Herpesz, szájpenész, afta?
Természetes segítség
Eszel egy jót, és máris herpeszed van? Vagy csak undorral gondolsz valamire, és azonnal lüktet a nyelved?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fájó ajkak

Nem lehet enni, nem lehet inni, minden fáj, és a láz is gyötör: a gyulladt szájnyálkahártya próbára teszi a tűrőképességet.

Ha a száj fájdalmasan piros és be is van duzzadva, az nem mindig a megfázás jele. Elsősorban akkor nem, ha a szájnyálkahártya gyulladása rossz szájszaggal is párosul. Ilyenkor vírusok, gombák vagy baktériumok állnak a háttérben.

Ilyen tünetek esetén minél kisebb a gyermek, annál gyorsabban kell felkeresni a gyermekorvost, hogy a kiváltó okot tisztázni lehessen.

Szájpenész

A gombák okozta szájpenész esetén például lepedék található a szájüregben. Kezelési lehetőséget jelent a mirhatinktúrával való ecsetelés. A tinktúrát puha vattapálcikával higítatlanul vidd fel az érintett területre.

Amit azonban a mindennapokban neveznek szájpenésznek, az egy vírusok által kiváltott megbetegedés, szaknyelven stomatitis aphthosa vagy stomatitis herpetica. A herpesz-szimplex-vírus okozza. A felnőttek több mint 80 %-a csendesen hordozza ezt a vírust. Így a pici baba az idősebb testvéreken, illetve a felnőtteken keresztül általában már nagyon korán találkozik vele.

Tünetek

A legtöbb esetben az első kontaktusnál még nem lépnek fel tünetek. Némelyik gyerek esetében azonban, elsősorban az első életévet betöltött pici gyerekeknél, már a vírussal való első találkozás is fájdalmas, duzzadással járó szájfertőzéshez vezet. Magas láz lép fel, kezdetben akár 40 °C is, amelyet a szájnyálkahártyán jelentkező gyulladt pír és duzzadás kísér.

Sok apró, folyadékkal telt hólyagocska képződhet a nyelven, az ínyen és a garatban. A hólyagocskák hamarosan kifakadnak, és helyükön a nyálkahártyán lencse nagyságú holdkráterek – afták - keletkeznek. A kis fekélyek nagy fájdalmat és rothadó szájszagot okoznak. Innen a szájpenész elnevezés. A betegség egy-két hétig tart.

A szájpenész fáj

A fájdalom miatt a gyerek alig tud enni, inni. A magas láz miatt azonban nagyon fontos az elegendő mennyiségű folyadék felvétele. Fontos, hogy a gyermeknek csak hideg teát adj, mert a savanyú italok, mint a gyümölcslevek vagy némely ásványvíz tovább irritálják a gyulladt nyálkahártyát. Léteznek speciális szerek, amelyek gátolják a herpeszvírus szaporodását. A tünetek ellen azonban növényi szerekkel léphetsz fel igazán hatékonyan.

Növények, amelyek a sebes szájüreget gyógyítják

Zsályalevelek: cserzőanyagokat és illóolajokat tartalmaznak, amelyek antibakteriális, vírus- és gombaellenes hatással rendelkeznek.

  • Felhasználás: alkoholos kivonat gargarizáláshoz és öblítéshez, zsályából készült gél, zsályapasztillák, illetve -forrázat.
  • Forrázat: egy teáskanál aprított zsályalevelet forrázz le egy csésze forrásban levő vízzel, hagyd tíz percig lefedve állni, majd szűrd le.

Kamillavirág: illóolaja gyulladáscsökkentő, elősegíti a sebek gyógyulását, antibakteriális hatással rendelkezik és – belsőleg – görcsoldó.

  • Felhasználás: készen vásárolható alkoholos kivonat, illetve kombinációs készítmények gargarizáláshoz és öblögetéshez, szájspray.
  • Forrázata: egy púpozott evőkanál kamillavirágot forrázz le egy csészényi vízzel, tíz percig hagyd állni, majd szűrd le.

Körömvirág: gyulladásgátló, a sebgyógyulást serkenti. Használható a kivonata, illetve olyan kombinációs készítmény, amelyben jelen van a körömvirág.

  • Forrázata: két teáskanál virágot forrázz le egy csésze vízzel, majd tíz perc után szűrd le.

Mirha: összehúzó hatású, fertőtlenítő, elősegíti a sebgyógyulást. Használhatók a belőle készült tinktúra, illetve más kombinációs készítmények.

Citromfű: a citromfűből készült krém jó a lázhólyagokra. Használhatók kombinációs készítmények is.

Rebarbaragyökér, tölgyfakéreg, vérontófűgyökér, lándzsás útifű, áfonya és más cserzőanyagot tartalmazó növények: használható a kivonatuk, illetve más kombinációs készítmény. Összehúzó és gyulladásgátló hatással rendelkeznek.

A megfelelő gyógynövények elsősorban olyan illóolajokat, illetve cserzőanyagokat tartalmaznak, amelyek fertőtlenítenek és gyulladásgátlóak, illetve összehúzzák és tömörítik a bőr és a nyálkahártya felületét, amelynek következtében csökken az irritáció és a gyulladás, enyhül a fájdalom.

Ha szeretnél még több szájjal kapcsolatos betegségről olvasni, és érdekelnek egyéb egészséggel és egészségmegőrzéssel kapcsolatos cikkek is, akkor mindenképpen vásárold meg az Ideál Magazin januári számát, vagy látogass el az Ideál oldalára!

Ezt is szeretjük