Ezek a sclerosis multiplex első tünetei: sajnos sok fiatal felnőttnél jelentkeznek

Kevés szó esik róla, pedig egyre több embert érint a súlyos betegség.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Napjainkban sajnos egyre több embert érint a sclerosis multiplex - vagy SM -, mely a központi idegrendszer egy gyulladásos, autoimmun megbetegedését jelenti. Az immunrendszer ebben az esetben az idegsejteket védő burkot, a velőshüvelyt, illetve a myelinhüvelyt támadja meg, akár súlyos mértékben is megbontva, károsítva azt. Ennek következtében hegesedés alakul ki - ezt jelenti a sclerosis -, zavart okozva az idegsejtek közötti kommunikációban, az idegrostok működésében, ami miatt az ingerület vezetése lassul, illetve blokkolódik.

A betegség folyamatosan is kifejlődhet, de rohamokban is jelentkezhetnek az új tünetek, és idővel akár rokkantsághoz is vezethet amiatt, hogy akadályozza vagy lassítja a látásért, az érzékelésért, az izmok működéséért felelős ingerületek továbbítását.

A várható élettartamot akár öt-tíz évvel is csökkentő sclerosis multiplexre - melynek hátterében genetikai okok és környezeti hatások is meghúzódhatnak - jelenleg nincs gyógyszer, az új rohamok megelőzéséért, az életfunkciók javításáért és a tünetek enyhítéséért azonban sokat lehet tenni. Épp ezért nagyon fontos a tünetek időben való felismerése: nézd meg a képeket, és ismerj meg néhányat a legjellemzőbbek közül!

5 hétköznapi dolog, ami trombózist okozhat: túl kevés szó esik róluk!

Érdemes lenne mindenkinek tisztában lenni azzal, hogy akár halálos veszélyt is jelenthet.

Ezt is szeretjük