Kattogó áll: meg kell mutatnod orvosnak?

3 gyanús jel, hogy éppen ideje lenne

Az állkapocs-ízületi probléma idővel komoly következményekkel járhat.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha szájnyitáskor kattan az állkapcsod, nem biztos, hogy meg kell ijedned, de légy tisztában vele, hogy a háttérben ízületi probléma áll.

Előfordulhat, hogy érdemes megmutatnod fogorvosnak, illetve állkapocs-ízületi specialistának.

Hogyan épül fel az állkapocsízület?

Az állkapocsízületnél két csont illeszkedik egymáshoz: az ízületi árok vagy vápa, valamint a beleékelődő ízületi fej. A kettő között, az ízületben egy babapiskóta formájú porckorong tölti ki a két csontfelszín közötti egyenetlenséget. Normál esetben amikor kinyílik a száj, az állkapocs-ízületi fej elfordul az ízületi árokban, a mozgást pedig követi a közöttük lévő porckorong is.

A kattogás oka

Ha azonban kattogást hallasz, annak oka, hogy porckorong - részlegesen vagy teljesen - kikerül az ízületi árokból. A száj kinyitásakor hallható kattanás jelzi, hogy visszakerült a porckorong a helyére, majd a száj becsukásakor egy kisebb kattanás arra utal, hogy a porckorong ismét a kóros pozícióba került vissza.

Három gyanús jel, amivel fordulj orvoshoz

  • Az állkapocsízületben jelentkező fájdalom.
  • Kattogó állkapocs - a száj nyitásakor, zárásakor.
  • Éjszakai fogcsikorgatás, az alsó és a felső fogsor görcsös szorítása.

Egy kis kiropraktika

Az ízületi problémák kezelésének egyik lehetséges módja a kiropraktika. Kattints az alábbi videóra, és tudj meg többet róla!

Miért alakul ki az állkapocs-ízületi probléma?

Van, akinél már gyermekkor óta fennáll a probléma, míg másoknál a kamaszkori növekedés hozza magával, vagy orvosi beavatkozás - például intubálás - következtében jelentkezik. Az éjszakai fogcsikorgatás is megviselheti az állkapocsízületet. Öröklött tényezők, mélyharapás ugyancsak említhető az okok között. Ilyenkor az alsó fogsor a kelleténél hátrébb helyezkedik el, a felső és az alsó állcsont közelebb van egymáshoz, aminek eredményeképpen túlterhelődik az ízület.

Hogyan kezelhető az állkapocskattogás?

Egyszerűbb esetben néhány, a szakorvos által javasolt könnyű tornagyakorlat rendszeres otthoni végzésével karbantartható az ízületi probléma. Ha ennél komolyabb a baj, szükség lehet éjszaka hordható harapásemelő sín viselésére, amit személyre szabva készítenek el.

Ezek a sínek arra késztetik az állkapocsízületet, hogy megtalálja a kényelmes, porcnak is megfelelő pozíciót. Amennyiben nem veszed komolyan a problémát, idővel súlyosbodhat az állkapocs kattogása, a porckorong, valamint a csontfelületek elkophatnak. Végül akár az állkapocs is kiakadhat.

Ezt is szeretjük