Az agyvérzés 3 legelső tünete: bármelyik esetén azonnal mentőt kell hívni!
A stroke gyanúja esetén azonnal szakszerű segítségre van szükség, de ehhez fel is kell ismerni a jeleket.

agyvérzés
beauty and style
Top olvasott cikkek

Stroke és szélütés gyanúja esetén azonnal a mentőket kell hívni, mert minden elvesztegetett percben idegsejtek milliói pusztulnak el, mondta el Vécsei László akadémikus a Stroke-megelőzés éve 2016-2020 kampány keretében tartott sajtótájékoztatón.

A Szegedi Tudományegyetem professzora elmondta, hogy a stroke legfontosabb kockázati tényezői a kezeletlen magas vérnyomás, a cukorbetegség és az elhízás.

A stroke jelei

Szélütésre lehet gyanakodni, ha a beteg arca:

  • elferdül,
  • egyik oldala meggyengül,
  • szédülés lép föl és a végtagok zsibbadnak.

Arra kell kérni a pácienst, hogy:

  • emelje fel a két kezét, és ha az egyik süllyedni kezd,
  • vagy aszimmetrikussá válik a mosoly,
  • félreáll a kinyújtott nyelv,

azonnal mentőt kell hívni!

A sürgősségi osztályon a készenlétben álló neurológus szakember vizsgálata után az esetek nagy részében alkalmazható a vérrögoldás. Az így kezelt páciensek hosszú távú felépülése pedig lényegesen jobb azokénál, akik nem kapnak időben megfelelő ellátást.

Szívproblémáknál nagyobb a rizikó

Forster Tamás, az SZTE kardiológiai központjának vezetője kifejtette, hogy akik pitvarfibrillációban szenvednek - a szívben kialakuló vérrögök miatt -, azoknak ötször nagyobb az esélyük arra, hogy szélütést kapjanak, mint az velük azonos korú más embereknek. A betegség Magyarországon 300 ezer embert is érinthet, előfordulása az átlagos populációban 2%-os, és ez az arány 70-80 éves korban akár 10%-os is lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

A rendszertelen pulzus a pitvarfibrilláció egyik fontos jele. Ilyenkor mindenképpen kardiológushoz kell fordulni, hiszen gyógyszerekkel kezelhető ez a betegség. Zentay Attila, a mentőszolgálat regionális orvos igazgatója elmondta, hogy szélütés esetén legtöbbször nem a beteg kér segítséget, hiszen állapota miatt nem képes erre. Ezért is fontos, hogy a laikusok ismerjék az egyszerűen felismerhető tüneteket.

Ezt is szeretjük