A szájrák 6 típusa és tünetei
Előzd meg a bajt!
A szájüregi ráknak rengeteg fajtája van. Mindegyikre más tünet és más túlélési esély jellemző. Ismerd meg, és ismerd fel időben őket!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Mi az a szájrák?

Szájrák orvosi értelemben nincs, hiszen a szájüregen belül több szervet is érinthet a daganatos megbetegedés – így beszélhetünk nyelvrákról, garatrákról, szájpadrákról vagy állkapocsrákról is. Tehát amikor azt mondjuk, hogy szájrák, akkor tulajdonképpen a szájüregi rák gyüjtőnevét használjuk, mely magában foglalja az előbb felsorolt betegségek összességét.

Előfordulása

Amerikában 2005-ben évente 30.000 új – általában 40 év feletti – szájrákos beteget diagnosztizáltak, melyek közül nagyjából 8.000 egy éven belül meghalt.

A szájrák a rákos megbetegedések 2,5 %-át teszi ki, mely rengeteg ahhoz képest, hogy a szájüreg milyen kis része a testnek – a bőrhöz, a tüdőhöz vagy akár a belekhez is hasonlítva.

Megdöbbentő magyarországi adatokkal szolgál a WHO is, melyek bár közvetlenül nem, de közvetetten nagyon is összefüggésben állnak a szájüregi rák kialakulásával.

  • A 65 év feletti emberek közül minden másodiknak hiányzik a teljes fogsora.
  • A 12-13 éves gyerekeknek átlagosan 3 rossz foguk van.
  • A lakosságnak pedig közel 7 %-a saját bevallása szerint soha nem mos fogat.
  • És mindössze 16 %-uk látogatja rendszeresen – évente – a fogorvost.

De mi köze mindennek a daganatokhoz? Természetesen nem a rossz fogak okozzák a rákos elfajulást, de az adatok sokat elárulnak arról, hogy milyen szájhigiéniás igényekkel és kultúrával rendelkezünk. A fogorvosi vizsgálatok során ugyanis az orvos megvizsgálja az egész szájüreget, és könnyedén fény derülhetne minden problémára is. Így pedig a halálozási arány drasztikusan csökkenthető lehetne, hiszen a szájrák fajtái korai stádiumban nagyon jó arányban gyógyíthatóak.

Néhány megdöbbentő statisztika

Magyarországon diagnosztizálják a legtöbb szájüregi rákos beteget egész Európában – és ez az adat mind a nőkre, mind pedig a férfiakra kiterjed. A Rákregiszter adatai szerint 2001-ben 1432 férfi és 605 nő halt meg a betegségben. A 2001-ben tapasztalható nembeli eloszlás azonban mára már változott. A nők körében is egyre gyakoribb dohányzás és alkoholfogyasztás következtében az eltérés már csak néhány tíz százalékos. A betegség okozta halálozási szám pedig hazánkban 1975 óta az ötszörösére növekedett.

Mitől alakul ki a szájrák?

A rákos megbetegedések nagy részében szerepet játszanak a gének, az öröklött hajlamok – így a családon belüli korábbi előfordulás – néhány jellemzően rossz szokás és az életvitel.

  • A dohányzás – illetve a szegényebb országokban a mai napig jellemző dohányrágás – nagymértékben befolyásolja annak esélyét, hogy valamilyen szájüregi rák kialakuljon.
  • Az alkoholfogyasztás szintén nagy rizikótényező.
  • A legrosszabb azonban az, ha a kettő egyszerre érvényesül.
  • A letört fogak, a rossz hidak, protézisek és koronák folyamatosan irritálják a szájüreg nyálkahártyáját, így tartva fent egy állandó gennyes ínygyulladást, mely hosszútávon kedvez a rákos sejtek kialakulásának.
  • Ezen kívül szerepet játszik még a por, illetve a szájon át belélegzett vegyi anyagok – a szmog, illetve a veszélyes munkakörökkel járó környezet.

A szájrák tünetei

Nyelv – a nyelv rákjai a kezdeti szakaszban mindig fájdalommentesek, és általában rutin fogászati ellenőrzés során fedezik fel. A nyelvrák típusosan a nyelv oldalán jelenik meg. Szinte sohasem alakul ki a nyelv hegyén. A szájüregben megjelenő vörös területek előre jelezhetik a rákot. Ha a nyelved oldalán vörös területet találsz, akkor a biztonság kedvéért fordulj vele minél hamarabb orvoshoz.

Szájpad – a szájpad rákos megbetegedései nagyon hasonlítanak a nyelvéhez, hiszen eleinte szintén teljesen tünetmentesek. A tünetek akárcsak a nyelven vörös foltokban, területekben jelentkeznek, ezért itt is fontos az azonnali orvosi vizsgálat.

Szájnyálkahártya – ha fehéres foltokat fedezel fel a nyálkahártyán, akkor nem kell azonnal kétségbeesned. Ezek lehetnek gombás telepek is, vagy ételmaradékok, esetleg korábbi sérülések. Még akkor sincs nagy baj, ha nem tudod ezeket a területek egyszerűen letörölni, mert valószínűleg csak egy hosszabb ideig tartó irritációt jeleznek – például letört fog okozta sérülést. Ez a nyálkahártya megvastagodását jelenti.
Ha azonban vöröses foltokat látsz, akkor azonnal fordulj orvoshoz. A vörös foltok ugyanis éppen ellenkezőleg az elvékonyodást jelzik, ami miatt jobban átlátszanak a hajszálerek. Ezt pedig okozhatja rák.

Ajkak – az ajkakon is mindig foltokban jelentkezik a baj. Fehér vagy vörös, esetleg a kettő keveréke. Ilyenkor az orvos, vagy a fogorvos biopsziával állapítja meg, hogy rákos betegségről van-e szó. Ne felejtsd el, hogy ajkaid naphatásnak is kiteszed.

Állkapocs - az állkapocs daganata gyakran okoz fájdalmat, zsibbadást vagy szokatlan érzést, amely leginkább az érzéstelenítő hatásának elmúlásához hasonlít. Röntgennel az állcsontdaganat a cisztától, a jóindulatú csontkinövésektől vagy a szervezet más területéről ide jutott áttéttől nem különíthető el minden esetben.

Nyálmirigyek – a nyálmirigy daganatai a korai szakaszban lehetnek fájdalmasak vagy fájdalommentesek. A rákos daganatok általában gyorsan nőnek és kemény tapintásúak.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük