Ezt tedd 25 percig naponta, és 7 évvel tovább élhetsz majd!
Nem fog fájni!
Eddig nem csináltad? Holnaptól iktasd be az életedbe!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tudjuk, hogy a rendszeres testmozgás javítja a kondíciót, csökkenti az olyan krónikus betegségek kialakulásának valószínűségét, mint a rák, a szív- és érrendszeri problémák vagy éppen a cukorbetegség.

Ilyenkor azonban sokak előtt megerőltető edzések rémképe sejlik fel, miközben a rövid idejű, nem túlságosan intenzív mozgás egészségre gyakorolt hatása is mérhető.

Erre képes napi 25 perc séta

Már napi 25 perc tempós séta is felére csökkentheti a szívroham okozta halálozás kockázatát, és hét évvel meghosszabbítja az életet - derült ki egy, a németországi Saar-vidéki Egyetemen végzett tanulmányból, amelyet Európai Kardiológiai Társaság kongresszusán ismertettek.

A vizsgálatok során megmérték az öregedéssel összefüggésbe hozható biológiai markerek szintjét a vérben. Hat hónap elteltével a szakértők azt találták, hogy a rendszeres mozgás sejtszinten fejti ki hatását: segít leküzdeni az oxidatív stresszt, lassítja a sejtek öregedését.

Természetesen minél előbb válik életed részévé a mozgás, annál jobb, de soha nem késő elkezdeni. Bizonyítékul szolgál erre az alábbi galériában szereplő idős férfiak és nők közül jó néhány. Lapozd át a képeket!

Késlelteti az öregedés folyamatát

Sanjay Sharma, a londoni Szent György Kórház professzora szerint egy átlagos, 50-60 év körüli ember esetében a mérsékelt, ám rendszeres testmozgás felére csökkenti a halálozás kockázatát.

- A tanulmány rámutatott arra, hogy naponta végzett testmozgás késlelteti az öregedés folyamatát. Az idő múlását természeteses nem tudjuk megállítani, de megérhetjük a 90 születésnapunkat úgy, hogy nemcsak 70 évesnek nézünk ki, de annyinak is érezzük magunkat. A testmozgás természetes antidepresszáns, javítja a kognitív funkciókat, gátolja a demencia kialakulását - mondta.

Így iktasd be életedbe a sétát!

Természetesen legjobb, ha napi 25 perces sétádat zöld környezetben teszed, de ha nem sikerül, megoldás lehet, hogy egyszerűen néhány megállóval előbb szállsz le a buszról vagy metróról. Megteheted az is, hogy a baráti találkákat a jövőben nem egy kávézóba szervezed, hanem sétáltok egy nagyot valamelyik közeli parkban.

Ezt is szeretjük