Kattogó áll: meg kell mutatnod orvosnak?
3 gyanús jel, hogy éppen ideje lenne
Az állkapocs-ízületi probléma idővel komoly következményekkel járhat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha szájnyitáskor kattan az állkapcsod, nem biztos, hogy meg kell ijedned, de légy tisztában vele, hogy a háttérben ízületi probléma áll.

Előfordulhat, hogy érdemes megmutatnod fogorvosnak, illetve állkapocs-ízületi specialistának.

Hogyan épül fel az állkapocsízület?

Az állkapocsízületnél két csont illeszkedik egymáshoz: az ízületi árok vagy vápa, valamint a beleékelődő ízületi fej. A kettő között, az ízületben egy babapiskóta formájú porckorong tölti ki a két csontfelszín közötti egyenetlenséget. Normál esetben amikor kinyílik a száj, az állkapocs-ízületi fej elfordul az ízületi árokban, a mozgást pedig követi a közöttük lévő porckorong is.

A kattogás oka

Ha azonban kattogást hallasz, annak oka, hogy porckorong - részlegesen vagy teljesen - kikerül az ízületi árokból. A száj kinyitásakor hallható kattanás jelzi, hogy visszakerült a porckorong a helyére, majd a száj becsukásakor egy kisebb kattanás arra utal, hogy a porckorong ismét a kóros pozícióba került vissza.

Három gyanús jel, amivel fordulj orvoshoz

  • Az állkapocsízületben jelentkező fájdalom.
  • Kattogó állkapocs - a száj nyitásakor, zárásakor.
  • Éjszakai fogcsikorgatás, az alsó és a felső fogsor görcsös szorítása.

Egy kis kiropraktika

Az ízületi problémák kezelésének egyik lehetséges módja a kiropraktika. Kattints az alábbi videóra, és tudj meg többet róla!

Miért alakul ki az állkapocs-ízületi probléma?

Van, akinél már gyermekkor óta fennáll a probléma, míg másoknál a kamaszkori növekedés hozza magával, vagy orvosi beavatkozás - például intubálás - következtében jelentkezik. Az éjszakai fogcsikorgatás is megviselheti az állkapocsízületet. Öröklött tényezők, mélyharapás ugyancsak említhető az okok között. Ilyenkor az alsó fogsor a kelleténél hátrébb helyezkedik el, a felső és az alsó állcsont közelebb van egymáshoz, aminek eredményeképpen túlterhelődik az ízület.

Hogyan kezelhető az állkapocskattogás?

Egyszerűbb esetben néhány, a szakorvos által javasolt könnyű tornagyakorlat rendszeres otthoni végzésével karbantartható az ízületi probléma. Ha ennél komolyabb a baj, szükség lehet éjszaka hordható harapásemelő sín viselésére, amit személyre szabva készítenek el.

Ezek a sínek arra késztetik az állkapocsízületet, hogy megtalálja a kényelmes, porcnak is megfelelő pozíciót. Amennyiben nem veszed komolyan a problémát, idővel súlyosbodhat az állkapocs kattogása, a porckorong, valamint a csontfelületek elkophatnak. Végül akár az állkapocs is kiakadhat.

Ezt is szeretjük