Ez okozza nőknél a hírhedt kalapácsujjat: így előzd meg a gyakori betegséget!
Az egyik legmakacsabb problémáról van szó.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A sokízületi gyulladás, vagyis a rheumatoid arthritis a felnőtt lakosság 0,5-1%-ánál fordul elő. Három-négyszer gyakrabban jelentkezik nőknél, mint férfiaknál, és tulajdonképpen az ízületek lassú lefolyású gyulladásos betegségét jelenti, melynek eredményeként az ízület deformálódása és működésének enyhébb-súlyosabb károsodása alakul ki.

Az ízületek gyulladása mellett egyéb szervekben is létrejönnek hatására kóros elváltozások, így a betegség súlyosan érinti az egyén munkaképességét, mozgáskészségét, ezáltal alapvetően rontja az életminőséget. A várható élettartamot mintegy hat-tíz évvel is képes csökkenteni.

A kalapácsujj is egy idült sokízületi gyulladás

A betegség oka nem ismert, de az öröklött hajlam mellett vírusfertőzés, illetve a dohányzás is fontos szerepet játszik a kialakulásában. Nagyon fontos a betegség korai felismerése: amennyiben a betegnél több ízület egyidejű duzzanata alakul ki, vagy rövid időn belül ismétlődnek az ízületi duzzanatok, részletes kivizsgálás szükséges a diagnózis felállításához. Több betegség is okozhat hasonló elváltozásokat, a korai diagnosztika és a helyesen vezetett terápia azonban a betegség lefolyását, így a beteg életminőségét is nagymértékben meghatározza.

Így néz ki a kalapácsujj a lábfejen

Az ízületi gyulladás visszaszorításával az ízületi porc és az ízület körüli anatómiai képletek károsodása kisebb mértékű lesz, az ízületi funkcióvesztés megelőzése, illetve mérséklése a kezelés alapvető célja a kalapácsujjnál is. 

Mit tehet a beteg?

A beteg számára is számos lehetőség, sőt, feladat létezik, mellyel állapotának javulását segítheti. Ideális az, amikor a betegség kezdetén a szakorvos tájékoztatja betegét betegségének várható lefolyásáról és a kezelési lehetőségekről. Nagyon fontos a rendszeres szakorvosi ellenőrzés, az orvosi gyógyszeres és fizikoterápiás program végrehajtása. Az ízületvédelem fogalmába azon módszerek tartoznak, amelyekkel az adott ízület túlterhelése elkerülhető, emellett a károsodott működésű ízületek funkcióját segédeszközök segítségével is támogatni kell.

A betegség előrehaladott állapotában - amikor egy adott ízület a funkcióját már nem tudja ellátni - ortopédiai műtéttel is lehetőség van a funkciókárosodás csökkentésére vagy megszüntetésére.

Sokféle műtéti eljárás lehetséges

A műtétektől lényeges életminőség-javulás várható. Az önellátás, illetve a járóképesség megtartása a legfontosabb a beteg számára. Ennek biztosítására szükség lehet műtéti beavatkozásokra. Egy adott ízület gyógyszeres kezeléssel nem befolyásolható gyulladása esetén az ízület gyulladt belhártyájának eltávolítása az ízületi porc károsodását megakadályozza. Ez a típusú műtét az ízületi funkció károsodását előzi meg, és szerencsés esetben hosszan tartó gyulladásmentességet biztosít az ízületben.

A betegklubok jelentősége

Kiemelkedő szerepe van a betegkluboknak a reumás betegek felvilágosításában. Adatok igazolják azt, hogy a betegklubok résztvevőinek gyógyulása eredményesebb, mint a klubszerű életben részt nem vett betegeké. A klubok programja enyhíti a beteg elszigeteltségét, sőt, számos kedvezményt is nyújt tagjainak.

Helyes, ha a sokízületi gyulladásban szenvedő nőbeteg családtervezését kezelőorvosával is megbeszéli - lehetőleg minimális ízületi gyulladásos aktivitás esetén célszerű csak gyermeket vállalni. Az első hónapokban, ha lehetséges, a gyógyszeres kezelést a minimálisra kell csökkenteni, bizonyos gyógyszereket pedig már hónapokkal a tervezett teherbeesés előtt ki kell hagyni.

A gyógytorna nagyon fontos

A betegség heveny szakában

Ilyenkor fontos a helyes fektetés, hogy az ízületek középhelyzetben legyenek. Az ízületeket tehermentesíteni kell. Az ízületi rögzüléseket meg kell előzni passzív átmozgatással. Légzőtornát is alkalmazni kell. Az izomfeszítést és -lazítást váltakozva kell a tornát elvégezni.

A gyulladásos tünetek enyhülése után

Az általános izomerősítés a fontos ebben az esetben. A kéz deformitásainak megelőzése végett ízületi védelmet kell garantálni. Koordinációs gyakorlatokat kell végezni az ízületi kontraktúrák oldása miatt, a járást pedig újra kell tanítani, a segédeszközök használatát is be kell vezetni. A mozgásfunkciókat gyakorolni kell, az előrehaladott állapotban pedig rögzítő síneket kell használni.

Kép: www.jeffreymkeatingdpm.com.

Cikkünk a Betegségek megelőzése és korai felismerése című könyve alapján készült. Szerkesztette Berkő Péter.

A betegségek megelőzése és korai felismerése döntő fontosságú az egészség megőrzésében, és gyógyításában. Mert igaz ugyan, hogy az orvostudomány napról napra új eredményekkel áll elő a betegségek okainak és eredményesebb gyógyításának kutatása területén, a legtöbbet mégis azzal teheted, ha odafigyelsz magadra és másokra is. A prevenció, az orvosi ismeretek bővülésének és az elmúlt évek technikai fejlesztéseinek köszönhetően még sosem volt annyira aktuális, mint napjainkban. Fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. A megelőzés esélyt ad. Esélyt az egészséges, hosszú életre, a gyors regenerálódásra. Emellett azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy a betegségek korai felismerésével a súlyosabb, akár életveszélyes állapotok kialakulásának kockázatát lehet csökkenteni. 

Kiadja az Akadémiai Kiadó.
A könyv ára 6000 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük