtöbb szájüregi rákos beteget egész Európában – és ez az adat mind a nőkre, mind pedig a férfiakra kiterjed. A Rákregiszter adatai szerint 2001-ben 1432 férfi és 605 nő halt meg a betegségben. A 2001-ben tapasztalható nembeli eloszlás azonban mára már változott. A nők körében is egyre gyakoribb dohányzás és alkoholfogyasztás következtében az eltérés már csak néhány tíz százalékos. A betegség okozta halálozási szám pedig hazánkban 1975 óta az ötszörösére növekedett.

Mitől alakul ki a szájrák?

A rákos megbetegedések nagy részében szerepet játszanak a gének, az öröklött hajlamok – így a családon belüli korábbi előfordulás – néhány jellemzően rossz szokás és az életvitel.

  • A dohányzás – illetve a szegényebb országokban a mai napig jellemző dohányrágás – nagymértékben befolyásolja annak esélyét, hogy valamilyen szájüregi rák kialakuljon.
  • Az alkoholfogyasztás szintén nagy rizikótényező.
  • A legrosszabb azonban az, ha a kettő egyszerre érvényesül.
  • A letört fogak, a rossz hidak, protézisek és koronák folyamatosan irritálják a szájüreg nyálkahártyáját, így tartva fent egy állandó gennyes ínygyulladást, mely hosszútávon kedvez a rákos sejtek kialakulásának.
  • Ezen kívül szerepet játszik még a por, illetve a szájon át belélegzett vegyi anyagok – a szmog, illetve a veszélyes munkakörökkel járó környezet.

A szájrák tünetei

Nyelv – a nyelv rákjai a kezdeti szakaszban mindig fájdalommentesek, és általában rutin fogászati ellenőrzés során fedezik fel. A nyelvrák típusosan a nyelv oldalán jelenik meg. Szinte sohasem alakul ki a nyelv hegyén. A szájüregben megjelenő vörös területek előre jelezhetik a rákot. Ha a nyelved oldalán vörös területet találsz, akkor a biztonság kedvéért fordulj vele minél hamarabb orvoshoz.

Szájpad – a szájpad rákos megbetegedései nagyon hasonlítanak a nyelvéhez, hiszen eleinte szintén teljesen tünetmentesek. A tünetek akárcsak a nyelven vörös foltokban, területekben jelentkeznek, ezért itt is fontos az azonnali orvosi vizsgálat.

Szájnyálkahártya – ha fehéres foltokat fedezel fel a nyálkahártyán, akkor nem kell azonnal kétségbeesned. Ezek lehetnek gombás telepek is, vagy ételmaradékok, esetleg korábbi sérülések. Még akkor sincs nagy baj, ha nem tudod ezeket a területek egyszerűen letörölni, mert valószínűleg csak egy hosszabb ideig tartó irritációt jeleznek – például letört fog okozta sérülést. Ez a nyálkahártya megvastagodását jelenti.
Ha azonban vöröses foltokat látsz, akkor azonnal fordulj orvoshoz. A vörös foltok ugyanis éppen ellenkezőleg az elvékonyodást jelzik, ami miatt jobban átlátszanak a hajszálerek. Ezt pedig okozhatja rák.

Ajkak – az ajkakon is mindig foltokban jelentkezik a baj. Fehér vagy vörös, esetleg a kettő keveréke. Ilyenkor az orvos, vagy a fogorvos biopsziával állapítja meg, hogy rákos betegségről van-e szó. Ne felejtsd el, hogy ajkaid naphatásnak is kiteszed.

Állkapocs - az állkapocs daganata gyakran okoz fájdalmat, zsibbadást vagy szokatlan érzést, amely leginkább az érzéstelenítő hatásának elmúlásához hasonlít. Röntgennel az állcsontdaganat a cisztától, a jóindulatú csontkinövésektől vagy a szervezet más területéről ide jutott áttéttől nem különíthető el minden esetben.

Nyálmirigyek – a nyálmirigy daganatai a korai szakaszban lehetnek fájdalmasak vagy fájdalommentesek. A rákos daganatok általában gyorsan nőnek és kemény tapintásúak.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük